Primul deces datorat crizei de imunoglobuline

4 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Tragedia s-a produs zilele trecute, iar ministrul Bodog, care anunțase că medicamentele vor fi disponibile de acum o lună, anunță un nou finalul crizei, fără a-și asuma însă vreo vină.

 

Protestul de la Ministerul Sănătății

O femeie de 69 de ani, care lucrase toată viața în sistemul medical românesc, și-a găsit sfârșitul pe un pat de spital. Decesul său s-a datorat, în principal, unuia dintre numeroasele neajunsuri ale acestui sistem, lipsa medicamentelor vitale. Este primul caz de deces care a avut loc pe fondul crizei de imunoglobuline care se manifestă de câteva luni bune în spitalele românești, criză pe care actualul ministru nu a gestionat-o până acum decât cu promisiuni și cu aruncarea responsabilității în sarcina predecesorului său.

Probabil că ministrul ar fi rămas lipsit de orice reacție față de această problemă, dacă un grup de părinți disperați nu ar fi protestat la minister la finele lunii octombrie, cerându-i să facă ceva pentru a rezolva criza imuoglobulinelor care le punea în pericol viața copiilor lor, ce suferă de afecțiuni autoimune.

La o zi după ce s-a întâlnit cu părinții la minister, Florian Bodog anunța că problema e ca și rezolvată, și că o tranșă de 900 de doze de imunoglobuline ar fi urmat să ajungă în țară în cursul lunii noiembrie, iar alte 3.000 de doze erau așteptate în luna ianuarie a anului viitor.

 

Criza de medicamente din această gamă se acutizase însă, iar cele 900 de doze, care nici pe departe nu erau suficiente pentru a satisface necesarul la nivelul întregii țări, erau disponibile doar pe hârtie.

Rudele pacientei decedate la spitalul din Alba Iulia spun că aceasta nu mai beneficiase de imunoglobuline din luna august, întrucât stocurile de medicamente aflate le dispoziția medicilor se epuizaseră. Inițial a fost internată la Sibiu, de unde a fost transferată la Alba, unde exista promisiunea primirii medicamentelor. Nu s-a întâmplat așa, în ciuda promisiunilor Ministerului Sănătății și a comunicării permanente a conducerii spitalului cu conducerea Unifam.

În lipsa tratamentului, starea femeii s-a agravat, dar medicii nu au putut să-i administreze tratamentul vital, pentru că nu aveau la dispoziție medicamentul necesar. Spitalul din Alba Iulia  comandase imunoglobuline încă din octombrie, dar nu a primit nimic, chiar dacă ministrul se lăudase cu cele 900 de doze disponibile începând cu luna noiembrie. În încercarea de a-i salva viața, medicii de aici au apelat la colegii de la spitalul din Cluj, însă și aici, stocurile de imunoglobuline erau de mult epuizate, iar până când să poată fi procurate medicamentele necesare, femeia a decedat.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Prima reacție a ministrului Bodog față de acest caz a venit în această dimineață, constând într-o postare pe Facebook, care este mai degrabă o replică adresată predecesorului său, Vlad Voiculescu, care a distribuit prin indermediul aceleiași rețele de socializare, informația referitoare la decesul femeii. Astfel, după ce are grjă să precizeze că problema lipsei imunoglobulinelor a apărut în mandatul lui Vlad Voiculescu, și să îl ironizeze pe acesta, Bodog anunță, spre finalul postării, că tocmai în această noapte s-a început distribuirea către spitalele din țară a 2.200 de doze de Pentaglobin.

În această noapte, la ora 04.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitățile spitalicești din țară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) și 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantități ce vor acoperi nevoile pacienților din România. Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unitățile medicale din țară, unde am identificat existența a 1.700 de fiole de imunoglobulină” a transmis ministrul, printre pasajele în care îl critică pe Vlad Voiculescu.

Toate acestea nu mai au însă nicio valoare pentru pacienta care, după ce și-a dedicat viața salvării și îngrijirii bolnavilor, când la rândul ei a avut nevoie să fie salvată, sistemul medical a fost incapabil să o ajute să trăiască.

 


Adaugati un comentariu


 

*