Programul de formare în domeniul nutriției clinice, lansat oficial la spitalul Sf. Pantelimon

19 martie 2018 | 0 comentarii |

Cursul se adresează unui număr de 60 de profesioniști din domeniul Sănătății, avand ca principal scop reducerea morbidității pacientului oncologic, prin asigurarea unei nutriții adecvate.

 

Spitalul Clinic de Urgență Sfantul Pantelimon din Capitală se va constitui, în perioada următoare, într-un centru de pregătire în domeniul nutriției clinice. În cadrul unui program cu finanțare europeană vor deveni formatori 600 de specialiști în domeniul medical și se va publica un manual și un ghid de bune practici, care vor include elemente și standarde aferente strategiilor naționale și europene în domeniul nutriției clinice la pacientul oncologic.

Valaorea totală a proiectului depășește 6,7 milioane de lei, iar demararea acestuia a fost posibilă după accesarea unei finanțări nerambursabile prin Programul Operațional Capital Uman, pentru îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sectorul medical. Fondurile europene vor acoperi 98% din valoarea totală a proiectului, diferența de 2%, în valoare de  120.827,91 de lei, urmând a fi asigurată din bugetul spitalului.

 

Manager de proiect este medicul Lucreția Dacia Constantinescu, iar coordonator prof. dr. Ioana Marina Grinţescu, președintele Societății Române de Nutriție Enterală și Parenterală, care au precizat cu ocazia lnsării programului că obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea nivelului de competențe ale profesioniștilor din sectorul medical, în domeniul prioritar oncologic. Programul se adresează unui număr de 220 de medici specialiști și 380 de asistenți medicali din sfera oncologică, aceștia urmând a parcipa la cursuri acreditate de educație medicală continuă, ce vor avea atât componente teoretice, cât și practice. Se urmărește astfel formarea celor 600 de specialiști în domeniul nutriției clinice, în scopul reducerii morbidității pacientului oncologic.

În cadrul aceluiași proiect, 60 dintre cursanți, care vor fi selectați e parcurs, vor vor participa la activități de schimb de bune practici și schimburi de experiență în state membre ale Uniunii Europene, concretizate în cursuri și workshop-uri la congresele internationale, în domeniul  nutriției clinice la pacientul oncologic.

 

La finalul programului, pe lângă îmbunătățirea nivelului cunoștințelor profesioniștilor în domeniul sanitar, se vor publica și un manual teoretic de specialitate, împreună cu un ghid de practică, într-un tiraj de 700 de exemplare, care vor include elemente și standarde aferente strategiilor naționale și europene în domeniul nutriției clinice la pacientul oncologic.

La finele anului trecut, unitatea medicală a ajuns în atenția publică după ce un medic primar, aflat în gardă în cadrul secției de Ginecologie, a decis să suspende activitatea secției, anunțând acest lucru prin indermediul mai multor afișe pe care le-a lipit pe holurile spitalului. Motivul pentru care medicul a luat această decizie a fost lipsa materialelor sanitare necesare desfășurării activității în secție și imposibilitatea efectuarii analizelor de laborator. Cazul a generat o anchetă internă în cadrul spitalului, urmată de o descindere a secretarului de stat in Ministerul Sănătății, medicul Cristian Grasu. Cu această ocazie au fost readuse în atenția publică problemele financiare acute cu care unitatea medicală se confruntase în ultimele luni, acumulând până la acel moment datorii ce depășau 9 milioane de lei. La scurt timp, Primăria Sectorului 2, pe raza căruia spitalul își desfăsoară activitatea, a decis să acorde unității medicale un sprijin financiar de 2,4 milioane de lei, pentru a-și mai plăti din datorii.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*