Problemele sistemului sanitar romanesc „tratate” de pacienti, la Bruxelles

22 februarie 2014 | 1 comentariu |

In cadrul unui eveniment organizat in Parlamentul European, reprezentantii Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania au vorbit despre problematica tratamentelor pentru hemofilie si hepatite.

 

sanatate - European-commission1Asociatia Pacientilor Cronici din Romania, impreuna cu Platforma Europeana de Dezvoltare au desfasurat, zilele trecute, prima activitate dintr-o serie de evenimente ce se vor fi organizate sub sloganul „Pacientii romani-pacienti europeni”, activitate ca a constat intr-o dezbatere sustinuta in cadrul Parlamentului European, la Bruxelles. Cu aceasta ocazie, reprezentantii pacientilor cu boli cronice din Romania au pus pe tapet cele mai grave probleme cu care se confrunta, cu accent pe greutatile pe care le intampina in a avea acces la tratament adecvat bolnavii cu hemofilie si cu hepatite. Problemele respective au fost astfel aduse si la cunostinta membrilor Parlamentului European, a factorilor de decizie prezenti la dezbatere.

In discursul sau, Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania a solicitat eliminarea discriminarii si asigurarea egalitatii de sanse intre pacientii comunitari, prin crearea unui sistem de sanatate centrat pe pacient.

Acesta a mai vorbit si despre obligatia statului roman de a aloca 6 la suta din PIB pentru bugetul Sanatatii, in conformitate cu Directiva UE, solicitand totodata crearea de programe si registre nationale pentru bolile cronice, acolo unde nu exista, crearea cadrului legal si implementarea medicinei personalizate si a solutiilor e-health pentru bolile cronice cu impact la populatie, dar si implementarea de catre autoritatile din domeniu de programe si campanii de preventie si screening pentru bolile cronice cu impact.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

In mod deosebit, Cezar Irimia a pus accent pe drama bolnavilor de hemofilie si hepatita, care se chinuie sa faca fata afectiunilor cronice fara a avea inca un acces largit la tratament. „Atat bolnavii romani de hemofilie, cat si cei de hepatita traiesc o drama, ei neavand acces la tratamentul care i-ar ajuta sa duca o viata mai buna. Pentru bolnavii de hepatite este esential sa creasca numarul pacientilor tratati, pentru a se economisi costuri viitoare si astfel sa scada incidenta cirozelor si a cancerelor hepatice” a declarat Cezar Irimia, care a mai precizat ca este imperios necesar ca lista de medicamente compensate sa fie aprobata cat mai repede.

La finalul dezbaterii, toate problemele puse in discutie au fost incluse intr-o declaratie pe care reprezentantii pacientilor au inaintat-o Consiliului Europei, Parlamentului European si autoritatilor din Romania. „Din pacate, accesarea tratamentului necesar pentru supravietuire este dificila pentru toti bolnavii cronici din Romania, indiferent de afectiunea de care sufera acestia. Bugetul sanatatii este subfinantat, Romania aflandu-se pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii cu un procent de 3,4 la suta, iar pacientii nu au mai beneficiat de terapii noi, mai eficiente, din anul 2008, cand a fost actualizata lista medicamentelor compensate si gratuite”, se arata in documentul respectiv.

 

medicamenteReamintim ca lista medicamentelor compensate a fost actualizata la sfarsitul anului trecut, dupa o pauza de sase ani, in prezent aflandu-se in dezbatere publica pana la data de 27 martie. Lista cuprinde la acest moment 1320 de denumiri comune internationale de substante active, 140 dintre acestea fiind molecule noi, sau la care a fost extinsa recomandarea terapeutica si pentru alte afectiuni. De asemenea, 157 dintre substantele active trecute in lista vor fi compensate din bugetul de stat cu 90 la suta iar alte 241 vor fi compensate cu 50 la suta.

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul total de cazuri de hepatita C, si locul patru in ceea ce priveste rata mortalitatii cauzata de afectiunile hepatice, cu 44,5 decese la suta de mii de locuitori, in conditiile in care media europeana este de doar 15 decese la suta de mii de locuitori. Conform acelorasi statistici, in Romania se afla aproximativ 10 la suta din cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei C in Europa.

Desi incidenta hepatitei B este in trend descrescator, in ultimii ani numarul de imbolnaviri scazand datorita vaccinarii, in Romania exista in continuare circa 900.000 bolnavi de hepatita B.

 



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Care sunt cele mai grave lucruri in sanatate

    1 – Faptul ca la fiecare noua guvernare (sau semiguvernare) vine cate un neavenit la carma ministerului cu tot alte idei nastrusnice. Lipsa de continuitate si diletantismul (ca sa nu mai spunem ogoliul de om nescolit) au dus Sistemul sanitar la ”sapa de lemn”.
    2 – Faptul ca practic nu mai avem medici este grav. Cei buni pleaca. Plecand cei mai buni nici cei care ii invata pe studenti nu mai sunt la nivelul de acum 30-40 ani.
    3 – Posturile calde (bine platite sau in invatamantul de stat) se ocupa in general tot pe pile politice si nu pe merit.
    4 – Numirile in conducerile spitalelor se fac politic (adica cine e dispus sa incheie contracte folositoare partidului). Cine refuza este destituit. Cei obedienti, daca au ocazia sa nu intampine reclamatii, (vezi Ploiesti, Satu Mare, etc.)duc misiunea partidului pana la capat.

    Daca va continuam tot asa (si nu vad nici o scapare), in cativa ani Romania va ajunge la 14 milioane de locuitori (prin plecari in alte tari sau pe lumea celalta, cu ajutorul patidelor)

Adaugati un comentariu


 

*