Primul caz de infectare cu virusul Zika depistat in Romania

Autoritatile spun ca nu este cazul ca populatia sa intre in panica, insa fac o serie de recomandari pentru cei care urmeaza sa calatoreasca in strainatate, in zone cu transmitere activa a virusului.

 

Laurentiu Colintineanu

Laurentiu Colintineanu

In urma cu putin timp, Ministerul Sanatatii a confirmat aparitia primului caz de infectare cu virusul Zika depistat in Romania, facand precizarea ca infectia nu a fost dobandita in tara. Conform anuntului facut de Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, este vorba de o tanara de 27 de ani din Bucuresti, care s-a intors recent dintr-o calatorie efectuata in Martinica, zona cunoscuta cu transmitere activa a virusului. Intrucat la intoarcere s-a simtit rau, tanara s-a prezentat la spital a doua zi dupa sosirea in tara, ramanand internata pentru doua zile la spitalul Victor Babes pentru investigatii.

In urma analizelor efectuate, astazi a fost confirmata prezenta virusului Zika, pe care tanara l-a contractat, cel mai probabil, in timpul calatoriei facute in strainatate. Din fericire, este vorba de un caz izolat, pacienta suferind de o forma usoara a infectiei, fapt pentru care a si fost deja externata din spital.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a mai precizat ca, desi vorbim de primul caz de infectare cu virusul Zika ce a fost confirmat in Romania, nu exista niciun poericol de propagare a acestei infectii, insistand pe amanuntul ca virusul a fost contractat in afara tarii, intr-o zona in care circulatia acestuia este activa.

 

Spitalul Clinic Victor Babes

Spitalul Clinic Victor Babes

Tot pentru a nu se crea inutil panica in randul populatiei, Laurentiu Colintineanu a reamintit faptul ca virusul nu se transmite nici pe calea aerului nici prin contact cu pielea, cea mai frecvanta cale de infectare fiind intepatura unei specii de tantar, care insa, nu exista in Romania. Virusul se poate transmite si pe cale sexuala de la o persoana infectata la o alta sanatoasa, precum si prin sange. Tinand cont de toate acestea, sansele ca in Romania sa izbucneasca o epeidemie sunt aproape nule, cei care ar trebui sa isi ia masuri de precautie in acest sens fiind doar cetatenii care urmeaza sa calatoreasca in zone cu transmitere activa a virusului, unde risca sa fie intepati de tantarii Aedes, specia purtatoare a acestui virus.

Conform unei harti puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii, principalele zone cu circulatie activa a virusului sunt Mexicul si zona de nord a Americii Latine, principalul focar fiind Brazilia, acolo unde urmeaza sa se desfasoare Jocurile Olimpice.

 

laborator2-zikaIn aproximativ 70-80 la suta din cazuri, aceasta infectie trece neobservata, din cauza asemanarii simptomelor ei cu cele ale unei raceli. Persoanele care contacteaza virusul Zika au, de cele mai multe ori, febra si dureri de cap. In unele cazuri, manifestarile pot merge pana la conjunctivita, ganglioni, eruptii cutanate sau dureri ale muschilor si articulatiilor. Aceste simtome dureaza intre doua si sapte zile.

Ingrijorarea apare atunci cand vorbim despre complicatiile acestei infectii, in special cele care vizeaza femeile insarcinate.  Virusul Zika este asociat unor afecţiuni neurologice si malformatii ale fetusilor femeii insarcinate care este purtatoare a infectiei. In Brazilia si in Polinezia Franceza au fost inregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boala autonoma care se manifesta printr-o slabiciune sau chiar paralizie progresiva a membrelor.

In aceeasi zona au fost semnalate microcefalii si anomalii in dezvoltarea cerebrala la fetusii si nou-nascutii mamelor care sunt sau raman insarcinate in timpul epidemiilor de Zika si au contactat virusul.

 

tantar zikaMasurile recomandate de Ministerul Sanatatii pentru prevenirea transmiterii prin intermediul insepaturii de tantar sunt utilizarea substantelor anti tantari conform indicatiilor de pe eticheta lor, purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes, plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera.

Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.

De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*