Producatorii de medicamente generice solicita un audit independent la CNAS

6 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Totodata, acestia sustin ca scandalul care a zguduit institutia constituie un nou motiv serios pentru care taxa clawback aplicata medicamentelor generice sa fie eliminata.

 

Laurentiu Mihai

Producatorii de medicamente generice si-au exprimat, ieri, propria pozitie in legatura cu scandalul care a zguduit din temelii Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Ei sustin ca nu mai au certitudinea ca banii proveniti din taxa clawback ajung in bugetul Sanatatii, iar in aceste conditii, producatorii nu mai pot avea incredere in sistem, astfel incat sa continue sa plateasca aceasta taxa.

Directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Laurentiu Mihai a cerut, inca o data, suspendarea taxei clawback pentru medicamentele din aceasta gama, precum si efectuarea unui audit independent la CNAS. „Este evident ca producatorii de medicamente care platesc clawback nu mai pot avea incredere si nu mai au de ce sa continue sa plateasca clawback, atat timp cat banii nu se duc acolo unde scrie in lege, sa sustina efortul statului pentru tratamente compensate, se duc in buzunare private. Singurele lucruri logice pe care le vedem sunt suspendarea imediata a clawback-ului pentru medicamentele generice, iar cealalta masura absolut logica si care este de la sine inteleasa in orice tip de organizatie in urma unor anunturi de frauda de asemenea amploare este auditul independent, ca sa stim de unde plecam, cat s-a furat si ce urmeaza sa fie facut ca sa nu se mai intample asta”, a precizat acesta in cadrul unei conferinte de presa.

 

Adrian Grecu

Pe langa auditul independent, directorul executiv al APMGR a sugerat si oportunitatea unui audit de securitate asupra sistemului informatic al CNAS, avand in vedere ca acesta a fost accesat fraudulos, pentru a se sustrage banii care ar fi trebuit sa ajunga la pacienti.

In cadrul aceleiasi conferinte, presedintele organizatiei reprezentative a producatorilor de medicamente generice, Adrian Grecu, a precizat ca scandalul de la CNAS va avea un impact important si asupra sustenabilitatii business-ului in industria farmaceutica. „Vrem ultimele tratamente in Romania, insa acest lucru trebuie finantat corespunzator, nu pe spinarea producatorilor. Ultimele evenimente ne ingrijoreaza si mai tare. Nu numai ca platim pentru tratamente noi, desi noi, producatorii de generice, nu beneficiem de acest segment, dar acum aflam ca mai sunt si fraude in sistem. Sistemul de clawback, asa cum este stabilit la acest moment, nu motiveaza deloc nicio autoritate, nici Ministerul Sanatatii, nici CNAS sa faca ceva, sa eficientizeze sistemul, sa se asigure ca nu se produce nicio frauda si ca toti banii sunt folositi corespunzator pentru ca oricum, indiferent de ineficienta sistemului, tot ce se duce in plus e platit de industrie. Evenimentele recente vor avea inca un impact aditional asupra clawback-ului, asupra sustenabilitatii business-ului”, a avertizat acesta.

 

Iulian Petre 

Si reprezentantii pacientilor s-au declarat de acord ca este nevoie de un audit independent al „datelor si cifrelor” de la CNAS, pentru a se vedea astfel si modul de calcul al taxei clawback la nivelul acestei institutii.

Astfel, Iulian Petre, vicepresedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice a precizat ca „sustinem si noi ideea unui audit independent pentru a vedea ce a dus CNAS in aceasta situatie, ce se intampla cu banii pacientilor, sa vedem daca mai sunt si alte probleme si sigur mai sunt alte probleme pe care autoritatile se feresc sa le scoata de la suprafata. Ne dorim condamnarea celor vinovati de moartea pacientilor si de blocarea accesului lor la servicii medicale si la medicamente”.

In acelasi timp, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor a declarat ca este gata sa puna la dispozitia anchetatorilor datele pe care le detine privind decontarile fictive, sustinand ca a tras numeroase semnale de alarma in acest sens, inca din perioada 2008-2009. „Din 2009 am semnalat autoritatilor acest fenomen. Am fost ignorati. Vedeam ca pentru 8-9% dintre pacientii care aveau nevoie de servicii medicale de ingrijiri la domiciliu erau aprobate dosare. Voi da procurorilor toate datele pe care eu le detin, inclusiv de dosare fictive, si la Casa Bucuresti, si la Casa Ilfov, si la Casa Prahova, si la Casa Arges, si la Iasi. Daca verificam toate judetele, in toate gasim cate ceva, atat la prescriptori, modul de prescriere, ca sunt mai multe paliere de frauda” a afirmat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*