Prioritizarea cercetării în domeniul serviciilor și a sistemelor de sănătate

24 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Este tema dezbătută în cadrul unei mese rotunde organizată de Universitatea Babeș Boliay în cadrul Proiectului TO-REACH, finanțat de Comisia Europeană.

 

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a organizat, la începutul acestei săptămâni, o întâlnire cu specialiști din domeniul sănătății și domenii conexe din țară și cu reprezentanți ai Comisiei Europene și OMS, în cadrul căreia s-a discutat despre prioritizarea cercetării pe domeniul serviciilor de sănătate și a sistemelor de sănătate la nivel național și UE.

Activitatea face parte din proiectul TO-REACH, finanțat de către Comisia Europeană, prin Programul Orizont 2020, a cărui obiectiv major este de a dezvolta un program comun de cercetare privind serviciile și sistemele de sănătate, la nivel european. „Ca și parte a acestui proiect, Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai a organizat, la Cluj-Napoca, o întâlnire de consultare la nivel național pentru a identifica priorităților de cercetare la nivel național și european și pentru a discuta condițiile unui transfer eficient și adecvat al inovației între sistemele de sănătate din Europa”, a declarat Mădălina Pop, tehnician cercetare în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al UBB, pentru Sănătatea Buzoiană.

 

Scopul acestei mese rotunde a fost de a discuta și de a prioritiza problemele cu care se confruntă cercetarea în domeniul serviciilor de sănătate și a sistemului de sănătate şi de a propune eventuale soluții prin dezbatere şi dialog a părților implicate.

În ultimul deceniu, sistemele europene de sănătate s-au confruntat cu provocări similare: îmbătrânirea populației și presiunile financiare continue, necesitând astfel soluții inovatoare cu privire la modul de organizare al asistenței medicale într-o manieră echitabilă și eficientă. Pentru a aborda această situație, este nevoie de dovezi din cercetare și inovare în domeniul serviciilor și a sistemelor de sănătate.Printre temele discutate în cadrul mesei rotunde s-au numărat stadiul actual al cercetării în domeniul sistemelor de sănătate și contextul european, priorități în îmbunătățirea sistemelor de sănătate în regiunea europeană, dezvoltarea unei agende a cercetării pe team forței de muncă în domeniul sanitar și sănătatea ca domeniu de specializare inteligentă la nivelul regiunii de dezvoltare Nord-Vest.

 

La eveniment au participat Miljana Grbic – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Cosmin Holeab – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), Cora Pop –  Secretar de stat, Ministerul Sănătății, Marius Ungureanu – fost Secretat de Stat, Ministerul Sănătății, cercetător Departamentul de Sănătate Publică al UBB, Petra Szavics – Autoritatea de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR), Petru Sandu – Centrul Regional de Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș – Director Departamentul de Sănătate Publică UBB, Diana Dulf – Director de Proiect – TO-REACH la nivel național.

Ștefan Strilciuc, reprezentant al Observatorului Român de Sănătate, a prezentat câteva recomandări pentru introducerea inovației în sistemele informatice din Sănătatea românească, de care au atâta nevoie, în contextul actual, atât CNAS, cât și Ministerul Sănătății.

 

Pe 29 ianuarie, Consorțiul TO-REACH, în parteneriat cu Heath First Europe, organizează, la Bruxelles, primul workshop cu tema „Identificarea și transferul inovației în cercetarea comparativă a serviciilor și sistemelor de sănătate”.

Patrizia Toia (S & D Italia) împreună cu deputatul european Karin Kandenbach (S & D Austria) – Co-președinte al Grupului de interese al PE privind inovația în domeniul sănătății și îngrijirii sociale se vor ocupa de întâmpinarea oaspeților și de buna desfășurare a evenimentului, care va fi moderat de John Bowis, președintele HFE.

Vor conferenția Walter Ricciardi, coordonator principal al proiectului TO-REACH, președinte al Institutului Național de Sănătate al Italiei și membru al comisiei de experți privind eficiența tratamentului în domeniul sănătății, Ellen Nolte și Josep Figueras – Observatorul european privind sistemele și politicile în domeniul sănătății, Natasha Azzopardi Muscat – președinte Asociația Europeană a Sănătății Publice (EUPHA).

La final se vor trage concluzii și vor avea loc discuții pe marginea subiectelor prezentate, moderate de același John Bowis, președintele HFE.

 


Adaugati un comentariu


 

*