Prin „Preventie, Protectie, Imunizare” se salveaza vieti

27 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Este sloganul sub care anul acesta se desfasoara Saptamana Europeana a Vaccinarii, tema globala a acestui an fiind „remedierea lacunelor de vacinare”.

 

vaccin1In perioada 24-30 aprilie 2016 este celebrata „Saptamana Europeana a Vaccinarii”.

Tarile din intreaga regiune sunt angajate activ in campanie, folosind initiativa de a evidentia imunizarea,prin activitati de advocacy si de comunicare tintite, precum si prin imunizarea grupurilor cu risc ridicat. Actiunile din Romania si din toate statele europene au loc sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Biroul OMS pentru Europa coordoneaza activitatile SEV si pentru alti parteneri regionali, nationali si internationali, printre care UNICEF si European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), care s-au alaturat acestor manifestari.

Campania globala din anul 2016 subliniaza necesitatea imunizarii pe tot parcursul vietii si cauta sa atraga atentia lumii fata de importanta critica a abordarii persoanelor vulnerabile, mai ales a celor care traiesc in situatii de conflict sau se afla insituatii de urgenta.

Gratie programelor de imunizare puternice, cele 53 de State Membre din Regiunea Europeana a OMS sunt mai aproape ca oricand de a elimina la nivel regional rujeola si rubeola. S-au facut progrese enorme in vederea atingerii acestui obiectiv, dar sunt necesare o constientizare mai intensa si un angajament solid pentru a remedia lacunele ramase in imunizare si pentru a preveni viitoarele focare de boala.

 

vaccin bcgIn concordanta cu tema globala – Remedierea lacunelor de vaccinare – SEV din anul 2016 va impulsiona imbunatatirea nivelului de cunostinte privind statusul rujeolei si rubeolei in Regiunea Europeana si va stimula actiuni necesare in toate tarile, pentru a se asigura o protectie echitabila a intregii populatii fata deaceste boli, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Directiei de Sanatate Publica Buzau.

Tocmai de aceea, activitatile din 2016 se concentreaza pe progresul si  provocarile intampinate in procesul eliminarii rujeolei  si rubeolei din spatiul european. S-au facut progrese mari in vederea atingerii acestui obiectiv,  dar  mai  sunt  necesare  eforturi  pentru  a  creste  acoperirea  vaccinala,  prin sensibilizarea parintilor, personalului medical, factorilor politici si mass-mediei. In ROMANIA, 15% dintre copiii investigati, respectiv 13% din numarul de nascuti vii ai cohortei, au fost incomplet vaccinati in raport cu varsta, din doua motive: refuzul si neprezentarea (care uneori poate prezenta un refuz). De  aceea, Centrul  National  de  Supraveghere si  Control  al  Bolilor  Transmisibile recomanda intensificarea actiunilor de promovare a vaccinarilor in populatie si sublineaza oportunitatile oferite de Saptamana Europeana a Vaccinarii in acest sens”, se precizeaza in comunicatul DSP.

 

Informare vaccinare (foto-INSP)

Informare vaccinare (foto-INSP)

In acelasi document sunt enumerate 7 MOTIVE ESENTIALE PENTRU CARE TREBUIE SA NE VACCINAM:

1. Vaccinarea salveaza vieti.

2. Vaccinarea este un drept fundamental si o componenta strategica a programelor de reducere a saraciei.

3. Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reprezinta inca un risc.

4. Bolile pot fi controlate si eliminate.

5. Vaccinarea este cost-eficienta.

6. Copiii depind de sistemele de sanatate pentru a li se

asigura vaccinarea sigura, eficace si ieftina.

7. Fiecare copil trebuie vaccinat.

Programele de vaccinare solide si de durata pot garanta faptul ca fiecare copil va primi „vaccinul potrivit la locul potrivit si la momentul potrivit”. In prezent, acoperirea vaccinala mondiala se mentine constanta.

Se considera ca, prin vaccinare, se evita anual 2–3 milioane de decese prin boli ca difterie,  poliomielita,  rujeola,  rubeola,  parotidita  epidemica, tuse convulsiva, tetanos,  hepatita virala B, pneumonie, diaree cu rotavirus si cancer de col uterin.

In anul 2014, 115 milioane de sugari (86%) din intreaga lume au primit 3 doze de vaccin antidifteric-antitetanos-antipertussis.

Pana in 2014, 129 de tari au ajuns la acoperirea vaccinala de minim 90% pentru  DTP3.

