Programul National de Ingrijiri Paliative, de sase ani la avizare

1 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Proiectul, propus autoritatilor din Romania, a fost realizat in colaborare cu experti brtitanici si beneficiaza de finantare de la Banca Mondiala, prin care se va sprijini infiintarea a 29 de sectii de spital si 90 de ambulatorii de ingrijiri paliative, precum si a 90 de echipe de ingrijiri paliative la domiciliu.

 

Congerinta Nationala de Ingrijiri Paliative

Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative

Statiunea Baile Felix a fost gazda celei de-a 17-a editii a Conferintei Nationale de Ingrijiri Paliative, eveniment organizat de Hospice Casa Sperantei – cea mai activa organizatie din domeniul ingrijirilor paliative – si Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative, in parteneriat cu Asociatia Emanuel din Oradea si Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea.

Cele mai interesante si actuale subiecte de ingrijire paliativa au fost prezentate in 11 plenare, 11 ateliere practice, 7 sesiuni paralele, 29 de comunicari orale, de catre 65 de lectori din Romania si Marea Britanie (medici, asistenti medicali, psihologi, asistenti sociali, terapeuti din tara si din strainatate) in fata a peste 200 de participanti din toata tara. Situatia actuala a paliatiei in Romania, leadership, tratamentul durerii si a altor simptome, cazuri dificile, ingrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul si familia, manevre si tehnici in ingrijirea paliativa de baza au fost principalele subiecte abordate pe parcursul celor trei zile ale conferintei, al carei Comitet stiintific este prezidat de conf. dr. Daniela Mosoiu.

 

Malina Dumitrescu

Malina Dumitrescu

Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca ingrijirea paliativa imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale. Extinderea paliatiei catre medicina de familie, demers in care organizatorii conferintei se implica de cativa ani, nu a inregistrat insa succese notabile, din cauza lipsei de reactie a autoritatilor. Malina Dumitrescu, presedintele Asociatiei Nationale de Ingrijiri Paliative (ANIP), a declarat in cadrul conferintei ca „incercam sa extindem paliatia catre medicina primara, prin acele competente de ingrijiri paliative de baza si sa ne asiguram ca pacienţii care au nevoie de aceste servicii le primesc la o calitate a vietii uniforma, indiferent ca sunt in Oradea, Iasi ori Timisoara sau in orice zona a tarii. Dorim coborarea de la nivelul serviciilor specializate pe care le-am vazut dezvoltate in ultimii douazeci de ani, la un alt nivel, cel al medicului de familie, care este prima veriga in ingrijirea pacientului. Un proiect pe patru judete a dovedit implicarea majora pe care si-o doresc medicii de familie in acest sens, pentru ca dau mai multa ingrijire si calitate mai buna vietii pacientilor lor”.

 

paliatie3Presedintele ANIP a  precizat ca inca din anul 2010 a fost realizat un proiect pentru un program national de ingrijiri paliative, conceput cu sprijinul unor experti din Marea Britanie, tara la care acest tip de ingrijiri este la un nivel cu mult superior decat cel din Romania. Intre timp, in 2014, Banca Mondiala a acordat Romaniei imprumutul destinat serviciilor de sanatate publica, care va sprijini infiintarea a 29 de sectii de ingrijiri paliative de spital, 90 de echipe de ingrijiri paliative la domiciliu si 90 de ambulatorii de ingrijiri paliative, realizand o acoperire unitara cu servicii de paliatie in toate judetele. De sase ani, insa, proiectul s-a pierdut, probabil, intr-un sertar, la Ministerul Sanatatii. „Programul national este inca pe mesele celor care trebuie sa puna semnaturi. De cand s-a nascut paliatia in Romania, am avut 24 de ministri ai Sanatatii. Noi, la fiecare, speram. Sub programul Bancii Mondiale exista sanse sa se dezvolte la modul coerent, nu ca initiative ici-colo, astfel incat toate judetele sa aiba un minim de doua echipe de domiciliu si doua ambulatorii si sa se infiinteze sectii acolo unde nu exista”, a punctat presedintele ANIP.

