Primele promisiuni ale ministrului Florian Bodog

30 ianuarie 2017 | 1 comentariu |

Ministrul Sanatatii a promis ca toate medicamentele evaluate de ANMDM vor fi incluse pe lista de compensate si a anuntat investitii majore in aparatura medicala, dar a profitat si pentru a arunca noi sageti in directia vechii conduceri a Ministerului Sanatatii, anuntand si primele restructurari.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a organizat, in weekend, prima sa conferinta de presa in calitate de ocupant al fotoliului de la Palatul Victoria, in fieful sau electoral din Oradea,  considerand ca e mai oportun sa apara pentru prima data in fata presei locale si nu a reprezentantilor presei centrale. Folosindu-se de aceasta ocazie, ministrul a anuntat cateva masuri concrete pe care urmeaza sa le ia in viitorul apropiat, dar a profitat si pentru a face o noua referire la „greaua mostenire lasata de predecesorul sau, la minister.

In primul rand, Florian Bodog a anuntat ca in viitorul apropiat vor fi demarate o serie de achizitii importante de aparatura medicala de care vor beneficia 34 de spitale judetene din tara, dar si cateva unitati sanitare din Capitala. Achizitiile vor fi facute cu bani de la Banca Mondiala, bani care, conform spuselor sale, ministerul i-ar fi putut accesa inca de anii trecuti, insa echipa desemnata sa se ocupa de aceste aspect nu si-a facut treaba cu competenta.

Mentionand ca este vorba despre un program de 250 de milioane de euro semnat cu Banca Mondiala in 2014 si devenit operational in 2015, Florian Bodog a precizat ca pana in prezent nu s-au folosit decat 5 milioane de euro din aceasta suma. Din aceasta cauza, reprezentantii Bancii Mondiale ar fi intentionat sa reduca din suma alocata, insa ar fi fost convinsi sa renunte la aceasta decizie, in urma unei discutii pe care ministrul a avut-o cu cei doi sefi ai bancii, care se ocupa de programul cu Romania.

 

radioterapieIn urma acestei videoconferinte s-a convenit accesarea unei noi sume pentru achizitia de aparatura medicala. Ministrul a anuntat totodata ca echipa de la minister care se va ocupa cu derularea programului a fost restructurata, patru dintre membri fiind dati afara si inlocuiti cu alti trei, desemnati de noua conducere a institutiei.

Cele mai importante achizitii le vor reprezenta trei acceleratoare liniare de particule – aparate ultramoderne de radioterapie. Unul dintre aparate va ajunge la Institutul Oncologic din Bucuresti, un altul la spitalul Elias, iar al treilea la Centrul Oncologic din Oradea. Totodata, alte 34 de spitale judetene din tara vor primi 240 de aparate de anestezie, doua aparate standard si alte doua ultraperformante urmand sa ajunga tot la Oradea.

Licitatia pentru achizitionarea acestor aparate va avea loc la jumatatea lunii viitoare, iar contractele vor fi semnate in martie. Ramane ca ministrul sa ne spuna si daca exista suficient personal pentru a folosi noua aparatura sau vom pati ca si in alte ocazii, vom vedea cum s-au cheltuit sume enorme pe aparate medicale care se uzeaza moral fara a fi folosite.

 

depozit de medicamente unifarmUn alt subiect abordat de ministrul Florian Bodog in cadrul conferintei de la Oradea l-a constituit actualizare listei de medicamente compensate. In acest sens, ministrul a precizat ca toate medicamentele care au fost evaluate pana acum de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale vor fi introduse pe aceasta lista. „Toate medicamentele care au fost evaluate de Agentia Nationala a Medicamentului, indiferent cum s-au numit acele medicamente, vor fi introduse pe lista de compensate, iar acesta va fi un proces continuu. Noi am spus ca in primul trimestru introducem medicamente noi, dar acest procedeu va fi repetat ori de cate ori va fi nevoie, ori de cate ori vor fi medicamente care au fost evaluate deja de Agentia Nationala a Medicamentului. Sunt in jur de 16 molecule noi, care sunt deja evaluate, pentru cancer, pentru boli hepatice, boli cardiovasculare”, a precizat in acest sens Florian Bodog.

Cat despre controversata problema a preturilor medicamentelor, o tema prioritara a PSD in campania electorala, ministrul a precizat ca un nou proiect de ordin in acest sens este in dezbatere publica, spunand ca „ca nu este interesul guvernului sa ieftinim medicamentele si sa dispara de pe piata sau sa se plece la exporturi parale. Prin scaderea preturilor la medicamente, producatorii ar avea, intr-o oarecare masura, de suferit, dar pe de alta parte, nu le-ar fi afectate afacerile, deoarece, in acelasi timp, se introduc medicamente noi pe lista de compensate”.

 



Comentarii (1)

  1. LIVERTRANS spune:

    Avem speranta ca PROGRAMUL NATIONAL DE TRANSPLANT va fi sustinut , dezvoltat si cat mai multi pacienti se vor bucura de o sansa la viata!

Adaugati un comentariu


 

*