Profituri uriase in industria farmaceutica

16 iunie 2016 | 0 comentarii |

Doar cinci grupuri de pe piata romaneasca ruleaza 10 miliarde de lei si toate detin si lanturi de farmacii. Cele mai mari cinci lanturi de farmacii au depasit, impreuna, afaceri de un miliard de euro anul trecut si se consolideaza prin noi achizitii.

 

medicamenteSe plang ca nu o duc bine in Romania. Spun ca le scade profitul si ca fie scot de pe piata medicamentele ieftine, fie isi muta activitatea pe teritoriul altor tari. Acuza autoritatile ca au impus scaderi de preturi si ca taxa clawback pe care trebuie s-o plateasca este prea mare si ameninta ca alte peste o suta de medicamente ieftine vor disparea de pe piata, din cauza ca pretul de vanzare nu acopera costurile de productie. Sponsorizeaza insa cu mii de euro medici si spitale, iar profiturile inregistrate, an de an, sunt uriase.

Doar primii jucatori de pe piata farma din Romania au rulat, anul trecut, peste 10 miliarde de lei. Ce-i drept, si-au mai schimbat unii cu altii locul in top, dar cam aceleasi companii, care detin si lanturi de farmacii, au avut cele mai mari profituri in ultimii zece ani.

Practic, prin mainile celor mai mari cinci distribuitori de medicamente trec produsele farmaceutice care ajung in spitale si farmacii, iar anul trecut au avut o cifra de afaceri de aproximativ 22,53 milioane de euro, in contextul in care doar 4.000 de angajati au contribuit la realizarea acesteia.

 

Farmacie SensibluCompania Mediplus, parte a gru­pului A&D Pharma (actionari majoritari Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert si Michel Eid), care a fost lider de piata de distributie a medicamentelor si in 2014, a ramas prima in top si in 2015. Compania a incheiat anul cu o cifra de afa­ceri de 3,3 mi­liarde de lei, in cres­tere cu circa 6,5% fata de anul an­te­­rior, potri­vit da­­te­lor existente la Ministerul de Fi­nan­te.

Tot anul trecut, compania a raportat un pro­­fit de 88 mi­lioane de lei, aproape dublu fata de 2014, cand a avut un profit de 43,8 milioane de lei.

In Mediplus, care detine si lanturile de farmacii Sensiblu si Punkt, lucrau anul trecut 885 de angajati, fata de 873 in 2014. Sensiblu a achizitionat anul acesta si 78 de farmacii ale grupului Polisano, iar impreuna cu distribuitorul Mediplus au depasit anul trecut, impreuna, afaceri de un miliard de euro.

Actionarii A&D Pharma au inceput sa dezvolte, la finalul lui 2014, si reteaua de farmacii low-cost Punkt, intr-una nationala, la 17 ani dupa ce a aparut in piata locala prima farmacie Sensiblu. Primele farmacii au fost infiintate in Bucuresti, dupa care s-au extins in Iasi, Cluj- Napoca, Craiova, Deva, Targu Mures si Calarasi, urmand ca anul acesta sa se lanseze si in Bacau si Constanta.

Robert Popescu este directorul general al grupului A&D Pharma, care cuprinde distribuitorul Mediplus si lanturile defarmacii Sensiblu si Punkt.

Mediplus este cel mai mare distribuitor de pe piata farma, pe care mai activeaza companiile Farmexpert, Farmexim, Fildas, sau Polisano.

 

farmacie donaCompania Farmexpert, cu afaceri de 2,8 miliarde de lei anul trecut, fata de 2,6 miliarde de lei in anul anterior si cu 964 de angajati, se afla pe locul secund in top cinci, fiind si singurul jucator controlat de un grup strain (Alliance Boots). Iulian Trandafir conduce operatiunile distribuitorului de medicamente Farmexpert si apreciaza ca pe piata farma are loc o concentrare a marilor lanturi, iar pana la finalul anului va aparea o „comunitate de farmacii independente”, care va face concurenta marilor lanturi.

Businessul Farmexpert a fost creat insa tot de Eugen Banciu, cel care a ramas in prezent cu afacerea din retail (lantul de farmacii Dona), care la randul sau se afla in top cinci pe segmentul de retail cu medicamente. Reteaua Dona, care opereaza pe piata locala prin 280 de farmacii, estimeaza afaceri de 1,1 miliarde de lei in acest an si are in vedere deschiderea a 20-25 de noi puncte de lucru, tintind spre afaceri de 200 de milioane de euro.

