Proiectul Legii Vaccinarii a fost finalizat si va fi lansat in dezbatere publica

8 septembrie 2015 | 1 comentariu |

Documentul prevede sanctiuni pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii si chiar pierderea dreptului de libera practica pentru medicii care se manifesta impotriva imunizarii.

 

vaccinuri1Proiectul Legii Vaccinarii, la care Ministerul Sanatatii si organizatiile profesionale ale medicilor au inceput sa lucreze in primavara acestui an, a fost finalizat din punct de vedere tehnic, a anuntat la presedintele Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila. Acesta a mai precizat ca, in perioada urmatoare, proiectul va fi lansat in dezbatere publica, urmand ca apoi sa fie urmati pasii legali pentru adoptarea acestuia.

Dr. Rafila a mentionat ca proiectul prevede sanctiuni pentru parintii care refuza in mod repetat sa se prezinte cu copiii la vaccinare, dar si sanctini pentru personalul medical care se manifesta impotriva vaccinarii si ii descurajeaza pe pacienti sa se imunizeze. „Ne preocupa, foarte mult, atitudinea personalului medical care trebuie sa sustina vaccinarea. Pentru cei care se manifesta impotriva, vom discuta cu Colegiul Medicilor si cu Ordinul Asistentilor si s-ar putea sa piarda dreptul de libera practica. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informatie de buna calitate, pentru toti profesionistii din sanatate” a precizat medicul specialist, in cadrul unei conferinte pe tema imbunatatirii comunicarii dedicate programelor de imunizare.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Acelasi proiect de lege prevede si desfasurarea unor programe de informare care sa ii faca pe pacienti sa inteleaga care sunt beneficiile imunizarii si riscurile pe care le presupune neadministrarea unor vaccinuri importante. „Este esential sa intelegi riscurile daca nu te vaccinezi, care sunt beneficiile daca te vaccinezi. Sa intelegi ca poti distruge sanatatea copilului tau si apoi pe a celor din jur. Practic, vaccinarea este o norma sociala, care se impune ca o activitate de siguranta nationala. Nu cred ca ar trebui discutata oportunitatea vaccinarii atata timp cat specilistii o recomanda pe baza de dovezi stiintifice foarte sigure”, a explicat medicul Alexandru Rafila.

In Romania, rata de vaccinare a scazut vertiginos in ultimii ani, ajungandi-se in prezent la pragul de aproximativ 80 la suta, sub nivelul de siguranta. In aceste conditii, oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au avertizat ca exista riscul izbucnirii unor epidemii si chiar al reaparitiei unor boli considerate eradicate in Romania, cum ar fi poliomielita, boala care a facut deja cateva victime in Ucraina, in apropierea granitei cu tara noastra.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Despre importanta vaccinarii a vorbit, in nenumarate randuri, si medicul Carmen Scantei, sefa Compartimentului epidemiologie din cadrul DSP Buzau, care se declara de acord cu necesitatea adoptarii unei Legi a Vaccinarii care sa prevada sanctiuni pentru parintii care refuza in mod repetat sa isi vaccineze copiii. „Daca ei invoca dreptul de a refuza vaccinul, orice legislatie din lume spune ca dreptul cuiva se poate manifesta pana acolo unde se ajunge la incalcarea dreptului altcuiva. In acest caz, cei 10 – 20 la suta dintre parintii care refuza vaccinul incalca dreptul la sanatate al celorlalti 80 – 90 la suta care s-au imunizat, dar care vor continua sa fie expusi pericolului din cauza celor nevaccinati. Riscul este foarte mare pentru sanatatea publica, pot izbucni epidemii grave, care pot lasa sechele ne neimaginat in anumite cazuri. Nimeni nu are dreptul sa expuna populatia unui astfel de risc. Ca sa intelegeti ce inseamna imunizarea va dau un exemplu chiar la nivelul judetului Buzau: pe vremea cand nu erau facute imunizari impotriva hepatitei B, aveam 100 de noi cazuri de imbolnavire in fiecare an, iar acum avem doar 2-3 cazuri noi pe an. Asta inseamna, pe de o parte, reducerea riscului de imbolnavire pentru populatie, iar  pe de alta parte, reducecrea costurilor pentru sistemul sanitar, pentru ca imnizarea costa mult mai putin decat tratamentul care trebuie aplicat persoanelor bolnave”, a declarat dr. Carmen Scantei.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Comentarii (1)

  1. Paul spune:

    “In perioada urmatoare” este o exprimare extrem de vaga si chiar ciudata din moment ce anunta finalizarea proiectului …
    Exista vreo presupunere cu privire la perioada in care acest proiect va intra in transparenta decizionala?

Adaugati un comentariu


 

*