Primul avion SMURD a fost operationalizat

12 iulie 2013 | 0 comentarii |

Aparatul a fost botezat „Monica”, dupa numele primului medic SMURD cazut la datorie, Rodica Cordos. La eveniment au fost prezenti „parintele SMURD” Raed Arafat, primul ministru Victor Ponta si ministrul Administratiei si Internelor Radu Stroe.

 

Avion SMURD - sursa foto:MAI

Avion SMURD – sursa foto:MAI

SMURD are la dispozitie, incepand de astazi, primul avion pentru transportul urgentelor medicale. Avionul a fost botezat „Monica”, dupa numele medicului SMURD Monica Cordos, cazut la datorie in 2003, intr-o misiune in care un elicopter SMURD care se intorcea de la Budapesta, s-a prabusit la Cojocna, in judetul Cluj, iar medicul, asistenul si pilotii si-au pierdut viata.

Noul aparat de zbor va fi folosit pentru transportul pacientilor aflati in stare foarte grava, fiind dotat cu aparatura performanta si putand zbura atat pe timp de noapte, cat si in conditii meteo nefavorabile. In cazul conditiilor meteo nefavorabile, avionul este un mijloc de transport mai sigur si permite efectuarea unor misiuni ce nu pot fi efectuate de elicopterele SMURD, pe distante mari cum ar fi Baia Mare – Bucuresti”, a aratat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

 Acesta a declarat ca avionul medical destinat SMURD a fost achizitionat prin contributia de 2% a cetatenilor si „poate functiona 24 de ore din 24, poate sa plece in misiune fara aprobari si este dotat pentru terapie intensiva”.

Secretarul de stat a evidentiat faptul ca in proiectul de strangere a 2% au participat voluntari, reprezentanti ai inspectoratelor din Targu Mures, Bucuresti si Iasi, iar voluntarii participanti, reprezentanti ai ISU si SMURD, au fost premiati de catre primul-ministru, ministrul de Interne si ministrul Apararii.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Avionul medical poate transporta 1 – 2 pacienti si era necesar, intrucat avioanele de la armata sunt mari si se utilizeaza pentru situatii speciale, cum a fost accidentul din Muntenegru, a mai aratat dr. Raed Arafat.

Avionul se deplaseaza cu 450 km/h si poate ajunge si la 500 km/ora, este presurizat si este dotat pentru terapie intensiva. Zboara pana la 10.000 metri altitudine si poate ajunge in orice punct al tarii intr-o ora – o ora si un sfert”, a explicat dr. Arafat, mentionand ca aeronava se va utiliza pentru transfer pe distante foarte mari, iar in cazuri speciale, pentru transport in strainatate.

Pentru distante mari este mult mai eficient, reducand timpul si costurile si permitand ca elicopterele sa ramana libere pentru interventii de urgenta in zona lor de activitate”, a subliniat dr. Raed Arafat.

Avionul a fost programat sa-si inceapa activitatea din 15 iulie, dar chiar de maine, el poate fi folosit in primul sau zbor, daca va fi nevoie, sustin reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, mentionand insa ca desi ar putea fi folosit in fiecare zi, intr-o prima faza vor fi intre 50 si 100 de zboruri pe an.

Aeronava este deservita de trei echipaje a cate doi piloti militari fiecare, transferati de la MApN, in cadrul structurii Inspectoratului General de Aviatie al MAI. Pilotii au fost pregatiti pentru transportul de acest fel in Germania, de catre un specialist din aceasta tara.

 

Noua aeronava SMURD (foto: MAI)

Noua aeronava SMURD (foto: MAI)

Dr. Raed Arafat a aratat ca in prezent, flotila care asigura asistenta de urgenta este alcatuita din sase elicoptere, la care se vor adauga inca doua, care vor ajunge in tara pana la sfarsitul acestui an si vor fi destinate interventiilor in Zona Moldovei si Regiunea Nord-Vest.

 „Acest avion completeaza ceea ce are Ministerul Apararii, iar Romania are acum toate echipamentele necesare pentru a interveni in situatiile de urgenta. Fundatia pentru SMURD intentioneaza sa mai achizitioneze un al doilea avion de acelasi tip, astfel incat activitatea aero-medicala sa nu se intrerupa in viitor, in cazul in care unul este in revizie”, a mai spus dr. Raed Arafat, mentionand ca pana in prezent, Fundatia pentru SMURD a derulat mai multe proiecte destinate dezvoltarii activitatii si dotarii echipajelor de interventie si a Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, cu fonduri din campaniile de strangere a cotei de 2% din impozitul pe venit, precum si din alte donatii si sponsorizari.

Aeronava va asigura imbunatatirea calitatii medicinei de urgenta prespitaliceasca, contribuind la cresterea capacitatii de interventie si la micsorarea timpilor de raspuns in cazul urgentelor civile si poate zbura la o altitudine maxima de 10.000 de metri, avand autonomie de zbor 3.000 de kilometri sau aproximativ cinci ore si putand atinge viteza maxima de 560 km/h. Are o lungime de13,23 de metri, anvergura – 14,53 metri, inaltime – 4,5 metri si capacitate pentru doi piloti, doua cadre medicale si doua targi (varianta medicala) sau doi piloti si noua pasageri (transport persoane).

 

Ponta si Arafat _nPrezent la eveniment, primul ministru Victor Ponta a apreciat ca este convins ca acest avion va salva multe vieti, adaugand ca, in curand, vom aveam si al saselea avion militar Spartan, model cu care au fost transportate victimele romane din Muntenegru, in administratia Ministerului Apararii.

Medicul Arafat spunea ca spera sa nu avem nevoie de el, dar o sa avem, iar eu sunt convins ca va salva multe vieti. Destul de curand, vom avea al sasele avion Spartan la Ministerul Apararii. Incet-incet, vom construi infrastructura de care avem atata nevoie. Le multumesc doctorului Arafat, pilotilor, medicilor, tuturor celor care ne-au ajutat cu tragedia de la Muntenegru. Nimic nu se face doar cu Guvernul, totul depinde de oameni, asa ca vreau sa le multumesc si voluntarilor”, a declarat Ponta.

Totodata, ministul Afacerilor Interne Radu Stroe, prezent la eveniment, a afirmat ca „ceea ce marcam azi se poate sintetiza intr-un singur cuvant,  solidaritate”.

Avionul tip Piper PA- 42 Cheyenne III, fabricat in SUA, a fost achizitionat in anul 2012, ca avion second hand cu 5.500 ore de zbor efectuate si este dotat cu echipamente medicale noi, conform standardelor europene, pentru a efectua misiuni umanitare de salvare a pacientilor in stare grava, in regim gratuit pentru intreaga populatie, pe timp de zi si de noapte in conditii meteorologice complexe, alaturi de elicopterele SMURD. Incepand cu 28 iunie, in baza unui contract de sponsorizare, avionul medical a fost trecut in patrimoniul Inspectoratului General de Aviatie al MAI.

Costul acestuia a fost de 1.008.255 euro.


Adaugati un comentariu


 

*