Program de prevenire a bolilor specifice vârstei, pentru bătrânii singuri

9 iulie 2018 | 0 comentarii |

Proiectul are ca scop atât prevenirea afecțiunilor neurologice în rândul acestor persoane, în condițiile în care astfel de probleme de sănătate sunt specifice vârstei a treia, cât și a altor probleme de sănătate pe care mulți dintre vârstnici nu le pot identifica singuri.

 

Asociația Niciodată Singur – Prietenii vîrstnicilor a demarat, în colaborare cu clinica de neurologie Neuroaxis, un proiect prin care se va veni în ajutorul persoanelor de vârsta a treia ramase fără niciun sprijin și nevoite să facă față singure greutăților. Vârstnicii sunt cei mai expuși riscului apariției afecțiunilor neurodegenerative, iar depistarea din faza incipeientă a primelor semne de boală revine familiei și celor apropiați. Batrânii singuri nu mai pot beneficia, din păcate, de un astfel de sprijin din partea familiei, iar pentru a veni în sprijinul lor s-a născut inițiativa demarării proiectului care are ca scop prevenirea apariției afecțiunilor neurologice și a altor boli specifice acestei categorii de persoane. Totodată, programul se adresează și voluntarilor asociației, care lucrează cu persoanele vârstnice, având și rolul de a atrage atenția  asupra bolilor din sfera neurologică ce pot apărea preponderent la persoanele din această categorie de vârstă.

Proiectul constă în organizarea unor întălniri periodice între vârstnicii singuri și voluntarii care îngrijesc persoane de vârsta a treia, pe de o parte, și medici specialiști, care vor oferi cu această ocazie informaţii practice despre prevenţie, tratament şi simptome, de cealaltă parte. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri, vârstnicii vor putea să le adreseze specialiștilor întrebări despre propria stare de sănătate.

 

Dr. Dan Mitrea

O primă întâlnire în cadrul acestui proiect a avut loc în acest week-end, la Clubul Seniorilor din cadrul DGASPC Sector 2, tema principală care a fost abordată de specialiști fiind accidentul vascular cerebral (AVC), care cauzează anual circa 55.000 de decese în România.

Cu ocazia acestei întâlniri, la care vârstnicii și voluntarii au avut acces gratuit, medicul neurolog Dan Mitrea a declarat că este crucială recunoaşterea semnelor unui accident vascular cerebral, deoarece aceasta poate salva persoana afectată de la moarte sau de dizabilităţi majore. Timpul şi modul în care reacţionăm pot face această diferenţă, există o fereastră de timp în care putem acţiona pentru a minimiza efectele AVC. Riscul de apariţie a unui AVC creşte odată cu înaintarea în vârstă şi implică factori ce pot fi preveniţi sau controlaţi. De aceea, stilul de viaţă adecvat şi controalele regulate sunt esenţiale”.

 

Beneficiari ai acestui proiect nu vor fi doar vârstnicii din Capitală, asociația „Niciodată Singur – Prietenii vârstnicilor” având în grijă peste 300 de vârstnici singuri sau care locuiesc în zone izolate din întreaga țară. Aceștia sunt vizitați lunar la domiciliu de voluntarii asociației, care vor participa și la întâlnirile organizate cu specialiștii clinicii Neuroaxis, și astfel vor deprinde cunoștințele necesare identificării simptomelor celor mai frecvente boli care apar în cazul persoanlor aflate la vârsta senectuții.

Pentru a preveni, e important ca voluntarii noştri să ştie şi să observe simptomele anumitor boli specifice vârstei a III-a. De asemenea, mulţi dintre vârstnicii beneficiari locuiesc singuri, ceea ce îi face foarte atenţi la starea de sănătate şi la simptomele pe care le au. Pentru ei, sunt importante întâlniri regulate cu medici de diferite specializări”, a declarat în acest sens directorul executiv al asociației, Beatrice Culda.

Reamintim că vârstnicii buzoieni vor avea, în scurt timp, la dispoziție o linie telefonică specială ce le va fi dedicată, prin intermediul căreia vor putea solicita orice fel de sprijin. Proiectul Telefonul Vârstnicului va fi implentat la Buzău de către Consiliul Județean, prin DGASPC și fundația Principesa Margareta, fiind vorba de un program național care se adresează tot bătrânilor singuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*