Problema medicamentelor, pe agenda forumului Aspen Healthcare

25 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul si-a desfasurat ieri cea de-a sasea editie, cu participarea responsabililor din sistemul de Sanatate din Romania, dar si a unor invitati straini.

 

Institutul Aspen Romania a organizat, ieri, cea de-a sasea editie a evenimentului Aspen Healthcare Forum, manifestare care a intrat deja in traditie, aducand la masa discutiilor personalitati ale lumii medicale din Romania si din strainatate, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor din Sanatate. Asa s-a intamplat si anul acesta, printre invitati numarandu-se ministrul Sanatatii, Florian Bodog, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si reprezentant al Romaniei la OMS, Alexandru Rafila, consilierul de stat in cadrul Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidenţiale, Diana Loreta Paun si presedintele Institutului Aspen Romania, Mircea Geoana. Totodata, evenimentul s-a bucurat de participarea unor invitati straini precum prof. univ. dr. Christoph Zielinski, presedinte al Diviziei Clinice de Oncologie in cadrul Departamentului de Medicina al Universitatii de Medicina din Viena si prof. univ. dr. Ron Dagan, coordonatorul Departamentului de Pediatrie de la Spitalul si Universitatea de Medicina Beer-Sheva din Israel.

In cursul discutiilor au fost abordate subiecte legate de imbunatatirea accesului la serviciile de sanatate din Romania, de harta nevoilor din sistemul de sanatate din Romania si despre solutiile integrate aplicabile, dar si de noile tehnologii dezvoltate pentru cresterea performantei sistemelor de sanatate.

 

Florian Bodog

Un subiect intens dezabatut a fost cel referitor la piata farmaceutica din Romania, in contextul nemultumirilor producatorilor de medicamente legate de taxa clawback. Cu privire la acest subiect, ministrul Florinan Bodog, a carui demitere a fost de curand solicitata de producatorii de medicamente generice, a declarat in cadrul evenimentului ca nu isi doreste ca taxa clawback sa impovareze producatorii de medicamente si astfel sa scada accesul pacientilor la tratament.

Aducem molecule noi. Ne-am angajat asta in programul de guvernare, dar pe de alta parte, producatorii de generice ne acuza ca, aducand molecule noi in tratamentul pacientilor romani, crestem taxa clawback. Va asigur ca Ministerul Sanatatii, impreuna cu Ministerul de Finante si cu CNAS, impreuna cu toti membrii Cabinetului, lucreaza la acest lucru. Nu ne dorim ca taxa clawback sa impovareze si sa scada accesul pacientilor la tratament, dar ne dorim ca pacientii romani sa fie tratati la fel ca pacientii europeni”, a declarat Florian Bodog.

Prezent la eveniment, ministrul Finantelor, Ionut Misa, a subliniat importanta existentei unui cadru legislativ, care sa poata fi aplicat pe termen lung, mentionand ca a solicitat, deja, Ministerului Sanatatii si CNAS, stabilirea unor prioritati pentru 2018, astfel incat sa se poata realiza o bugetare corespunzatoare.

 

Dr. Alexandru Rafila

La randul sau, medicul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este de parere ca trebuie este nevoie, in egala masura, de incurajarea industriei farma nationale, care produce in mare parte generice, cat si introducerea de molecule noi, dar cel mai important este sa se sprijine si sa se incurajeze preventia.

Cred ca trebuie incurajata industria nationala, care produce cea mai mare parte a medicamentelor generice, dar sigur ca trebuie sa gasim si solutii pentru introducerea de noi molecule, exact in ideea ca pacientii din Romania sa poata sa beneficieze de ultimele dezvoltari ale industriei farmaceutice. Un lucru pe care eu l-am subliniat si pe care o sa-l repet este ca vom avea acces la resurse suficiente cand vom schimba filosofia sistemului de sanatate din Romania si ne vom preocupa in mod evident de medicina omului sanatos, adica de pastrarea starii de sanatate cat mai mult timp, sa dezvoltam preventia, sa dezvoltam stilul de viata sanatos, incat perioada in care persoana este bolnava si are nevoie sa beneficieze de servicii de sanatate si de acces la medicamente sa nu fie impovaratoare pentru sistemul de sanatate”, a precizat medicul Alexandru Rafila in cadrul forumului, subliniind ca este necesar sa fie regandite politicile de sanatate si sa se acorde o importanta deosebita pastrarii si valorizarii personalului medical, foarte apreciat in strainatate, dar nu si la noi.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, in acest context, ca in noua lege a Sanatatii vor fi cuprinse toate ideile „culese in mandatul sau „zbuciumat” si vor fi folosite in politicile MS, iar un capitol special va fi despre preventie. Daca ne dorim preventie, trebuie sa avem un capitol de preventie in Legea Sanatatii. Trebuie sa avem vaccinare, trebuie sa cream o noua filosofie a stilului de viata, incepand de la copii. Daca educam copiii sa traiasca sanatos, beneficiile vor fi majore, a spus ministrul Sanatatii.

Presedintele Comitetului Olimpic Sportiv Roman, Mihai Covaliu, a subliniat ca atunci cand vine vorba despre preventie, sportul are un rol deosebit de important. Stim ca cel mai bun doctor este cel care previne o boala, nu cel care trateaza boala. Dar n-am identificat inca un panaceu pentru preventie. Cred ca sportul trebuie pus pe locul 1 atunci cand vine vorba de preventie, a declarat presedintele Comitetului Olimpic Sportiv Roman. In acest context, el a propus implementarea unui proiect prin intermediul caruia, cei mici ar trebui sa fie „alfabetizati” in ceea ce priveste sanatatea si importanta sportului inca din primii zece ani de viata.

 

Victor Negrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a apreciat insa ca Romaniapoate sa ridice pretentia de a vorbi mai mult despre Sanatate in plan european”, in special in momentul in care tara noastra va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in 2019, chiar daca „din pacate, Uniunea Europeana nu are o competenta prea mare in domeniul reglementarii Sanatatii. Ceea ce se decide la nivel european se decide prin acordurile intre statele membre. Ne-am dori ca intr-adevar Comisia Europeana sa joace un rol mai amplu, sa ne sprijine mai mult”, a spus Negrescu. El considera ca, in contextul in care Romania va prelua, peste doi ani, presedintia Consiliului UE, tara noastra poate „sa ridice pretentia de a vorbi mai mult despre Sanatate in plan european”.

Reprezentantul Administratiei Prezidentiale, dr. Diana Loreta Paun, a subliniat in acet context, ca Romania trebuie „sa-si faca temele” dinainte si sa stabileasca daca vrea sa se afle in postura Bulgariei, sa spuna la sfarsitul celor sase luni de mandat, ca nu a avut timp suficient sa-si impuna strategiile si politicile, sau sa ia exemplul Estoniei, care demonstreaza ca si-a stabilit dinainte tintele pe care le are de atins si da dovada ca sase luni sunt suficiente atunci cand esti bine pregatit.

La randul sau, presedintele Institutului Aspen Romania, Mircea Geoana, a apreciat ca este necesar ca reforma in Sanatate sa se incheie in tara noastra, mentionand ca forumul, aflat la a sasea editie, isi doreste ca in contextul in care Romania va detine presedintia Comisiei Europene in 2019, este necesar sa aduca raspunsuri la problemele din Sanatate din perspectiva regionala.

 

(Sursa foto: Facebook Aspen Romania)

 


Adaugati un comentariu


 

*