Primul transplant de cord la un copil, efectuat după o pauză de șapte ani

Intervenția a avut loc azi-noapte la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș și a fost posibilă datorită gestului altruist făcut de familia unui alt copil, grav rănit în urma unui accident rutier.

 

La o zi după ce Ziua Donatorului de Organe a fost marcată, la începutul acestei săptămâni, viața unui copil de 15 ani a fost salvată de gestul altruist făcut de o mamă care și-a pierdut copilul în urma unui accident de circulație. În vârstă de 14 ani, acesta a fost grav rănit săptămâna trecută, fiind lovit de o mașină în timp ce se plimba cu bicicleta. A suferit un traumatism cranio-cerebral sever, iar medicii orădeni s-au luptat timp de câteva zile să îi salveze viața, însă, în ciuda eforturilor lor, copilul a intrat în moarte cerebrală, în cursul zilei de luni. După ce i-au comunicat mamei sale trista veste, medicii orădeni i-au vorbit și despre oportunitatea donării de organe, copilul său putând salva astfel alte vieți. Femeia și-a dat acordul de a fi prelevate toate organele ce puteau fi folosite de medici pentru a salva alți pacienți aflați în suferință, astfel că la Oradea au fost solicitate echipele specializate de la centrele de transplant din țară, dar și de la Viena.

În cursul zilei de ieri, mai multe echipe de medici au prelevat ficatul, care a ajuns la București, ambii rinichi, trimiși la Cluj, plămânii au fost prelevați de o echipă de specialiști de la Viena, corneele care au mers la Spitalul Militar Central din Capitală și cordul -care a ajuns la Târgu Mureș.

 

Rinichii au fost transplantați deja la Cluj unor pacienți aflați pe listele de așteptare la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, în timp ce la Institutul Fundeni, medicii au salvat viața unei tinere de 18 ani, din Bihor, care suferise o intoxicație severă după ce consumase ciuperci culese de tatăl său din pădure. Toxinele îi afectaseră iremediabil ficatul, iar salvarea sa a venit din partea familiei copilului din Oradea, care și-a dat acceptul pentru prelevarea de organe.

Inima a fost prelevată de o echipă de medici de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș, după ce s-a constatat că exista compatibilitate între donator și un pacient de 15 ani care suferea de insuficiență cardiacă și avea nevoie de un transplant. La scurt timp după prelevarea cordului, echipa de specialiști a decolat spre Târgu Mureș la bordul unui elicopter SMURD, între timp medicii de la IUBCvT pregătind pacientul pentru operația de transplant. Intervenția a început la ora 17.00, în timp ce organul ce urma transplantat se afla încă la bordul elicopterului, îndreptându-se către Târgu Mureș. Inima a ajuns la institut în jurul orei 19.00, iar intervenția a continuat până târziu în noapte, fiind finalizată cu succes în jurul orei 2.00. La final, medicul Horațiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară și Transplant din cadrul institutului și coordonatorul echipei care a efectuat operația, a declarat că astfel de intervenții la pacienți de vârste atât de fragede sunt foarte rare, din cauză că nu există donatori.

 

Dr. Horatiu Suciu

Pacientul operat este din Caraș-Severin și se afla pe lista de așteptare pentru transplant de mai bine de un an. Acesta a avut probleme cardiace încă de la vârstă foarte fragedă, suferind anterior o altă intervenție chirurgicală pe cord. Pe parcurs, a dezvoltat insuficiență cardiacă, iar singura sa șansă era un transplant, însă, așa cum a precizat doctorul Suciu, donatori pentru pacienții copii se găsesc destul de greu. „De ceva mai mult de un an este pe lista noastră de transplant cu acest diagnostic de insuficienţă cardiacă în stadiu ireductibil şi suntem foarte bucuroşi că am reuşit să efectuăm această intervenţie. Din păcate, donatorii la această grupă de vârstă sunt foarte rari. Aş vrea să subliniez și să apreciez în mod deosebit gestul nobil al familiei aparţinătoare care a fost de acord să doneze şi prin acest gest să salveze alţi trei, patru sau cinci copii”, a declarat medicul, la finalul operației. Acesta a mai spus că a fost primul transplant de cord la un pacient copil efectuat în România în ultimii șapte ani, precizând că ultima astfel de intervenție a avut loc tot la Târgu Mureș, în anul 2011, atunci când viața unei fetițe de 3 ani a fost salvată datorită unui transplant de cord. Totodată, dr. Horațiu Suciu a mai precizat că acesta a fost cel de-al treilea transplant de cord efectuat la Târgu Mureș de la începutul anului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*