Problema exodului medicilor, in atentia CSAT

Solicitarea vine din partea Federatiei Sindicatelor Medicilor, fiind sustinuta si de adjunctul Avocatului Poporului. Juristii spun ca problema este reglementata, dar s-a creat o confuzie cand ICCJ a decis ca mita este tratata prin prisma reglementarilor Codului Penal. 

 

mediciOdata cu controversa legata de statutul medicilor, care doresc ca profesia lor sa fie considerata in continuare una liberala, in timp ce o Decizie recenta a ICCJ ii plaseaza in categoria functionarilor publici, a fost pusa din nou pe tapet problema exodului cadrelor medicale catre clinicile din strainatate si cele din mediul privat. Problema, asa cum a explicat judecatorul Cristi Danilet, este deja reglementata prin lege, dar s-a creat o confuzie, dupa Decizia Inaltei Curti. Statutul profesional al medicului este cel prevazut de Legea Sanatatii: medicul indeplineste in mod independent o profesie liberala; de aceea toate aspectele adminstrative ale carierei sale sunt reglementate de legea proprie. Dar raspunde la fel ca un functionar public daca comite infractiuni de coruptie.

 

medici protestAsa cum se stie, criza de medici din sistemul public de sanatate romanesc a inceput sa se acutizeze din 2007, odata cu aderarea Romaniei la UE, moment de la care medicilor le-a fost mult mai usor sa plece sa lucreze in strainatate. Medicii spun ca pentru ca de atunci, toti cei care s-au perindat pe la conducerea tarii nu au fost in stare sa stopeze aceste fenomen, care a capatat proportii ingrijoratoare de le un an la altul, s-a ajuns in prezent ca numarul total de medici care mai activeaza in spitalele de stat din Romania sa fie la jumatate fata de cel necesar. Sistemul sanitar a ajuns astfel in pragul colapsului, iar problema crizei de medici a inceput sa fie considerata una de siguranta nationala.

Primii care sustin acest fapt sunt chiar reprezentantii cadrelor medicale din cadrul Federatiei Sindicatelor Medicilor, care vor sa readuca problema in atentia autoritatilor competente si sa ceara discutarea acesteia in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

 

Ionel Oprea

Ionel Oprea

Un prim demers a fost deja facut in cursul zilei de ieri, cand reprezentantii Federatiei Medicilor au avut o intalnire cu Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului. In urma discutiilor purtate, medicii au gasit un sprijin in persoana acestuia, reprezentantul institutiei Avocatului Poporului anuntand ca va sustine demersul lor si ca va cere la randul sau discutarea problemei in CSAT. Exodul masiv al medicilor aduce sistemul de sanatate in situatie critica si ma gandesc ca ar fi fost un subiect bun de discutie la nivelul varfurilor factorilor decidenti. Cred ca problema trebuie tratata serios, pentru ca este vorba de strategia nationala pe sanatate. Ce se intampla daca avem nevoie de interventia masiva a medicilor in caz de, sa zicem, o pandemie? Chestiunea este serioasa si chiar tine de siguranta nationala. Trebuie facuta o analiza foarte exacta a realitatii din sistemul public si este nevoie de o lege privind statutul medicului, in care sa se spuna daca este functionar public sau profesie liberala”, a declarat Ionel Oprea la finalul intrevederii cu reprezentantii medicilor.

 

Dr. Florin Chirculescu

Dr. Florin Chirculescu

La randul sau, dr. Florin Chirculescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor Dr. Ioan Cantacuzino, a declarat ca va cere Ministerului Sanatatii si Presedintiei sa puna problema in discutia CSAT, reamintind care este situatia la momentul actual. „In spitale, deficitul este de 26.000 de medici. In 2012 erau 20.600 de medici si acum mai sunt 13.500. Cu alte cuvinte, suntem jumatate din cati ar trebui. Numai in ultimii patru ani, exodul medicilor a fost de 7.100 de persoane. Am discutat la Ministerul Sanatatii aceasta chestiune si am avut contacte preliminare la Presedintie. La Ministerul Sanatatii a existat intelegere pentru aceasta problema si au spus ca vor face demersuri ca legea privind statutul medicului sa fie discutata in CSAT. Aceasta lege trebuie sa stabileasca caracterul liberal al profesiei si cat ar trebui sa castige medicul in raport cu responsabilitatea pe care o are, dupa modelul magistratului. Deci, aceasta a fost baza istorica a faptului ca am sustinut acest punct de vedere. Domnul Oprea a facut aceasta propunere, iar eu am avut o discutie cu secretarul de stat Dorel Sandesc si am ajuns sa stabilesc contacte la nivelul Presedintiei, de unde am primit asigurari ca vor face tot ce pot”, a declarat medicul Florin Chirculescu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*