Proiect educațional în domeniul cancerului metastatic de sân

17 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Societatea Româna de Cancer este singura organizație din Europa Centrală și de Est care a câștigat un grant pentru desfășurarea unui astfel de program.

 

România va fi singura țată din zona Europei Orientale și Centrtale care va beneficia de un proiect de educație în domeniul cancerului metastatic de sân, finanțat dintr-un grant oferit în cadrul unui program desfășurat de Uniunea Internaționala de Control a Cancerului (UICC), în parteneriat cu Pfizer Oncology. Acest lucru va fi posibil după ce Societatea Româna de Cancer a câștigat un grant în valoare de 25.000 de dolari în cadrul acestui program, fiind singura organizație din Europa Centrală și de Est care primește o finanțare pentru educație în acest domeniu. În total, inițiatorii programului au acordat in acest an granturi pentru 20 de organizații internaționale din 19 țări,  România fiind singura țară din zonă în care va ajunge un astfel de grant. Societatea Română de Cancer a fost selectată împreună cu ceilalți caștigători dintr-un total de 83 de organizații, valoarea totală a granturilor acordate fiind de 500.000 de dolari,  cu scopul de a susține și implementa proiectele ce răspund nevoilor specifice ale femeilor cu cancer metastatic de sân, la nivel mondial.

Grație acestei finanțări, Societatea Română de Cancer va implementa, în perioada noiembrie 2017 – octombrie 2018, proiectul „Creşterea calităţii vieţii pentru pacientele cu cancer de sân metastatic din România”. Scopul acetuia este reducrea decalajului dintre pacientele din țara noastră și cele din țări mai dezvoltate cu privire la boală și susținerea creșterii gradului de conştientizare cu privire la problemele cu care se confruntă pacientele.

 

Reprezentanții organizației spun că noile tratamente permit, în multe cazuri, creşterea duratei şi calităţii vieţii la un nivel nesperat până în urmă cu câţiva ani, boala metastatică ajungând să poată fi considerată o boală cronică. În această situație, este necesară schimbarea paradigmei în ceea ce priveşte tratamentul acestor paciente, asigurarea informării corecte a pacientelor şi aparţinătorilor, precum şi asigurarea serviciilor de sprijin necesare integrării familiale, sociale şi chiar profesionale.

Într-uncomunicat remis pe această temă se reamintește că,  în acest moment, una din 5 femei din România este diagnosticată atunci când cancerul de sân se află deja într-un stadiu avansat, iar 90% dintre românce nu au făcut niciodată un control care să le permită să identifice boala într-un stadiu incipient.

Prin participarea la programul UICC, Societatea Română de Cancer va beneficia și de mentorat urmând a avea acces la un ghid de bune practici, realizat în urma primei ediții a programului din 2015.

 

Programul UICC își propune să sprijine grupurile de advocacy, rețelele de spitale, grupurile de sprijin și alte organizații internaționale care au în centrul activității pacientul diagnosticat cu cancer metastatic, opțiunile de tratament, nevoile specifice și provocările la care acesta este expus, care fac demersuri pentru introducerea acestei problematici în programele naționale și mai ales urmăresc reducerea incidenței cancerului metastatic la prima diagnosticare.

Medicul Adriana Melnic, director executiv al Societăţii Române de Cancer, a declarat că „suntem bucuroși ca am fost selectați printre finaliști de către reprezentații UICC și că urmează să primim finanțare din partea Pfizer pentru a implementa proiectul, dar mai ales că vom putea fi portavocea pacientelor cu cancer în stagiu avansat și a problemelor lor. Din păcate, în prezent, nu există suficiente resurse disponibile pacientelor cu cancer metastatic în cadrul societății, astfel încât, de cele mai multe ori, femeile diagnosticate cu această boală se simt izolate și singure. Ne dorim foarte mult să putem să le oferim acestor femei un sprijin în plus și credem că acest grant va fi un prim pas în această direcție”, menționând că Uniunea Internațională de Control a Cancerului este cea mai mare organizație internațională care are ca scop lupta anti-cancer, având peste 1.000 de organizații membre în 164 de țări.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*