Proiect legislativ pentru interzicerea reclamelor la țigările electronice

O solicitare în acest sens este depusă azi, la Senat, de organizațiile membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun.

 

Astăzi are loc, la Palatul Parlamentului, o dezbatere amplă pe tema impactului pe care îl au asupra sănătății activitățile de marketing ale industriei tutunului. Evenimentul, care este programat a se desfășura pe durata a patru ore, este organizat de Inițiativa 2035 Fără Tutun, în parteneriat cu Comisiile de Sănătate din Senat și Camera Deputaților și cu Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități a Senatului. Cu acest prilej, reprezentanți ai autorităților, ai lumii academice și lumii medicale, precum și reprezentanți ai ONG-urilor cu preocupări constante în deomeniul reducerii impactului consumului de tutun în rândul populației sunt prezenți la dezbatere.

O temă importantă a discuțiilor o vor constitui țigările electronice, dispozitive care câștigă teren ca alternativă la fumatul „clasic”, dar care s-a dovedit că nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate. Astfel de produse au ajuns să fie promovate tot mai intens prin reclame și panouri publicitare expuse în spațiul public, pentru că acestea nu intră sub incidența legii care interzice promovarea produselor din tutun. Un semnal de alarmă privind aceste reclame a fost tras zilele trecute de secretarul de Stat Raed Arafat, care consideră că, dacă nu se va acţiona urgent pentru stoparea promovării în public a „noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat”, se poate ajunge la situaţia în care numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generaţiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod, crezând că este mai puţin nociv pentru sănătatea lor.

 

De aceeași părere sunt și organizatorii dezbaterii de astăzi, din Parlament, care vor înainta legislativului și o solicitare de modificare a legii fumatului, astfel încât să fie interzisă și reclama la țigrile electronice. Organizațiile care alcătuiesc Inițiativa 2035 Fără Tutun au realizat deja un proiect de modificare a legii, pe care îl vor prezenta astăzi în Senat, pentru a fi preluat de parlamentari și a intra în curcuitul legislativ, iar în final adoptat, introducându-se astfel în lege și interdicția privind promovarea acestor dispozitive.

Printre primii care au salutat această inițiativă se numără și secretarul de stat Raed Arafat, care atrăgea atenția asupra faptului că în pasajul de la Piața Universității erau afișate astfel de reclame la țigări electronice, precizând că, deși în ultima vreme s-a câștigat teren în fața producătorilor și comercianților de țigări, prin legea care interzice reclama la aceste produse și Legea antifumat, aceștia declanșează o contraofensivă prin „reclame agresive pentru fumatul fără fum”. „Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai sănătos decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică, precum şi pentru persoanele din jurul ei” a declarat Raed Arafat.

 

Raed Arafat

Secretarul de stat a revenit astăzi cu o nouă postare pe pagina sa de socializare, în care subliniază că reclamele despre care vorbise anterior au dispărut, făcând apoi referire la dezbaterea care are loc azi la Palatul Parlamentului. „Astăzi, la Senatul României, reprezentanţii Inițiativei 2035 Fără Tutun, împreună cu alte organizaţii şi personalităţi, vor prezenta proiectul de modificare a legii care interzice promovarea produselor din tutun, astfel încât noua formă a legii să includă şi noile modalităţi introduse recent pe piaţă. Sper ca parlamentarii noştri să preia propunerile şi să iniţieze un proiect legislativ în acest sens, astfel încât să oprim în cel mai scurt timp promovarea acestor produse şi recrutarea noilor generaţii de fumători de către comercianţii morţii”, spune Raed Arafat.

Inițiativa 2035 Fără Tutun reunește peste 350 de ONG-uri care s-au coalizat, începând cu luna noiembrie a anului 2016 pentru a duce la îndeplinire un demers care să permită ca generația care s-a născut în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, în anul 2035. Printre cei care militează pentru acest demers se numără organizații medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret și protejarea mediului.

 

Dr. Florin Mihaltan

Medicul pneumolog Florin Mihălțan, a declarat în cadrul dezbaterii că, în multe tări, printre care și România, tigările electronice au fost promovate pentru a se evitaprevederile Legii antifumat, fiind prezentate ca o alternativă mai puțin nocivă la produsele din tutun, putând fi folosite în spațiile în care fumatul este interzis. „Acest produs a fost folosit pentru a evita o lege antifumat care este foarte activă şi care poate să stopeze aceste fenomen, încercându-se să fie promovat ca un produs care nu scoate fum, deci poate fi utilizat în spaţiile sociale şi ca un tutun care dă o anumită siguranţă fumătorului. Există deja un început de astfel de studii independente, care arată că deşi gradul de protecţie promovat pentru acest produse de tutun încălzit ar fi cu o protecţie de 95%, există elemente care arată că în acest tutun încălzit sunt anumite particule nocive. Studiile se vor publica în următoarele luni. În momentul de faţă este o reclamă extrem de agresivă, care în multe ţări are ca scop principal să atragă tinerii şi să facă trecerea de pe tutunul convenţional pe aceste tutun încălzit”, precizat medicul specialist, care s-a numărat printre principalii promotori ai Legii antifumat.

 


Adaugati un comentariu


 

*