Primii formatori romani in podiatrie si-au primit atestatele

Certificatele inmanate celor 11 medici si 8 asistente reprezinta primele documente oficiale in care este mentionata aceasta noua disciplina.

 

podiatrieIn luna iulie a anului trecut, Asociatia de Podiatrie din Romania, organizatie nou-infiintata la acea vreme, anunta ca in toamna va organiza primul curs pentru formatori in acest domeniu, iar in mai putin de un an, Romania va avea primii traineri special pregatiti in podiatrie care vor putea, la randul lor, sa formeze alti specialisti.

Cursul a avut loc in luna septembrie la Sinaia, fiind urmat de 11 medici si 8 asistente medicale care, la final, au fost evaluati timp de doua zile. Toti cei 19 cursanti au fost declarati promovati, devenind astfel primii formatori calificati din Romania, in domeniul podiatriei. Zilele trecute, Asociatia de Podiatrie a anuntat ca cei 19 formatori si-au primit si certificatele care le atesta pregatirea, putandu-se spune de acum ca acestia sunt formatori cu acte-n regula”. Cele 19 certificate reprezinta, totodata, primele documente oficiale in care este mentionata disciplina podiatrie. La finalul cursului dedicat formatorilor in domeniul podiatriei, participantii au dobandit abilitatea de a comunica mult mai eficient cerintele din domeniu, pentru a putea sa transmita cat mai bine informatia mai departe, intr-un mod profesionist si convingator. Acestea sunt calitati necesare ale unui formator si pun accentul, in primul rand, pe nevoile grupurilor care urmeaza sa fie pregatite.

 

Dr. Norina Gavan

Dr. Norina Gavan

Asociatia de Podiatrie arata si ca, in urma acreditarii si a eliberarii certificatelor, formatorii vor putea sa lucreze alaturi de profesionistii din domeniul sanatatii, in vederea indeplinirii obiectivelor. Referindu-se la acest moment important, medicul Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie, a declarat ca s-a facut „un pas important pentru tot ceea ce isi propune sa devina, de acum inainte, Asociatia de Podiatrie si domeniul Podiatriei romanesti. Incepem sa constientizam si sa acceptam, din ce in ce mai mult, rolul crucial pe care un podiatru il are intr-o echipa multidisciplinara de ingrijire a piciorului diabetic, dar si in abordarea unui numar mare de alte afectiuni ale piciorului. Domeniul medical romanesc duce lipsa de oameni cu aceasta pregatire, dar acum putem sa spunem ca am inceput deja sa imbunatatim aceasta realitate. Suntem optimisti si convinsi ca anul 2016 se anunta unul al schimbarii pentru ca ne-a adus deja primii formatori in podiatrie si suntem pe drumul oficializarii acestei specializari si in tara noastra. Formatorii vor duce mai departe tot ceea ce au invatat la curs, pentru pregatirea unui numar cat mai mare de asistenti medicali” 

 

podiatriePrintre competentele specialistului in podiatrie se numara evaluarea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie, adica testarea sensibilitatilor, evaluarea incaltamintei, oferirea de recomandari in acest sens. In acelasi timp, specialistul in podiatrie se ocupa si de realizarea educatiei referitoare la membrele inferioare, tratarea preventiva a piciorului diabetic si oferirea tratamentelor specifice piciorului diabetic.

Specialistul in podiatrie este si cel care realizeaza operatiunile de debridare a ulceratiilor, tratamentul infectiilor si al ulceratiilor, sub indrumarea unui medic, tratamentele conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, sau cizme gipsate.

Podiatria este recunoscuta ca specialitate in 19 tari la nivel mondial, numarul specialistilor in podiatrie ridicandu-se la peste 100.000. Prin includerea podiatrilor in echipa implicata in ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat, numarul de amputatii poate fi redus cu pana la 85 la suta, conform Federatiei Internationale de Diabet.

 

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*