Proiect transfrontalier pentru diagnosticul personalizat al cancerului

2 februarie 2018 | 1 comentariu |

Procedura va fi disponibilă gratuit, începând din acest an, pentru pacienții din zona de Vest a țării și pentru cei din Serbia.

 

Diagnosticul persoanlizat al cancerului reprezintă o noutate pentru România, procedura urmând să devină în scurt timp accesibilă în mod gratuit. Deocamdată, doar pentru pacienții din zona de Vest a țării. Anunțul a fost făcut de specialiștii Centrului de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din Timişoara. În contextul în care, la nivel național, este marcată Luna prevenirii Cancerului, un proiect transfrontalier în valoare de 12 milioane de euro, în cadrul căruia diagnosticul personalizat al cancerului va fi disponibil atât pentru pacienții din zona vestică a țării, cât și pentru cei din Serbia, a fost demarat zilele acestea.

Medicul Virgil Păunescu, directorul OncoGen, a explicat că „în cadrul acestui proiect, biopsiile sau probele de sânge recoltate de la toţi pacienţii din zonă, vor fi trimise la OncoGen. Noi stabilim diagnosticul şi în prezent pentru pacienţii Spitalului Judeţean Timişoara şi pentru celelalte centre oncologice din oraş care ne trimit probe”.

 

Dr. Virgil Paunescu

Medicul specialist a mai precizat că procedura diagnosticării moleculare este foarte eficientă în cazul unei anumite categorii de pacienți, tratamentele standard, care se folosesc în oncologie, dând rezultatele scontate la circa 70-80% dintre bolnavi. „Tumora acestor pacienţi ar trebui să ajungă la noi, unde facem secvenţializarea tumorii, aflăm care sunt genele, între 1-20 de gene mutante, dăm diagnosticul la nivel de gene şi aparatul, pentru că are acces la bazele de date, ne dă, ca la antibiogramă, lista cu cele mai bune citostatice, în ordinea în care au efect, lista cu medicamentele care nu au efect, dar şi combinaţiile de medicamente are au cel mai bun efect” a mai explicat directorul OncoGen, care deține și funcția de vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Eficiența crescută a unui astfel de tratament bazat pe secvențiere, cu medicamente aflate pe piață, a fost demonstrată în clinicile din străinătate, unde procedura este folosită de mai mulți ani, reprezentând „un câştig extraordinar pentru pacientul care primeşte un diagnostic molecular cu indicaţii personalizate, de unde oncologul alege şi stabileşte tratamentul”, după cum a mai precizat specialistul.

 

Dezavantajul principal al unei astfel de investigați ieste prețul extrem de ridicat, cea mai ieftină pocedură costând circa 3.000 de euro, iar diagnosticul personalizat al cancerului nefiind decontat în România de CNAS. Din această cauză, procedura este inaccesibilă pentru majoritatea pacienților, însă proiectul transfrontalier derulat în perteneriat cu Serbia constituie o oportunitate atât pentru pacienții români cît și pentru cei sârbi, dat fiind faptul că la OncoGen, aceste investigații se fac gratuit. „Pentru că acest tip de diagnostic este încă în cercetare, este gratuit. Pentru a mări eficienţa aparatului în sine şi a tehnologiei, din aceşti bani transfrontalieri vrem să dezvoltăm un soft care să interpreteze mai bine decât softurile la care avem noi acces, pentru a avea cele mai bune indicaţii la sfârşitul diagnosticului. O astfel de secvenţializare, pe noi, acum, nu ne mai costă 3.000 de euro, ci circa 600 – 1.000 de euro, pe care nu-i plăteşte pacientul, ci vin din bugetul de cercetare. Noi trebuie să luăm probe de la pacient pentru cercetare, iar pacientul beneficiază de diagnostic” a mai decarat dr. Virgil Păunescu.

În cadrul proiectului demarat zilele acestea, 6 milioane de euro revin părţii române, din care 3,5 milioane de euro sunt alocați centrului OncoGen şi 2,5 milioane de euro vor ajunge la Reşiţa, unde se va realiza o secţie modernă de oncologie, în timp ce sârbii, cărora le revine o sumă egală, vor termina un spital de oncologie lângă Belgrad.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Stefan RADOVEANU spune:

    Buna Ziua
    Regret ca Romania vine asa tarziu! Ieri a fost ziua internationala a cancerului, manifestari, seminarii, simpozioane au umplut timpul cu aceste manifestari in Elvetia!
    De ce asa tarziu in ROMANIA? Am sa va raspund, sistemul de sanate este bolnav el insusi de CANCER !
    Exista o solutie usor de implementat, alt menagement a spitalelor din centrele universitare! Abandonarea sistemului organizarii de tip feudal pe bisericute in Guvernanta Spitalelor! Ce schimba? Absolut totul, MISIUNE, VIZIUNE, RESPONSABILITATE! Pe romaneste inseamna PACIENT -FOMARE PROFESIONALA – CERCETARE! Acest triunghi este complet absent in viata medicala din ROMANIA !
    Va recomand studiati ce inseamna Guvernanta Spitalelor Universitare, relatia cu facultatea de medicina dupa modelul https://www.hug-ge.ch/.
    Merci

Adaugati un comentariu


 

*