Primul Centru privat de Somnologie Pediatrică, înființat de „Regina Maria”

23 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Centrul va funcționa în Policlinica Băneasa a rețelei de sănătate și dispune de o capacitate de răspuns la consultaţii de aproximativ 1.500 de cazuri pe lună.

 

Primul Centru privat de Somnologie Pediatrică din România a fost lansat în Policlinica Băneasa, din cadrul reţelei de sănătate „Regina Maria”, oferind o abordare integrată şi multidisciplinară. Centrul este coordonat de dr. Mihaela Oroş, doctor în ştiinţe medicale, medic primar pediatru şi specialist pneumolog, atestat în somnologie Nivel I+II cu supraspecializare în somnologia pediatrică şi polisomnografie la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center din SUA.

Identificarea precoce a unui copil cu tulburări de respiraţie în timpul somnului poate fi privită ca o acţiune de prevenţie a viitoarelor evoluţii nefaste ale viitorului adult. Impactul sindromului de apnee de tip obstructiv în timpul somnului (SASO) este cu atât mai important la vârsta pediatrică cu cât necesităţile de somn sunt mult mai crescute decât la adulţi – durata de somn este mai mare, corespunzând intensei dezvoltări neuronale şi somatice de la această vârstă. În plus, patogenia tulburărilor de respiraţie în timpul somnului se suprapune pe un sistem fiziologic aflat în dezvoltare dinamică, generând astfel vulnerabilităţi specifice care nu se întâlnesc în mod obişnuit la adulţi, au subliniat specialiștii prezenți la lansarea centrului.

Potrivit unei cercetări epidemiologice privind prevalența tulburărilor de respirație în somn la copii și adolescenți, coordonată de dr. Mihaela Oros și realizată în colaborare cu Institutul de Cercetare Gfk România, pe un eşantion de 1.272 respondenţi, în luna ianuarie 2015 și publicat în 2016, unul din 10 copii români riscă să dezvolte tulburări de respirație în timpul somnului.

 

Dr. Mihaela Oros

În cadrul Centrului de Somnologie Pediatrică sunt tratate numeroase afecţiuni precum tulburări de adormire sau treziri nocturne, sforăit, Sindorm de Apnee în Somn Obstructiv (SASO), ADHD, Enurezis, mişcarea periodică a membrelor (PLMS), Boala Duchenne şi alte boli neuromusculare, boli genetice, Jet Lag. Centrul de Somnologie Pediatrică dispune de o capacitate de răspuns la consultaţii de aproximativ 1.500 de cazuri pe lună.

Somnul unui copil este esential pentru sănătatea lui. Este de altfel o funcție fiziologică de bază, la fel de importantă ca respirația și alimentația. Și totuși, studiul pe care l-am efectuat a evidentiat faptul ca în România  9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, dintre care forma cea mai severă este apneea obstructivă în somn. Cu alte cuvinte, 1 din 10 copii riscă să dezvolte astfel de probleme. Era necesară obținerea unor date de prevalență care să reflecte dimensiunea reală a acestei patologii și în țara noastră și care să justifice efortul necesar pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul medicilor și al publicului larg, cât și efortul financiar al unui sistem de sănătate pentru diagnosticul, monitorizarea și tratamentul sindromului de apnee în somn la copii și adolescenți, a subliniat dr. Mihaela Oros. 

Reţeaua de sănătate Regina Maria deţine 40 de locaţii proprii, 4 spitale, 3 centre cu spitalizare de zi, 2 maternităţi, 8 campusuri medicale, 11 centre de imagistică, 20 laboratoare de analize, banca proprie de celule stem şi peste 180 de policlinici partenere în ţară.

 


Adaugati un comentariu


 

*