Primul laborator de analize robotizat din spitalele publice ar putea funcționa la Oradea

30 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Un proiect în acest sens a fost depus de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, în vederea obținerii unei finanțări europene.

 

Dr. Gheorghe Carp

Un proiect unic până la acest moment în sistemul public de sănătate din România ar putea fi demarat la nivelul SCJU Bihor, având ca finalitate înființarea primului laborator de analize robotizat din sistemul public de sănătate românesc. Proiectul a fost depus în vederea obținerii unei finanțări europene, managerul spitalului bihorean, medicul Gheorghe Carp, precizand ca laboratorul va funcționa la nivelul SCJU, însă va deservi toate spitalele publice din Oradea, dând exemplul Spitalului Militar și Spitalului CFR, care deja și-au manifestat interesul în acest sens.

Proiectul depus pentru obținerea finanțării presupune înființarea unei linii complet automatizare, cu un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator, acestea ajungând în câteva secunde la destinaţie. Totodată,  se va implementa și o soluţie informatică destinată informării pacienților cu privire la analizele medicale pe care le pot face. „Un important beneficiu ar fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activităţi recurente, dar şi scăderea procentului de erori umane. Totodată, se estimează o scădere a costurilor cu analizele cu 25 – 30 de procente. Sistemul va permite, de asemenea, stocarea de informaţii cu rezultatele analizelor pacienţilor”, a mai declarat managerul SCJU Bihor.

 

Finanțarea pentru această investiție urmează a se face prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, axa pentru Sănătate, parteneri în cadrul proiectului fiind spitalul Grof Tisza Istvan din Berettyoujfalu şi municipiul Hajduboszormeny din Ungaria.

Valoarea totală este de trei milioane de euro, bugetul rezervat unităţii medicale din Oradea fiind de două milioane de euro. Va fi necesară și o contribuție din partea spitalului, care se ridică la 40.000 de euro, reprezentaând 2% din valoarea proiectului.

Managerul SCJU Bihor a mai precizat că modelul pentru primul laborator de analize robotizat din sistemul public de sănătate românesc a fost inspirat din exemplul unor țări precum Olanda sau Marea Britanie, unde astfel de unități sunt funcționale în multe spitale.

 

Spitalul Clinic Municipal Oradea

Rămânând în aceeași zonă geografică din care provine Florian Bodog, fostul ministru la Sănătății, trebuie precizat că și conducerea Spitalului Clinic Municipal din Oradea a anunțat demararea unei investiții de 15 milioane de euro.

În urma acesteia, spitalul va avea, până în 2020, o nouă clădire de cinci etaje pentru pediatrie, o altă construcţie pentru blocul alimentar şi funcţiuni didactice, dar şi un computer tomograf.

Managerul spitalului, Maria Silaghi a declarat că întreaga sumă va fi asigurată prin autobugetare și prin fondurile asigurate de Primărie. Aceasta a precizat că spitalul a depus, totodată, un proiect transfrontalier pentru finanțare europeană, care va fi derulat în parteneriat cu  Spitalul Central Judeţean BekesUngaria. Prin acest proiect vor fi dotate cu echipamente medicale de ultimă generaţie cinci departamente medicale, respectiv, laboratorul de imagistică, secţia ATI, radiologie, laborator cu punct de lucru în fiecare secţie şi în blocul operator al secţiei de chirurgie adulţi şi chirurgie pediatrică. Vloarea totală a proiectului este de de 2,95 de milioane de euro, din care 2,45 de milioane de euro revin spitalului orădean.

 


Adaugati un comentariu


 

*