Program de formare a specialiștilor implicați în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice

29 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Coordonat de la Cluj, programul va acoperi mai multe zone ale țării, vizând formarea a 1.200 de specialiști, în decurs de doi ani.

 

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost desemnat câștigător al unui proiect finanțat prin Fondul Social European, vizând îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sectorul medical. La finele săptămânii trecute, unitatea medicală a anunțat că a dat startul implementării proiectului. Denumit „Hepamed – Optimizarea prevenției și tratamentului hepatitelor cronice B și C prin creșterea competențelor personalului medical din România”, programul este derulat în parteneriuat cu UMF Cluj, urmand a se desfășura atât la Cluj, cât și în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, al Universității Ovidius din Constanța și Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din București.

Medicii specialiști de la spitalul clujean au rolul de coordonatori ai proiectului, iar beneficiari finali vor fi pacienți din mai multe zone ale țării, programul vizând formarea a 1.200 de specialiști implicați în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice B și C din regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Est și București-Ilfov. Proiectul are ca termen de finalizare luna decembrtie a anului 2020, iar dintre cei 1.200 de specialiști, 340 sunt medici specialiști și rezidenți în boli infecțioase, 240 sunt medici specialiști în medicină de familie, iar 440 sunt asistenți medicali.

 

Personalul medical vizat va urma, de-a lungul celor doi ani de implementare, șase programe de formare armonizate și uniformizate. Acestea se referă la prevenția, diagnosticul, stadializarea și tratament hepatitelor virale acute și cronice B și C, prevenția transmiterii hepatitelor virale și a altor boli transmisibile prin proceduri chirurgicale. Psihoterapiei i se va acorda o atenție la fel de mare, pentru că aceasta are un rol important în creșterea calității vieții persoanelor cu hepatită cronică. Prevenția va fi, de asemenea, o componentă indispensabilă a programului, vaccinarea și imunizarea în hepatitele virale, elaborarea de strategii de creștere a gradului de complianță a populației la vaccinare, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile și dezavantajate, patologia secundară cronică severă – ciroză și cancer hepatic, iar personalul medical va fi pus la curent cu actualitățile în prevenția patologiei secundare cronice, în sarcina și hepatita virală.

La finalul proiectul vor fi editate trei ghiduri de bună practică actualizate, câte unul pentru fiecare categorie de grup țintă.

 

Valoarea totală a proiectului este de 9.763.291,85 de lei, din care 8.243.668,53 de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European, 1.324.357,35 de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul național, diferența de 195.265,97 de lei fiind asigurată prin cofinanțarea parteneriatului.

Hepatita este o inflamație a ficatului, iar atunci când boala evoluează pe o durată mai mare de șase luni, putem vorbi de o hepatită cronică. Ficatul este singurul organ care se regenerează, având capacitatea de a înlocui celulele bolnave cu noi celule. Complicațiile pe termen lung ale bolilor hepatice apar atunci când regenerarea este fie incompletă, fie împiedicată de apariția unui tesut cicatrizat. Aceasta situație apare atunci cand agentii agresivi, cum ar fi virusurile, medicamentele, bauturile alcoolice, continuă să atace ficatul, prevenind regenerarea completă.

Odata apărut țesutul cicatrizat la nivelul ficatului, reversibilitatea acestui proces este foarte greu de obținut. O boală caracterizată prin apariția în cantitate mare a țesutului cicatrizat este ciroza hepatica, care reprezintă stadiul final al bolilor hepatice, fiind urmată de apariția complicațiilor.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*