Prioritatile lui Eugen Nicolaescu la Ministerul Sanatatii

22 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Noul ministru liberal a preluat astazi prerogativele de la dr. Raed Arafat, iar prima decizie luata in noua sa calitate a fost numirea predecesorului sau in functia de secretar se stat si de prim adjunct.

 

Eugen Nicolaescu si Raed Arafat

Avem Guvern, avem si un nou ministru al Sanatatii. Cabinetul Ponta II a fost votat aseara in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului si tot aseara,  premierul si ministrii au depus juramantul in fata presedintelui Traian Basescu.

La Sanatate, asa cum am anticipat inca de acum doua saptamani, a revenit, dupa o pauza de patru ani, Eugen Nicolaescu, cel care a mai ocupat acelasi portofoliu in Guvernul Tariceanu, dr. Raed Arafat refuzand sa-si asume aceasta functie si dupa alegeri.

Intrebat daca intentioneaza sa schimbe managerii spitalelor, liberalul a spus ca nu a facut niciodata acest lucru. „Managerii au fost alesi pe un interval de timp. Cand le va expira mandatul se vor face concursuri. Daca sunt buni, sa-si reinnoiasca mandatele, daca nu, sa vina altii mai buni”, si-a precizat pozitia Eugen Nicolaescu.

 

Reluarea producerii de vaccinuri la „Cantacuzino”

 

Nicolaescu spune ca are in vedere trei principale prioritati in mandatul care i s-a incredintat. Prima dintre ele, care s-a si infaptuit in cursul zilei de astazi, este numirea lui Raed Arafat ca secretar de stat si prim-adjunct al ministrului. Dr. Arafat, care a detinut portofoliul Sanatatii pana vineri seara, se va ocupa de conducerea curenta a ministerului, lui Nicolaescu revenindu-i partea de politici si strategii. De altfel, dr. Arafat a spus inca de acum doua luni ca din punctul sau de vedere „este important ca Ministerul sa revina unui om politic”.

 O alta prioritate este trimiterea unei solicitari la Ministerul Finantelor,  pentru acordarea sumei necesare finalizarii lucrarilor la Institutul Cantacuzino si repornirii productiei de vaccinuri. „Reluarea activitatii la Cantacuzino este un semnal pentru populatie ca erorile se corecteaza”, a spus Nicolaescu, mentionand ca Romania are nevoie de Institutul „Cantacuzino”. Ministrul a mai spus ca pana pe 10 ianuarie trebuie finalizate discutiile cu Ministerul Finantelor, privind bugetul despre care in aceasta vara, la Buzau, spunea ca ar trebui sa fie cel putin 6% din PIB.

La fel de importanta este in viziunea noului ministru constituirea unui colectiv format din profesori universitari, academicieni si practicieni, cu care sa se consulte in urmatoarele saptamani pentru revizuirea strategiei sistemului sanitar.

 

Strategii pe termen lung

 

Aducand in discutie necesitatea stabilitatii sistemului de sanatate si a unui cadru legislativ care sa nu fie schimbat de fiecare ministru in parte, ci „sa dureze 20 de ani”, Nicolaescu a insistat asupra necesitatii continuitatii, care a lipsit sistemului de sanatate.

In legatura cu eventuale modificari asupra noii Legi a Sanatatii, ministrul a fost mai putin vehement ca pana luna trecuta, spunand ca „aceasta ar presupune sa asteptam inca un an pana la intrarea ei in functiune. Poate ca ar trebui sa modificam legea actuala acolo unde consideram ca trebuie modificata, iar aceasta s-ar putea realiza in trei luni. Ar mai fi o solutie, sa nu modificam nimic din lege, ci doar actele subsecvente. Va trebui sa avem insa si o discutie cu FMI pe acest subiect”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

In cadrul unei consultari cu medicii buzoieni, actualul ministru declara ca in viziunea liberala a noii Legi a Sanatatii ar urma sa se desfiinteze casele de asigurari de sanatate, iar „Guvernul va prelua intreaga responsabilitatea a asigurarii pachetului minim de servicii pentru toti cetatenii, fie ei asigurati sau nu, fie ca este vorba despre servicii medicale de urgenta, servicii de medicina primara, in ambulatoriul de specialitate, spitalicesti sau ale ambulantei”.

In legatura cu plata medicilor, sustine ca acestia trebuie sa fie platiti pe criterii de competenta.

 

Programele Nationale de Sanatate, luate la „puricat”

 

O alta problema pe care Eugen Nicolaescu o are deja pe agenda de lucru pentru perioada imediat urmatoare este auditarea programelor nationale de sanatate, la care exista discrepante intre ceea ce primesc pacientii cu aceeasi patologie prin unitati sanitare diferite, considerand ca este oportun sa existe un standard pentru aceste programe.

Despre „taxa pe viciu”, el a mentionat ca aceasta nu va creste, ci se va deduce din accizele pe bauturi si tutun si nu va fi o taxa suplimentara.

Cred ca mai multi bani ar putea veni la rectificarea bugetara. Nu pot spune ca nu exista coruptie in sistem sau frauda, dar vreau sa explic faptul ca 80 la suta din banii unui spital merg pe cheltuielile salariale. Doar restul de 20 la suta este pentru celelalte activitati, deci frauda ar trebui sa fie din acest segment. Cred ca se impune un audit al programelor de sanatate, iar problema cea mai importanta este sa reasezam finantarea, pentru ca atunci cand am plecat (de la conducerea Ministerului Sanatatii, n.red.), in 2008, am avut o colaborare serioasa intre Casa de Asigurari de Sanatate si Scoala de Management Sanitar pentru a vedea de ce exista diferente intre tarifele pe caz ponderat de la un spital la altul”, a declarat ministrul.

Nicolaescu a mai spus ca vrea sa construiasca cele opt spitale regionale de urgenta, dar si sa dezvolte un parteneriat public privat in sanatate.


Adaugati un comentariu


 

*