Profesorul Ion Cantacuzino va avea propriul muzeu

18 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Parintele sistemului sanitar modern romanesc va fi omagiat in cadrul unei Gale ce ii poarta numele, cu ocazia implinirii a 150 de ani de la nastere.

 

Profesorul Ion Cantacuzino

Profesorul Ion Cantacuzino

Pentru ca in 2013 se implinesc 150 de ani de la nasterea profesorului Ion Cantacuzino, anul in curs a fost declarat „anul Cantacuzino”, iar incepand de maine, timp de o saptamana, memoria acestuia va fi omagiata printr-o serie de manifestari stiintifice si culturale. Evenimentele se desfasoara sub egida Institutului Cantacuzino, in parteneriat cu Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, in colaborare cu Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Academia de Stiinte Medicale, Reteaua Internationala a Institutelor Pasteur (RIIP), cu sprijinul Primariei Capitalei, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului.

In perioada 19-25 noiembrie, personalitati ale mediului academic din  lumea medicala, cultura si politica vor participa la evenimentele omagiale dedicate vietii si operei celui care a fost supranumit „parintele scolii romanesti de microbiologie si al sistemului sanitar modern din Romania”.

 

Institutul CantacuzinoManifestarile vor culmina cu Gala Cantacuzino, care va avea loc pe data de 21 noiembrie, la Teatrul Bulandra, cu participarea oficialitatilor din Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei precum si a numeroase personalitati ale lumii stiintifice si medicale.

Viata profesorului Ion Cantacuzino va fi evocata printr-un film documentar, urmat de un concert inedit sustinut de Orchestra Medicilor.

Un alt moment important in cadrul manifestarilor dedicate renumitului savant va fi inaugurarea Muzeului „Profesor Ion Cantacuzino” care va functiona incepand de miercuri, 20 noiembrie, in incinta Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie, ce poarta, de asemenea, numele profesorului Cantacuzino.

Nu vor lipsi conferintele stiintifice si o lansare de carte in cadrul Targului Gaudeamus, la care sunt invitati sa participe si cercetatori din strainatate.

 

Profesor Ion Cantacuzino

Profesor Ion Cantacuzino

Ion Cantacuzino s-a nascut la Bucuresti in data de 25 noiembrie 1863. Liceul si studiile superioare le-a urmat la Paris, iar in 1895 a obtinut titlul de doctor in medicina. Odata ce si-a finalizat studiile, a lucrat in cadrul Institutului Pasteur, iar in 1901 a revenit in tara. Aici a fost numit profesor de medicina experimentala la Facultatea de Medicina din Bucuresti, iar sase ani mai tarziu devine director general al Serviciului Sanitar din Romania.

La scurt timp dupa ce a devenit profesor la Facultatea de Medicina, a infiintat in cadrul unitatii Laboratorul de Medicina Experimentala pe care, 20 de ani mai tarziu, mai exact in 1921, l-a transformat in Institutul de Seruri si Vaccinuri, cunoscut in zilele noastre sub titulatura de Institutul Cantacuzino.

Pe baza cercetarilor sale privind vibrionul holeric, Cantacuzino a pus la punct o metoda de vaccinare antiholerica, numita „metoda Cantacuzino”, folosita si astazi in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera.

 

Vaccinul antiholeric

Vaccinul antiholeric

Datorita profesorului Ion Cantacuzino, Romania a fost a doua tara din lume, dupa Franta, care a introdus in 1926 vaccinul BCG, avand germeni cu virulenta atenuata, pentru vaccinarea profilactica a nou-nascutilor impotriva tuberculozei. A fost, de asemenea, un remarcabil organizator al campaniilor antiepidemice, avand un rol important in combaterea epidemiei de tifos exantematic si holera din timpul primului razboi mondial.

Institutul pe care l-a fondat si care ii poarta numele, functioneaza de 92 de ani, timp in care a imbinat permanent cercetarea si dezvoltarea cu procesul de productie, fiind cel mai important furnizor de seruri si vaccinuri din tara.

Ultimii ani au fost insa extrem de dificili pentru Institut, a ajuns in situatia de a nu mai putea produce vaccinurile BCG si VTA, precum si alte produse biologice precum Polidin, Cantastim, Orostim.

Incepand cu luna mai a acestui an, Institutul a devenit unul strategic la nivel national, detine Laboratorul de Referinta Regional pentru supravegherea Gripei si este inclus in „Planul Strategic de productie de vaccinuri in caz de urgente majore” al OMS. Printr-o Hotarare de Guvern i-a fost atribuit statutul de „Serviciu de interes economic general” pentru o perioada de 10, fiind totodata si prima institutie publica care primeste acest statut.

 


Adaugati un comentariu


 

*