Problemele din Sănătate, prea complicate…

23 aprilie 2018 | 0 comentarii |

În urma discuțiilor cu managerii a peste 350 de spitale, premierul Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul va veni cu soluţii corecte la problemele privind salarizarea personalului medical, iar Olguța Vasilescu a declarat că n-o impresionează nicio grevă.

 

Întâlnirea premierului Viorica Dăncilă și a miniştrilor Sănătăţii şi Muncii, Sorina Pintea și Olguța Vasilescu cu managerii și directorii medicali ai spitalelor publice, pe tema salarizării și a modalității de aplicare a sporurilor din sistemul de sănătate, s-a încheiat fără vreo soluţie concretă. Premierul a venit însoțit de consilierii personali Sevil Shhaideh și Darius Vâlcov, acesta din urmă condamnat la 8 ani închisoare cu executare (sentința nu este definitivă) pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe pe care le-a ocupat, dar de la întâlnire a lipsit ministrul Fnanțelor, Eugen Teodorovici.

Am vrut să avem această discuţie pentru că domeniul sănătăţii este prioritar pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, sănătatea, alături de educaţie, a beneficiat de încă o majorare salarială. Vă ascult cu toată deschiderea pentru că vreau să văd direct cu ce probleme vă confruntaţi. Vom analiza tot ceea ce semnalaţi dumneavoastră, astfel încât să venim cu soluţii concrete şi corecte, care să răspundă situaţiilor pe care le întâmpinaţi”, a afirmat premierul Dăncilă.

 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, managerii care au intervenit în cadrul discuțiilor au apreciat că noua legislaţie privind salarizarea în sănătate a determinat majorări salariale consistente, îndeosebi pentru medici, însă „au semnalat că sunt şi cazuri punctuale în care veniturile unor angajaţi din sistem, aferente lunii martie 2018, au scăzut în raport cu venitul încasat pentru februarie 2018. De asemenea, au fost semnalate unele diferenţe în ceea ce priveşte veniturile medicilor, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri, în funcţie de ordonatorul principal de credite de care aparţine spitalul în care lucrează, respectiv Ministerul Sănătăţii, consiliul judeţean sau consiliul local”.

Managerul Spitalului Universitar de Urgențe Oftalmologice București, medicul Monica Pop a declarat la finalul întâlnirii, că i se pare „absolut inadmisibil să aibă sporuri egale medicii din diferite spitale. Dacă unul e chirurg în Spitalul Fundeni şi altul e chirurg în Spitalul din Lehliu, nu e normal să aibă acelaşi spor, pentru că nu fac acelaşi lucru. Vă mai dau un exemplu: spitalul de la Făurei, unde doctorul face exclusiv triaj, dar nu face el intervenţia, nu e normal să aibă acelaşi spor pe care îl are doctorul care lucrează şi care moare lângă bolnav și care are 10 urgenţe într-o noapte. Ar trebui ca cei din spitalele care fac triaj să aibă 10% sporul sau 15% şi spor mai mare cei care lucrează într-adevăr şi care salvează vieţi”…

Darius Vâlcov  s-a enervat însă atunci când unii manageri au criticat salariile foarte mari pe care le primesc unii medici din spitalele foarte mici, comparativ cu spitalele mari, unde sunt rezolvare cazuri dificile și complexe și chiar le-a spus managerilor că s-ar uita „în altă grădină”(?!).

 

În urma discuțiilor s-a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate, care va analiza problemele semnalate de reprezentanţii spitalelor și va propune soluţii, potrivit comunicatului guvernului.

S-a discutat despre fiecare categorie de spital. Sunt niște probleme la fiecare gen. La spitalul pe care îl conduc nu sunt probleme, sunt niște mici probleme care se pot rezolva. Legea e bună, au crescut serios salariile celor mai multor categorii din spitale. (….) Doamna prim-ministru a propus în mod foarte corect să se facă un grup de lucru din câţiva manageri, pentru că la întâlnire au fost foarte mulţi, cred că erau 600 în sală, poate şi directori medicali sau administrativi, dar erau foarte, foarte mulţi. Poate erau o mie. Premierul a întrebat despre fiecare şi fiecare manager care are probleme s-a ridicat să spună ce probleme are”, a mai spus dr. Monica Pop, manifestîndu-și speranța că se va ține cont de propunerile managerilor participanți la întâlnire.

După două ore, premierul s-a retras, lăsându-i pe manageri să discute cu ceilalţi reprezentanţi ai Guvernului.

 

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că în 26 aprilie, în Capitală va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, din cauza „haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.100 de lei în urma aplicării salarizării unitare. Pe 7 mai a fost programată declanșarea unei greve de avertisment, iar în 11 mai activitatea din spitale va fi blocată de greva generală. Așa cum a confirmat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în jur de 10% dintre angajații spitalelor s-au trezit cu venituri mai mici, deși le-au fost promise creșteri.

Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat însă că nu o impresionează nicio grevă și că plafonul sporurilor nu se poate modifica și chiar a amenințat că va trimite Curtea de Conturi în control, la spitale.

Doamna Olguţa Vasilescu a spus, dacă îmi aduc aminte bine şi cred că da, că nu o impresionează nicio grevă şi că orice grevă ar fi, asta este situaţia. Că a fost o modificare substanţială de salarizare, niciodată nu o să poată fi mulţumită toată lumea”, a completat managerul Monica Pop.

Având în vedere numărul ridicat de manageri de spitale care s-au aflat la Guvern, pentru a discuta cu premierul pe tema veniturilor din Sănătate, la intrarea în Palatul Victoria s-au creat cozi, fiind necesar ca toţi cei prezenţi să treacă prin filtrul de securitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*