Proiect de lege pentru limitarea grasimilor nesanatoase din alimente

14 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Initiativa se bucura deja de sustinerea a doua organizatii europene, care indeamna Parlamentul si guvernul sa adopte aceasta lege.

 

Reteaua Europeana a Inimii si Alianta Europeana pentru Sanatate Publica au remis, saptamana aceasta, o declaratie publica prin care saluta introducerea in dezbaterea camerelor Parlamentului a unui proiect de lege privind limitarea cantitatii de grasimi trans din alimente. Proiectul, depus la Senat, are drept scop stabilirea unei limite legislative privind grasimile trans produse industrial din alimente, iar cele doua organizatii europene indeamna Senatul si Camera Deputatilor sa voteze in favoarea proiectului de lege, iar Guvernului Romaniei sa asigure implementarea eficienta a acestuia. „Dovezile relatiei cauzale intre consumul de grasimi trans si riscurile pentru sanatate sunt coplesitoare. Exista o corelatie directa intre consumul de grasimi trans si boala cardiovasculara, principala cauza de deces in Europa. Cu fiecare 2% de energie consumata sub forma de grasimi trans, riscul de atac de cord sau deces din cauza bolilor cardiace creste cu 25%”, se arata in declaratia data publicitatii, ai carei semnatari mai precizeaza ca experienta arata ca indepartarea grasimilor trans industriale din alimente este fezabila din punct de vedere tehnic si economic, atat pentru producatorii mari, cat si pentru cei mai mici.

 

Cele doua organizatii citeaza si analize publicate literatura de specialitate, care evalueaza instrumentele de politici disponibile pentru limitarea grasimilor trans. Aceste analize au concluzionat ca masurile obligatorii, care implica legislatie pentru restrictionarea sau interzicerea completa, sunt cele mai eficiente optiuni. Este mentionat exemplul mai multor tari europene au introdus deja limite legale, inclusiv Austria, Danemarca, Ungaria, Letonia, Elvetia, Islanda si Norvegia. Alte tari, precum Suedia si Lituania, au adoptat sau sunt pe cale sa adopte o astfel de legislatie. „Restrictionarea grasimilor trans ofera beneficii clar identificabile pentru sanatate si sistemele de sanatate. De la introducerea reglementarii daneze, aportul a scazut si reprezinta in prezent o zecime din nivelul la care se afla in momentul adoptarii legislatiei. Aceasta scadere a consumului de grasimi trans explica partial scaderea semnificativa a mortalitatii cauzate de bolile cardiovasculare, recent observata in Danemarca. Un studiu recent din Statele Unite a concluzionat ca persoanele care traiesc in zone care au restrictionat grasimile trans au avut mai putine spitalizari pentru atac de cord si accident vascular cerebral comparativ cu persoanele care locuiesc in zone fara astfel de restrictii”, se mai arata in textul declaratiei de sustinere.

 

Grasimile trans sunt considerate de specialistii in medicina a fi cel mai periculos tip de grasimi, deoarece acestea cresc nivelul colesterolului „rau” in organism si il reduc pe cel „bun”. Cand colesterolul „rau” predomina, apare susceptibilitatea dezvoltarii de boli cardiace, cauzele cele mai frecvente ale deceselor la nivel mondial. Numite si „acizi grasi trans”, grasimile trans sunt concepute prin adaugarea hidrogenului in ulei vegetal, in cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grasimi in prepararea alimentelor procesate ajuta la prelungirea prospetimii acestora, a termenului de garantie si a aspectului atragator in rafturile magazinelor.

In urma cu cativa ani, grasimile trans erau utilizate de producatorii de alimente procesate la scara larga, gratie efectelor pozitive asupra intensificarii aromei, texturii si rezistentei hranei, de la pizza congelata, pana la prajituri.

Incepand cu anul 2006, autoritatile care reglementeaza normele de siguranta alimentara au impus producatorilor sa specifice pe etichetele produselor cantitatile de grasimi trans utilizate, astfel incat consumatorii sa fie informati asupra riscurilor la care se expun consumandu-le.

 


Adaugati un comentariu


 

*