Programul de Management Transfrontalier al Bolilor Infectioase se extinde in Ucraina

2 februarie 2015 | 0 comentarii |

Pana acum, Romania si Moldova erau singurii parteneri din program, insa incepand din acest an, aria de colaborare se va extinde prin cooptarea specialistilor din Odessa si Cernauti.

 

Prima intalnire a grupului de lucru

Prima intalnire a grupului de lucru

In luna noiembrie a anului 2013, la Iasi era lansat un program de colaborare transfrontaliera intre specialistii romani si cei din Republica Moldova, in ceea ce priveste managementul bolilor infectioase. La acel moment, bazele proiectului erau puse de Academia Europeana HIV/SIDA si de Boli Infectioase, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, Spitalul de Boli Infectioase Sf. Parascheva din Iasi si Asociatia Mihai Ciuca, cu sprijinul Consiliului Judetean Iasi. Specialistii moldoveni de dincolo de Prut din domeniul bolilor infectioase au aderat si ei la acest proiect, care s-a materializat in numeroase actiuni comune, organizate pe parcursul anului trecut. Astfel, in perioada 6 februarie – 19 decembrie 2014, au avut loc cinci intalniri ale membrilor grupului de lucru, trei dintre acestea la Chisinau si cate una la Iasi si Comrat, localitate aflata in Republica Moldova, in zona Gagauzia. Pe langa cele cinci intalniri, in cadrul „Programului de Management Transfrontalier al Bolilor Infectioase” au mai fost organizate o serie de traininguri pe teme de actualitate din domeniul bolilor infectioase, au fost incheiate protocoale de colaborare si s-au desfasurat actiuni comune de identificare a celor mai eficiente cai de management al bolilor infectioase, concomitent fiind facute si demersuri pentru cresterea numarului de institutii si persoane implicate.

 

adrian streinu cercel matei balsAceste demersuri au dat rezultatele scontate, intrucat, incepand din acest an, colaborarea in cadrul programului se extinde si in Ucraina. Specialisti infectionisti din Odessa si Cernauti au fost cooptati in proiect, urmand a se extinde si colaborarea cu alte discipline medicale, un prim domeniu vizat fiind chirurgia cardiovasculara.

Prima intalnire din acest an a grupului de lucru va avea loc pe 19 februarie, la Iasi, unde sunt asteptati sa participe si specialistii din Ucraina, care s-au alaturat programului. Cu aceasta ocazie vor fi stabilite principalele actiuni care vor fi derulate pe parcursul anului in curs.

Acelasi lucru s-a intamplat si la inceputul anului trecut, cand au fost fixate mai multe obiective, in marea lor majoritate realizate ulterior. Astfel, Universitatea de Medicina si Farmacie N. Testemitanu din Chisinau si Spitalul de Boli Infectioase Toma Ciorbadin Chisinau au devenit filiale ale Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, cu teme de cercetare comune si protocoale si proiecte de colaborare functionale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*