Prof. Dr. Vasile Astarastoae: Nemo propheta in patria sua

16 septembrie 2017 | 0 comentarii |
Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae

Nu am raspuns niciodata detractorilor Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi si nici detractorilor mei, pentru ca „cine se scuza se acuza”. Exista in dreptul roman o afirmatie: Res ipso loquitur (vorbeste lucrul pentru sine). Deci am lasat sa vorbeasca faptele. Si ce spun faptele?

In topul realizat de The Times Higher Education World University Rankings, dat publicitatii pe 5 septembrie 2017, dintre cele 20.000 de institutii de invatamant superior din lume evaluate, doar 1.000 de universitati (reprezentand 5%), din 77 de tari, au fost incluse in acest clasament.

Din Romania, doar cinci institutii au intrat in acest top al celor 1.000 de universitati de elita din lume: Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Universitatea Bucuresti; Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi si Universitatea de Vest Timisoara.

La indicatorul vizibilitate academica, la nivel international, UMF Iasi se situeaza pe primul loc in tara si pe locul 428 la nivel mondial, la transferul de cunostinte catre mediul socio-economic pe locul doi, dupa Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar la indicatorii predare si cercetare pe locul patru intre universitatile romanesti cotate, pentru perioada evaluata, care a fost 2014-2015.

Nu este singurul raport de evaluare pozitiv pentru Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi. Ca urmare a infiintarii liniei cu predare in limba franceza (in 2010), la Facultatea de Medicina Generala si la Facultatea de Medicina Dentara si pentru ca diplomele sa aiba consistenta, Universitatea a obtinut acreditarea si evaluarea si de la CIDMEF si COD-CDF,  organisme internationale care evalueaza directiile de studiu francofone. Dar poate cea mai consistenta este evaluarea facuta de una dintre cele mai prestigioase institutii mondiale de evaluare a universitatilor, si anume EUA. The European University Association este organizatia reprezentativa a universitatilor si a rectorilor din 47 de tari europene. Prin organismul sau, IEP, a evaluat universitati din 42 tari. Acesta a efectuat doua evaluari ale Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi, si anume una in 2012 pentru perioada 2008 – 2012, si alta in 2016 pentru perioada 2012 – 2015.

La prima evaluare a Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” concluziile au fost ca universitatea este lider regional si national in ceea ce priveste managementul universitar. Pe baza acestei evaluari, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi a fost clasificata in grupul celor 12 universitati din Romania de cercetare avansata. Cea de-a doua evaluare concluzioneaza ca „S-au inregistrat progrese in intreaga activitate universitara de la ultima evaluare IEP in 2012, intr-o perioada cu schimbari intense si adversitati ocazionale”.

Care au fost argumentele evaluatorilor in favoarea Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi?

Imi vin in minte doar cateva exemple pentru a arata ca aceste evaluari se bazeaza pe argumente consistente. Astfel, in perioada 2008 – 2016, evolutia UMF Iasi a fost urmatoarea: de la un deficit de 2 milioane de euro in 2008, la un excedent de 42 milioane de euro in 2016; 30 de proiecte europene derulate; 500 de studenti straini in 2008, 2900 de studenti in 2016 din 86 de tari, ceea ce a facut ca Universitatea sa fie cea mai cosmopolita universitate din Estul Europei (atentie! peste 1000 de studenti din tari UE); impunerea la nivel national a principiilor privind responsabilitatea sociala in invatamantul medical si a bioeticii; cea mai moderna platforma de e-learning din invatamantul superior romanesc; contributia la bugetul Iasului prin taxe, impozite sau cheltuieli indirecte cu peste 100 de milioane de Euro in fiecare an, si exemplele ar putea continua.

Bineinteles, este meritul intregii comunitati academice din Universitate: cadre didactice, studenti si personal administrativ, care au dobandit sentimentul de comuniune si care prin efortul lor au realizat acest progres. Dar, in acelasi timp, este si meritul celor care au asigurat managementul universitar si care s-au aflat in calea uraganului.

Ma asteptam sa se aminteasca numele lor in comunicatul de presa al Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa, cu atat mai mult cu cat evaluarile se raporteaza strict la perioada in care ei au avut responsabilitati. Deoarece acest lucru nu s-a intamplat, in calitate de lider a acelei echipe le multumesc eu. Ii multumesc lui Dragos Pieptu, Danielei Drugus, Doinei Azoicai,  spunandu-le ca acolo unde a scuipat presa si organele de forta ale statului de „drepti” a sarutat EUA-IEP, CIDMEF si CID-CDF. Au fost varf de lance. Multumesc: Ileana Cojocaru, Ioan Costea, Irina Caruntu, Gabriel Dimofte, Norina Forna, Monica Hanceanu, Radu Iliescu, Maria Stamatin, Dan Zaharia care au fost tot timpul devotati Universitatii si au contribuit la afirmarea acesteia.

Si daca cumva au avut sentiment de amaraciune, privind ingratitudinea unora, trebuie sa se consoleze cu cuvintele din Evanghelie „Nemo propheta in patria sua”Nimeni nu este profet in tara sa – Luca, 4, 24.

*P.S.: Nu stiu daca sa rad sau sa plang, privind evaluarile academice facute fie de ARACIS, fie de tot felul de ONG-uri. Cand ARACIS-ul da incredere ridicata la tot felul de buticuri universitare si cand un ONG claseaza pe locul 2 din Romania o universitate (Petru Maior din Tg. Mures) de care nu a auzit mai nimeni te intrebi care este concordanta intre criteriile nationale si cele internationale? Personal le prefer pe cele internationale.

 

*Prof. univ. dr. Vasile ASTARASTOAE este medic Medicina legala, doctor in medicina, profesor Facultatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, fost prodecan al Facultatii de Medicina si fost rector al UMF Iasi, fost presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, membru al numeroase organizatii profesionale stiintifice nationale si internationale. 

 


Categorii: Blog, Editorial, Medici

Adaugati un comentariu


 

*