Problemele cu cardul de sanatate persista si in epoca post-Ciurchea

CNAS spune insa ca de aceasta data sistemul informatic ce permite utilizarea acestui instrument de validare a serviciilor medicale nu s-a mai blocat, ci doar „a mers mai greu”.

 

card sanatateDe cateva saptamani bune, mai precis din data de 21 martie, CNAS functioneaza fara un presedinte, dupa ce fostul titular al postului, Vasile Ciurchea, si-a dat demisia, invocand motive personale. Se pare ca desemnarea unui nou presedinte in fruntea institutiei de o importanta capitala in sistemul public de sanatate nu constituie pentru moment o prioritate pentru actualul guvern, pentru ca altfel nu se explica de ce pana acum nu a fost facuta nici macar o nominalizare oficiala pentru persoana potrivita sa ocupe fotoliul lasat liber si pe care a cam inceput sa se aseze praful, fara ca cineva sa dea impresia ca ar fi deranjat de acest lucru.

Cert e ca Vasile Ciurchea a lasat in urma cateva proiecte demarate cu cele mai bune intentii, dar implementate dezastruos, creand si mai multe probleme in loc sa le rezolve. Unul dintre aceste proiecte care da serioase batai de cap medicilor de familie, farmacistilor dar si pacientilor este cel legat de cardul de sanatate, proiect gandit bine in teorie dar extrem de anevoios in plan practic. Totul, din cauza sistemului informatic ce ar trebui sa asigure functionarea acestui proiect, sistem ale carui limite sunt mult sub nivelul optim necesar pentru ca lucrurile sa decurga fara probleme.

 

card-medicFostul presedinte a avut numeroase dispute cu medicii de familie, nemultumiti ca sitemul se blocheaza foarte des, iar atunci cand functioneaza „se misca” foarte greu. Intrucat Vasile Ciurchea a plecat de la conducerea CNAS, aceste dispute sunt de domeniul trecutului, insa problemele ce le-au generat raman aceleasi, doar ca in prezent Casa de Asigurari nu mai are un presedinte titular caruia medicii sa ii semnaleze disfunctionalitatile din sistem si sa ii ceara sa indrepte lucrurile.

Ca de obicei, la sfarsit de saptamana, sistemul informatic al cardului a dat din nou rateuri, medicii din toata tara semnaland probleme in zilele de 7 si 8 aprilie. Ca raspuns, CNAS a remis, abia ieri, un comunicat in care precizeaza ca sistemul nu s-a blocat, dar a mers mai greu din cauza suprasolicitarii. In buna traditie instituita de fostul presedinte, vina este pusa tot in seama medicilor de familie, pentru ca acestia ar fi accesat in numar mare sistemul respectiv, pentru a face raportarile lunare.

 

coada la cabinetDupa cum este formulat comunicatul CNAS, pare ca deja nu mai vorbim despre o problema ci de un fapt obisnuit. Pare astfel firesc ca sistemul informatic sa functioneze mai greu atunci cand se fac raportarile lunare. „Datele inregistrate in sistemul informatic al CNAS arata ca in zilele de 7 si 8 aprilie 2016 nu au existat blocaje ale Sistemului Informatic Unic Integrat. Este posibil sa fi existat situatii in care sistemul a raspuns cu mici intarzieri, cauzate de faptul ca ne-am aflat in perioada de raportari lunare. Peste 1.300 furnizori au raportat serviciile in data de 7 aprilie, iar alti 778 furnizori in data de 8 aprilie”, este mesajul transmis de CNAS care ar trebui sa aiba darul sa ii linisteasca pe medici si pe pacientii nevoiti sa astepte ore in sir la usile cabinetrelor acestora.

Explicatiile continua in aceeasi nota, precizandu-se ca „numarul ridicat de servicii medicale acordate in aceasta perioada, peste medie, este explicat de faptul ca majoritatea pacientilor cu afectiuni cronice merg la inceputul lunii la medic pentru eliberarea prescriptiilor medicale. In cele doua zile, numarul mediu de accesari simultane in SIUI a fost de 43.000 pe secunda. In aceasta perioada, CNAS nu a inregistrat sesizari venite din partea furnizorilor de servicii medicale referitoare la blocarea sistemului informatic”.

Cu alte cuvinte, data viitoare cand vor astepta cateva ore la usile cabinetelor pentru o reteta sau o consultatie, pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze, pentru ca sistemul cardului de santate „functioneaza, dar se misca mai greu”, iar pentru aceasta situatie exista si explicatii, deci totul e „sub control”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*