La sfarsitul anului 2014, vaccinarea antihepatita B pentru sugari era introdusa in 184 de tari.

 

vaccinareAcoperirea mondiala cu 3 doze de vaccin antihepatitic B este estimata la 82%, fiind mai mare (92%)in Pacificul de Vest.103 tari au introdus vaccinarea antitetanica pana la sfarsitul anului 2014, astfel ca, 83% dintre nou-nascuti sunt protejati prin imunizare impotriva tetanosului neonatal.

India a fost declarata libera de tetanos matern si neonatal, ceea ce demonstreaza ca eliminarea bolii este posibila.

Totusi, tetanosul matern si neonatal ramane o importanta problema de Sanatate Publica in 24 de tari, in special din Africa si Asia.

La sfarsitul anului 2014, 85% dintre copii au primit o doza de vaccin antirujeolic pana la 2 ani, iar 154 de tari au introdus o a doua doza in programul national de imunizare.

Vaccinul antirubeolic a fost introdus la nivel national in 140 de tari, iar cel antiurlian in 121 de tari

Acoperirea vaccinala la 24 luni, raportata la numarul de nascuti vii ai cohortei:

Tip vaccin

 

   Acoperire Vaccinala  totala

     in august 2015 – TARA

      Acoperire Vaccinala totala

         in august 2015- BUZAU

          BCG1

                 85,5%

                       97,8%

          HEP B3

                 82,2%

                       92,49%

          DTP 4

                 77,1%

                       80,25%

          VPI 4

                 77,1%

                       80,25%

          Hib 4

                 77,1%

                       80,25%

          ROR 1

                 78,8%

                       77,07%

 

 

vaccin copiiSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atentia ca scaderea acoperirii vaccinale in Romania poate fi responsabila de reaparitia unor boli infectioase precum si de cresterea numarului de decese prin boli prevenibile prin vaccinare.
              In acest context, SNMF se alatura OMS si in acest an, in calitate de partener, pentru a marca  in perioada 24-30 aprilie 2016  „Saptamana Europeana a Vaccinarii”.

Saptamana Internationala a Vaccinarii (SIV) a fost inaugurata de catre OMS in 2003, pe cele doua continente americane, iar in 2005 a fost adoptata in Europa, sub numele de Saptamana Europeana a Vaccinarii (SEV) cu scopul de a aduce in atentia  factorilor decizionali precum si a populatiei importanta vaccinarii in mentinerea sanatatii indivizilor si a societatii.

Vaccinurile au un efect de necontestat, aplicarea lor aducand  o scadere remarcabila a mortalitatii infantile in regiunea europeana OMS, in ultimele decade. In ciuda dovezilor despre siguranta si eficacitatea vaccinurilor, eludand riscurile rezultate in urma unei boli prevenibile prin vaccinare, increderea publica in vaccinuri este in scadere in Romania. Aceasta reprezinta o provocare continua in activitatea medicului de familie, al carui rol important in vaccinare este centrat pe informarea pacientilor despre necesitatea  vaccinarii si riscurile la care se supun  persoanele nevaccinate”, transmite SNMF.

 

vaccin HPVOmenirea invata cu greu din greselile trecutului. De ce oare trebuie sa asteptam o epidemie grava pentru a incerca sa gasim un remediu? Care este impactul comercial al problemei? – se intreaba, retoric, dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF.

Medicul spune ca vaccinurile pe care copiii le fac la 2, 4 si 11 luni (asigurate prin Programul National de Imunizare) contin antigene pentru bolile determinate de Haemophilus Influenzae. Meningita, epiglotita, septicemia sunt foarte grave si pot duce la deces, atentioneaza dr. Alexiu.

Poliomielita este aproape eradicata. O boala grava, despre care cu greu ne mai amintim. Asociem imaginea poliomielitei cu copiii tintuiti in cufere metalice, paralizii, oameni aflati in carje pentru tot restul vietii, mii de decese. Pentru ca toate acestea sa nu se mai intample este suficienta vaccinarea riguroasa, respectand principiile acesteia si recuperarea restantelor. Omenirea este la un pas de acest obiectiv fundamental, mai spune medicul.

Vaccinarea in Romania esta asigurata majoritar prin medicii de familie care administreaza vaccinurile tuturor copiilor, sugari, prescolari si adultilor, conform Programului National de Imunizare. De aceea, acestia invita populatia sa merga la medicul de familie, sa se informeze asupra vaccinari si abia apoi sa decida, in cunostinta de cauza.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*