 

Conf. dr. Daniela Mosoiu

Conf. dr. Daniela Mosoiu

Facand o comparatie intre costul pe vizita si cel al unei zile de spitalizare, initiatorii proiectului sustin ca o vizita la domiciliu inseamna in jur de 80 de lei, suma care include medicatia, medic, asistent medical, asistent social, psiholog, terapeut, iar in unitatea cu paturi, costul actualizat este de aproape 420 de lei pe zi de spitalizare, din care CNAS asigura maximum 235 de lei pe zi. Referitor la acest aspect, Malina Dumitrescu a aratat ca se incearca aducerea ingrijirilor paliative la nivelul medicinei de familie. Medicilor de familie le trebuie doar o instruire de baza, pentru ca ei sa poata interveni la toti pacientii si o minima metodologie de finantare. Idealul este sa ai, in aceeasi comunitate, atat unitati cu paturi, unde partial poti interna bolnavii, pentru o perioada limitata de timp, in sistem public ori privat, cat si servicii de ingrijire la domiciliu. Daca acum asiguram sub 10%, pana in 2020 trebuie sa acoperim 60% din nevoia de ingrijiri paliative”, a subliniat presedinta ANIP. Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei – Orizonturi 2013- 2020-2030, prevede acoperirea de 60% a necesarului de ingrijiri paliative pentru pacientii eligibili, pana in anul 2020.

 

paliatiePentru exemplificare, modelul de ingrijiri paliative de baza finalizat in aceasta vara, printr-un proiect HOSPICE Casa Sperantei, a fost prezentat de doi medici de familie cu competente in paliatie, care aplica de peste un an acest model, despre care spun ca a imbunatatit substantial calitatea ingrijirii pacientilor oncologici pe care ii au in evidenta. Ingrijirea paliativa de baza este standardul minim de ingrijiri paliative care trebuie oferit pacientilor cu boli cronice progresive de catre oricare membru al personalului medical ce vine in contact cu acesti pacienti, au fost de acord, atat medicii cat si beneficiarii acestui fel de ingrijiri.

Programul de leadership pentru asistentii medicali din paliatie a fost abordat atat in plenara cat si prin intermediul a 11 din asistenti medicali certificati in program, care si-au prezentat proiectele de absolvire in cadrul unor sesiuni de comunicare.

 In mod simbolic, participantii la sesiunile de pediatrie si-au aratat sustinerea pentru campania internationala #HatsOn4CPC, purtand cate o palarie si postand fotografii pe fluxul social media.

 

conferinta ingrijiriConform statisticilor prezentate in cadrul conferintei, la nivel national sunt 160.000 de pacienti cu boli cronice progresive si incurabile, dintre care 64.000 sunt bolnavi de cancer, care au nevoie de ingrijiri paliative. In 11 judete din tara nu s-a demarat niciun proiect in vederea ingrijirii paliative, iar in domeniul ingrijirii paliative pediatrice exista doar sase judete care ofera asemenea servicii.

La sfarsitul anului 2015, in Romania existau 115  servicii de ingrijiri paliative atat din sectorul guvernamental cat si neguvernamental, avand in ingrijire pacienti adulti si copii, oncologici si non-oncologici. Asadar, gradul de acoperire a nevoii de ingrijiri paliative la noi in tara se situeaza sub 10%.

In 2016 a fost insa redactat Regulamentul de organizare si functionare a serviciilor de ingrijiri paliative in Romania, iar ingrijirea paliativa a fost introdusa atat in Planul national multianual integrat de control al cancerului cat si in Planul regional de analiza si dezvoltare a serviciilor de sanatate. 

 

diploma paliatieCu prilejul Conferintei de la Balile Felix a avut loc, in premiera, decernarea certificatelor de acreditare a calitatii serviciilor de ingrijiri paliative in unitati cu paturi si la domiciliu pentru 5 furnizori care s-au supus voluntar, in primavara acestui an, procesului de evaluare.

Momentul, considerat unul deosebit de important pentru dezvoltarea paliatiei in Romania, a marcat  preluarea de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) a unor criterii si cerinte specifice pentru ingrijiri paliative in cadrul noilor Standarde de acreditare a spitalelor. Exista 15 experti evaluatori ai serviciilor de ingrijiri paliative, la nivel national: Elena Moldoveanu si Marinela Murg – Oradea, Cristina Ghiran, Nicoleta Mitrea si Roxana Horeica – Brasov,  Camelia Nedelcu – Braila, Alina Bratu, Anton Diaconu, Dan Malciolu si Simona Tulfan – Bucuresti, Cristina Anasatasiu – Buzau, Simona Pop si Anca Silvestean – Cluj, Angelica Lascu – Constanta si Valdimir Popoch – Iasi.     

Organizatiile acreditate sunt: Casa Soarelui CONSTANTA, Institutul Oncologic IASI, Spitalul Municipal CAMPIA TURZII, Fundatia Emanuel ORADEA, Fundatia HOSPICE Casa Sperantei BRASOV si Fundatia HOSPICE Casa Sperantei BUCURESTI.

 


Adaugati un comentariu


 

*