Prof. Dr. Vasile Astarastoae: Decalogul medicului acuzat de malpraxis

9 septembrie 2017 | 0 comentarii |
Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

In anul 2000, am publicat impreuna cu Trif Bela Almos o carte la Editura Polirom –Responsabilitatea juridica medicala in Romania. In acea carte, printre altele, tinand cont de cultura conflictuala existenta in societatea din Romania, am adaptat un decalog care ii sfatuia pe medici ce sa faca in conditiile in care sunt acuzati de malpraxis.

Cartea fiind epuizata si neavand timp sa elaborez o noua editie, urmarind modul in care mass-media gaseste in fiecare zi un asa-zis caz de malpraxis si modul in care se apara medicii, imi permit sa il reiau aici.

Atentie: decalogul este pentru cei acuzati pe nedrept de malpraxis.

Iata decalogul:

  1. Nu vei lua legatura direct cu avocatul acuzarii! – Malpraxisul fiind o problema juridica, in momentul in care de buna credinta discuti cu un avocat al acuzarii si incerci sa te justifici, involuntar ii pui la dispozitie argumente in defavoarea ta. Trebuie sa intelegi ca el nu este de buna credinta, interesul lui este sa castige un proces si ca va face uz de toate mijloacele (legale, speram!) pentru a obtine probe impotriva ta.
  2. Nu vei discuta despre caz pe coridoarele institutiei! – Daca speri ca vei beneficia de compasiune si sprijin din partea colegilor, te inseli amarnic. Circula o butada in lumea medicala „nimic nu este mai dulce, decat carnea de coleg”. Dimpotriva, in momentul in care competitia este confundata cu o concurenta comerciala, s-ar putea ca unii dintre colegi, beneficiind de informatiile pe care le furnizezi, sa devina martori ai acuzarii.
  3. Nu vei lua legatura direct cu cel care a depus plangere impotriva ta! – Ingratitudinea la romani este binecunoscuta. In momentul in care a depus plangere, poti sa fii convins ca oricate argumente vei aduce nu ii poti schimba optiunea.
  4. Nu vei discuta cazul cu presa! – Mai ales cu presa din Romania. Oricat de prieten te consideri, oricate servicii le-ai facut ziaristilor, in goana dupa senzational ei nu vor incerca decat sa te infunde mai mult. Orice declaratie va fi interpretata in favoarea cresterii tirajului. In manualele de jurnalism scrie „Un caine a muscat un om este o informatie. Un om a muscat un caine este o stire”. La fel, „un medic a salvat o viata este o informatie. Un medic a gresit este o stire.” Intotdeauna jurnalistii vor prefera stirea in defavoarea informatiei pentru ca stirea se vinde, nu informatia.
  5. Nu vei face nici un fel de modificari la dosarul pacientului! – Fii convins ca in momentul in care ti s-a facut plangerea, documentele medicale sunt deja in posesia acuzatorului. Orice modificare va fi utilizata ca proba impotriva ta.
  6. Nu vei ravni la intelegerea obtinuta in cazuri similare! In dreptul roman nu functioneaza de regula, precedentul judiciar. Cum judecatorii au independenta si imunitate, pot exista sentinte diferite in cazuri identice.
  7. Nu vei primi sfaturi juridice pe terenul de sport! – Chiar daca ti se pare cazul foarte simplu, nu apela la sfaturi de la persoane care nu sunt interesate direct in acel caz. Nu trata cu superficialitate o asemena acuza.
  8. Nu te vei certa cu avocatul acuzarii in timpul depunerii marturiei! – Trebuie sa intelegi ca avocatul acuzarii, isi face datoria si sa accepti sa asculti cu stoicism chiar si acele argumente care ti se par absurde. Trebuie sa intelegi in acelasi timp ca avocatul are aceeasi pregatire de baza ca si judecatorul, ca ei fac parte dintr-o comunitate (cea a juristilor) si certandu-te cu el, creezi involuntar o impresie negativa si judecatorului.
  9. Nu trebuie sa fii preocupat de actiunea de a-l urmari in justitie pe acuzatorul tau, pe care il consideri vinovat de acuze lipsite de temei (actiune juridica frivola)! – Atat opinia publica, cat si instantele nu privesc favorabil o astfel de actiune, chiar daca tu ai dreptate. Dimpotriva, vor gandi: „cat de inuman este acest doctor care da in judecata un om aflat in suferinta, un pacient. A gresit pacientul, dar trebuie sa fim intelegatori”.
  10. Nu te vei insela de unul singur, luand locul avocatului pledant! – Trebuie sa intelegi ca nu ai pregatirea de a intra intr-un domeniu atat de complicat cum este domeniul dreptului. Exista proceduri, acte specifice si te poti afla in situatia in care pierzi pe procedura, desi in fond ai dreptate.

 

*Prof. univ. dr. Vasile ASTARASTOAE este medic pensionar, a predat Medicina legala si Bioetica, deontologie si drept medical la Facultatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si a fost rector al UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. 

 


Categorii: Blog, Editorial, Medici

Adaugati un comentariu


 

*