Primele tratamente interferon free disponibile peste o saptamana sau peste o luna?

Presedintele CNAS nu a putut preciza cu exactitate cand se va semna primul contract cu producatorii, insa europarlamentarul Cristian Busoi este de parere ca primii pacienti ar putea beneficia de acest tratament abia din luna august.

 

pacientiBlonavii cu hepatita C in stadii avansate, care sunt primii ce vor beneficia de noile tratamente interferon free nu au la acest moment decat o singura certitudine cu privire la data inceperii acestui tratament, si anume certitudinea ca mai au putin de asteptat. Pana cand va dura aceasta asteptare nimeni nu poate spune cu exactitate la acest moment, nici macar Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, cel de care depinde in cea mai mare masura acest lucru. Ciurchea spune ca s-a facut deja tot ce era de facut din partea autoritatilor, ultimul pas fiind adoptarea ordonantei de guvern prin care se consfinteste utilizarea acestei terapii in Romania, iar acum totul depinde de mersul negocierilor dintre CNAS si producatorii medicamentelor fara interferon. Daca initial, inceputul lunii iunie era dat ca termen limita pana la care tratamentele interferon free vor deveni disponibile pentru pacientii romani, de aceasta data Vasile Ciurchea spune ca semnarea primului contract cu producatorii ar putea avea loc fie intr-o saptamana-doua sau fie peste o luna, in functie de negocieri. Prin urmare, termenul fixat pentru inceputul acestei luni nu mai este atat de sigur, fiind posibil ca primii pacienti sa poata beneficia de acest nou tratament de luna viitoare.

 

Dr. Cristian Busoi

Dr. Cristian Busoi

Mai mult de atat, fostul presedinte al CNAS, in prezent europarlamentar, Cristian Busoi, spune ca este de parere ca acest tratamentu nu va putea incepe sa fie administrat pentru pacientii romani mai devreme de luna august. „Ar fi bine sa se poata semna contractele in luna urmatoare. Mi-as dori sa se intample acest lucru, oricum intre semnarea contractelor si aducerea produselor dureaza ceva timp, dupa care pacientii trebuie sa inceapa sa ia produsele. Imi este teama ca, inainte de luna august, nu cred ca acest lucru este posibil asa cum vad la nivelul Guvernului”.  Busoi a vorbit si despre costurile acestui tratament, care sunt destul de mari, tinand cont ce este vorba de o terapie revolutionara, de ultima generatie, aprobata in cursul anului trecut. „Nu doar pentru Romania costul mare al noilor terapii este o problema, chiar si pentru tarile cu bugete foarte mari si cu o buna dezvoltare lucrurile nu sunt foarte simple. Evident ca in toate tarile UE vor fi discounturi fata de pretul de lista 45.000-50.000 de euro, dar oricum lucrurile nu sunt deloc simple din punct de vedere bugetar. Mai sunt si cateva lucruri tehnice inca nerezolvate, dupa stiinta mea, inainte de a se intra pe negocierea propriu-zisa de pret, de discount. Acolo sunt foarte convins si am mare incredere, asa cum il cunosc pe presedintele Casei, ca va lupta si va obtine cel mai mic pret posibil si cred ca va fi cel mai mic pret din Europa de departe. Nu sunt inca multe tari din Europa care au trecut la implementarea terapiei interferon free” a mai precizat fostul presedinte al CNAS.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea spune insa ca pacientii vor putea beneficia de tratament chiar din a doua zi in care se va semna primul contract intre CNAS si producatori, singurul lucru care mai trebuie rezolvat fiind negocierea unui pret cat mai bun, astfel incat sa poate beneficia cat mai multi pacienti. CNAS tine foarte mult la conditia ca medicamentele destinate terapiei interferon free sa fie decontate doar pentru pacientii vindecati, iar producatorii tin, la randul lor, la pretul care este destul de ridicat, tinand seama ca este vorba de o terapie noua, cu o rata de vindecare de peste 90 la suta, net superioara terapiei clasice, pe baza de interferon.

Ciurchea a mai precizat ca pentru inceput vor fi tratati intre 4.500 si 5.000 de pacienti cu hepatita C, fibroza hepatica si ciroza, fiind vorba de cazurile cele mai grave,  urmand ca apoi sa se creeze un plan multianual de tratament si pentru ceilalti pacienti.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

In aceasta situatie, in care disponibilitatea noului tratament in prima parte a lunii iunie devine tot mai incerta, ramane de vazut si care va fi reactia pacientilor, reprezentati de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania. La jumatatea lunii mai, organizatia avea programat un miting prin care dorea sa protesteze pentru intarzierea introducerii noii terapii, insa actiunea a fost amanata, intrucat autoritatile au transmis semnale ca lucrurile se miscau deja in direcrtia cea buna. La acel moment, Marinela Debu, presedintele asociatiei, a anuntat ca actiunea doar se amana dar nu se anuleaza, precizand ca pacientii mai sunt dispusi sa astepte inca o luna pentru a da ragazul necesar autoritatilor sa faca toate demersurile necesare introducerii noii terapii. „Speram ca acest protest sa nu mai fie necesar si, in prima parte a lunii iunie, sa fie finalizate toate detaliile de ordin legislativ sau care tin de negocierile cost-volum/eficienta astfel incat, de la sfarsitul lunii iunie cel mai tarziu, sa vedem cum primii pacienti incep sa fie salvati datorita faptului ca inovatia a devenit accesibila si pacientilor cu hepatita C din Romania. Dorim sa dam timp autoritatilor sa incheie negocierile in vederea acordarii tratamentului salvator unui numar cat mai mare de pacienti cu hepatita cronica C si sa nu fim acuzati de obstructionarea acestora” declara la jumatatea lunii trecute Marinela Debu.


Adaugati un comentariu


 

*