Principalele semne ale intoleranței alimentare

30 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Statisticile indică faptul că aproximativ jumătate din populație suferă de această problemă de sănătate, însă mulți dintre cei afectați confundă simptomele cu alergia la anumite alimente.

 

Intoleranța alimentară este o problemă cu care se confruntă, la nivel mondial, aproximativ 50% din populație, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății.  În 10% din cazuri însă, manifestările specifice sunt asociate cu cele ale unor alergii la anumite alimente. Astfel, mulți dintre cei care se confruntă cu astfel de probleme află târziu că, de fapt, suferă de intoleranță alimentară.

Intoleranţa alimentară presupune o reacţie de respingere a organismului faţă de anumite alimente, pe care nu le poate digera şi asimila în mod corespunzător. La ingestia alimentului respectiv are loc o reacţie locală inflamatorie care, repetată, va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar şi la o reacţie inflamatorie sistemică, cu repercusiuni asupra întregului organism.

Durerile abdominale, balonarea și diareea sunt cele mai comune simptome manifestate în cazul intoleranței alimentare, însă există și alte semne care indică prezența unei astfel de probleme, care pot apărea la câteva ore sau zile distanță după ultima masă.

 

Fibromialgia, manifestată prin hipersensibilitate musculară sau prin dureri ale articulațiilor, ce pot afecta activitatea zilnică, este o afecțiune răspândită, afectând mai mult de 6% din populație, în special femeile de vârstă mijlocie.

Aceasta se află în strânsă legătură cu regimul alimentar, deoarece anumite alimente pot înrăutăți și starea de sănătate. Din această cauză, specialiștii spun că este necesar ca omenii să se cunoască alimentele față de care manifestă o anumită sensibilitate și să le elimine din dietă.

Disconfortul produs de unele alimente este un alt indiciu frecvant al intoleranței alimentare. Principalele produse care dau un astfel de disconfort sunt cele care conțin monoglutamatul de sodiu, o substanță folosită ca potențiator de arome și care poate provoca dureri de cap și stări de amețeală sau de oboseală persoanelor cu intoleranță alimentară pentru acest produs chimic.

 

Oboseala cronică este o altă manifestare a acestei probleme, caracterizată prin perioade lungi de oboseală, care afectează activitățile zilnice. Potrivit medicilor, peste 20% din populație suferă de oboseală cronică, iar intoleranța alimentară s-a dovedit a fi un factor de influență.

Intoleranța față de lapte și iaurt este o altă manifestare a acestei afecțiuni. Reacțiile diferă de la caz la caz, însă, de cele mai multe ori, acestea se manifestă sub forma durerilor abdominale și a balonării. Statisticile internaționale mai indică faptul că peste 90% din populație întâmpină probleme în digerarea lactozei, aceasta fiind una dintre cele mai răspândite intoleranțe alimentare.

Și usturoiul sau ceapa pot crea disconfort în cazul unor persoane, de aceea este recomandată eliminarea acestor ingrediente din dietă, în cazul în care problemele persistă după mai multe episoade de consum.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*