Marii producatori si distribuitori de medicamente se plang insa ca piata medicamentelor generice ar putea creste doar cu 3,3% anual in Romania in perioada 2016-2021, fata de 3,5% in Ungaria, 5% in Bulgaria si 6% in Polonia, potrivit unui studiu asupra medicamentelor generice, realizat de compania de cercetare PMR, ce activeaza pe piata din 1995 si realizeaza cercetari in 25 de tari.

 

farmacie helpnet3Locul trei este controlat de compania Farmexim, controlata de Ovidiu Buluc, actionar majoritar si al retelei de farmacii Help Net, care anul trecut a achizitionat 19 unitati Centrofarm. Farmexim a finalizat anul 2015 cu afaceri de 1,7 miliarde de lei, fata de 1,4 miliarde de lei in 2014 si cu profit de 18 milioane de lei, nivel aproape similar cu cel din anul anterior, in contextul in care numarul angajatilor a scazut de la 767 la 716.

Reteaua de farmacii Help Net, parte a grupului Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, pentru care lucreaza 1.400 de salariati, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 471 de milioane de lei, in crestere cu 21% in lei fata de anul anterior.

Impre­una, ce­le do­ua com­panii au raportat afaceri de 2,17 miliarde de lei. „Help Net a ajuns in 2015 la o cifra de afaceri de 103 milioane de euro datorita unui numar mai mare de clienti, atins atat prin programele de loialitate desfasurate de farmaciile Help Net, cat si prin preluarea celor 19 uniati Centrofarm“, sustin repre­zentantii Help Net.

Printre cele mai mari grurpuri controlate de antreprenori romani din piata farma se numara Fildas (Anca Vlad), Farmexim (Ovidiu Buluc) sau Polisano (familia Vonica).

 

catenaFoarte aproape de Farmexim se afla compania de distributie Fildas, din grupul construit de antreprenoarea Anca Vlad, care mai cuprinde si reteaua de farmacii Catena, liderul pietei de retail. In 2015 a avut o cifra de afaceri de 1,676 miliarde de lei, in crestere fata de 1,438 miliarde de lei in 2014, iar profitul net a ajuns la 63 de milioane de lei, in timp ce profitul din anul anterior s-a ridicat la doar 40 de milioane de lei, in contextul in care compania a avut doar 712 angajati, cu 69 mai multi decat in 2014.

Lantul de farmacii detine la ora actuala peste 550 de unitati, fiind lider, cu o cota de peste 7% din numarul farmaciilor existente in Romania. Anca Vlad, antreprenoarea care a pus bazele grupului cu activitati in industria farma Fildas, a declarat recent ca in 2016 va continua extinderea lantului de farmacii Catena, astfel ca la finalul lui 2016, numarul unitatilor de pe piata locala ar putea ajunge la 600.

Vanzarile totale de medicamente au ajuns anul trecut la 11,7 miliarde de lei, in scadere cu 4,7% fata de anul anterior, dupa un declin de 10% al vanzarilor de medicamente.

Primele cinci retele de farmacii sunt Catena, detinuta de Anca Vlad, cu peste 550 de unitati,  Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, cu peste 400 de unitati, Dona, care opereaza prin peste 275 – retea controlata de omul de afaceri Eugen Banciu, Help Net (175), parte a distribuitorului Farmexim, si Ropharma (125), a omului de afaceri Mihai Miron.

 

polisano-farmA cincea pozitie in topul distribuitorilor este ocupata in 2015 de Polisano, care anul acesta a vandut, insa, asa cum am spus anterior, nu mai putin de 87 de unitati retelei Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma si care in ultimul timp s-a concentrat mai mult pe dezvoltarea retelei de unitati medicale (spitale, policlinici, laboratoare). .

Potrivit datelor publicate pentru anul 2015, compania farmaceutica Polisano, infiintata de medicul Ilie Vonica, ramasa in familie dupa decesul actionarului, este condusa de Octavian Iacob si a operat, anul trecut, cu o cifra de afaceri de 531 milioane de lei, fata de 1,326 de miliarde de lei in 2014 si nu a raportat niciun profit, in conditiile in care inca din anul anterior inregsitrase pierderi, astfel ca profitul net fusese de doar 7 milioane de lei. Si numarul de angajati a scazut, de la 808 in 2014, la 601 in 2015.

Tot in 2015, primele cinci companii farmaceutice listate la Bursa au inregistrat venituri de 1,6 mliarde de lei si un profit cumulat de 109 milioane de lei. Zentiva, Antibiotice Iasi, Biofarm, Ropharma si Remedia sunt cele cinci companii far­ma­ceutice listate pe BVB.

Marja de profit a companiilor de pe piata pharma din Romania a fost de 6,8% in 2015.

 


Adaugati un comentariu


 

*