Producatorii romani de medicamente generice ii dau deja tema de lucru vitorului presedinte

11 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Acestia fac un apel catre viitorul ocupant al fotoliului de la Cotroceni sa salveze industria farmaceutica locala si sa introduca taxa clawback diferentiata, desi acest lucru depinde de Guvern.

 

fabrica de medicamenteViitorul presedinte al Romaniei, indiferent care dintre cei doi pretendenti va reusi sa acceada duminica in biroul de la Cotroceni, va avea deja o tema de lucru inca din prima zi de la preluarea mandatului, reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania fiind primii care i s-au adresat cu o solicitare privind situatia industriei farmaceutice romanesti. Astfel, prin intermediul unui comunicat de presa care s-a dorit a fi si un apel public facut catre viitorul presedinte, reprezentantii producatorilor de medicamente generice din Romania ii cer acestuia sa faca toate demersurille pe langa Executiv, pentru introducerea cat mai rapida a taxei clawback diferentiata, aceasta fiind, in opinia semnatarilor documentului, o solutie pentru a salva industria farmaceutica locala. Ei isi motiveaza solicitarea prin faptul ca actualizarea recenta a listei de medicamente compensate si gratuite si introducerea acordurilor cost-volum, in absenta unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamente generice si a suplimentarii bugetului public pentru medicamente vor genera o crestere suplimentara a nivelului taxei clawback, ceea ce va impinge spre insolventa producatorii de medicamente generice din Romania.

 

04_medicamentePotrivit APMGR, Romania este singura tara din Europa care nu a implementat politici de protectie a medicamentelor de baza, a medicamentelor generice, pentru a asigura acces la tratamente medicale pentru cat mai multi pacienti. „Aflati deja intr-o situatie critica pe fondul cresterii taxei clawback la cel mai mare nivel inregistrat pana in acest moment – 21 la suta in trimestrul trei din  2014, fata de 14,5 la suta in perioada similara a anului 2013 – producatorii locali vor fi obligati sa inchida liniile de productie ale medicamentelor cu costuri accesibile, utilizate zilnic de cele mai vulnerabile categorii sociale. In absenta unor politici echitabile, care sa elimine suprafiscalizarea industriei farmaceutice locale, mii de oameni isi vor pierde locurile de munca, iar medicamentele cu preturi accesibile vor disparea de pe piata, cu efecte catastrofale asupra sistemului sanitar si a starii de sanatate a romanilor”, sustin reprezentantii asociatiei, in documentul respectiv.

 

Dr.Calin Galaseanu

Dr.Calin Galaseanu

O alta solicitare, adresata de aceasta data Ministerului Sanatatii si Guvernului, a venit zilele acestea si din partea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. Prin vocea presedintelui Calin Galaseanu, ARPIM  cere sa se continue procesul de actualizare a listei medicamentelor compensate si gratuite pentru toti pacientii romani care au nevoie de medicamente de ultima generatie. Actualizarea integrala este necesara, pentru ca in continuare bolnavii de cancer, cei cu afectiuni cardiace, hepatita C si multi altii nu vor avea acces la terapiile noi. „Anul 2014 reprezinta un pas important pentru oamenii bolnavi ai acestei tari, deoarece dupa mai bine de 6 ani incep sa aiba acces la medicamente de ultima generatie, pentru unele dintre cele mai importante terapii. Anul acesta, lista de medicamente compensate si gratuite a fost actualizata de doua ori, cu 40 de medicamente noi. Este important insa ca aceste medicamente odata introduse pe lista, sa ajunga fara intarziere la pacienti. Introducerea terapiilor noi este un semn bun pentru pacientii acestei tari, mai ales ca studiile arata ca speranta de viata a oamenilor este direct corelata cu accesul acestora la tratamente de ultima generatie. In perioada 2000 – 2009, speranta de viata a crescut cu 1,74 ani. 73 la suta din aceasta crestere se datoreaza medicamentelor inovatoare. Este un indicator relevant pentru toti cei preocupati in mod real de sanatatea oamenilor acestei tari. De aceea, mesajul nostru pentru cei responsabili de accesul nostru la sanatate este acela de a continua procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite, cu celelalte 120 de medicamente care sunt depuse spre evaluare si care pot schimba viata pacientilor in bine”, este mesajul transmis de presedintele ARPIM.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*