Proiectul Legii vaccinarii a intrat in dezbatere la Senat

26 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Comisia de Sanatate a Camerei superioare a Parlamentului incepe, astazi, dezbaterea proiectului initiat de Guvern dupa epidemia de rujeola, care a facut pana acum 34 de victime.

 

Proiectul Legii vaccinarii, aprobat de Executiv la inceputul lunii august, a intrat, astazi, in dezbaterea Comisiei de Sanatate din Senat. O lege controversata, sustinuta de marea majoritate a medicilor si de parintii care isi doresc sa-si protejeze copiii impotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare, dar si criticata de un grup mai restrans, insa deosebit de activ si de vocal, de antivaccinisti care din motive religioase sau din motive numai de ei stiute sunt impotriva imunizarii si sustin ca pot aparea efecte secundare.

Neincrederea unor parinti in vaccinuri a fost confirmata chiar de ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care in august preciza ca rata de refuz al vaccinarii in luna iulie a fost de 12%.

Potrivit proiectului Legii vaccinarii, parintii au obligatia de a se prezenta la medicul de familie, chiar daca refuza vaccinarea copilului. In caz de refuz, insa, vor fi audiati si consiliati de Comisia judeteana de vaccinare, iar daca refuza consilierea risca amenzi ce pot ajunge pana la 10.000 de lei. „Parintii si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului au urmatoarele obligatii: a) sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei in cazul vaccinarilor obligatorii; b) sa se prezinte in cazul in care sunt convocati de Comisia Judeteana de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucuresti”, prevede art.68 al proiectului Legii vaccinarii.

 

In acelasi proiect sunt specificate si drepturile pe care le au parintii, intre care dreptul la informare cu privire la beneficiile vaccinarii, de a primi vaccinuri sigure si de calitate, sa primeasca asistenta medicala in cazul unei reactiile adverse post-vaccinale. Proiectul de act normativ prevede, totodata, ca „in cazul vaccinarilor obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat. Exceptie fac situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris vaccinarea copilului minor”.

Este obligatoriu, de asemenea, ca „la data inscrierii copiilor sau a adultilor intr-o unitate de invatamant sau intr-o alta colectivitate”, este obligatorie solicitarea si prezentarea „unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste sau sa infirme efectuarea vaccinarilor obligatorii”. La intrarea in colectivitate, copilul trebuie sa fie vaccinat obligatoriu impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. In cazul in care, la data inscrierii la scoala, copilul nu are schema de vaccinare la zi, parintele trebuie sa prezinte, pana la intrarea in colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinta de contraindicatii medicale definitive pentru anumite vaccinari, in functie de caz.

 

Un intreg capitol din lege este destinant sanctiunilor care vor fi aplicate, atat autoritatilor, cat si medicilor de familie sau parintilor. Astfel, parintii care refuza sa se prezinte la medicul de familie si sa se informeze cu privire la beneficiile vaccinarii, pot fi sanctionati avertisment sau cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei. „Am spus de la inceput ca vor exista sanctiuni pe toata linia, incepand de la ministru si pana la parinte. Nu e vorba ca parintele e obligat sa-si vaccineze copilul. Daca doreste, poate sa refuze. Insa ce nu poate refuza este sa fie informat. (…) Stim ca refuzul vaccinarii in Romania este datorat pe de-o parte faptului ca parintii nu sunt informati, ca nu au fost niciodata pusi in situatia de a avea o discutie pe aceasta tema, iar pe de alta parte dezinformarii pe care o fac aceste grupuri de asa zisi antivaccinisti. (…) Eu cred ca parintii isi doresc binele pentru copiii lor, isi doresc copii sanatosi si cred ca vor participa la aceste actiuni de informare”, spunea Florian Bodog, ministrul Sanatatii, in zilele care au precedat adoptarea legii in Guvern.

In absenta unei prevederi care sa prevada explicit obligativitatea vaccinarii copiilor, solutionarea controversei a fost insa transferata Parlamentui, Senatul fiind prima Camera sesizata.

 

Cele doua tabere care sustin sau contesta vaccinarea se mentin pe pozitie, asa ca pana la aprobarea Legii in Parament si promulgarea ei de catre presedinte, vor mai fi dispute si reactii publice atat de o parte cat si de cealalata. Intr-o tabara sunt parinti care doresc sa-si imunizeze copiii si sa aiba la dispozitie, la timp, vaccinurile incluse in schema de imunizare, ONG-uri si oameni politici vor ca obligativitatea sa fie mentionata expres in lege, iar in cealalata, parinti si alte ONG-uri care considera ca riscul efectelor adverse ale vaccinurilor este prea mare.

In ultimele luni au avut loc mai multe proteste ale unor parinti care cred ca vaccinarea ar trebui sa fie o decizie luata de familie. Un asemenea protest a avut loc pe 17 septembrie, in Bucuresti. „Sa se respecte libertatea de alegere. De fapt, nici nu e un protest, e mai mult o dorinta de respectare a libertatii. Nu stim ce pun in vaccinurile acestea, sunt doctori care au studiat si au zis ca sunt multe lucruri care nu sunt bune pentru copii. Copilul nostru nu a fost vaccinat si nu va fi”, sustinea o mama care a participat la eveniment.

 

Pe de alta parte, partizanii vaccinarii obligatorii invoca statisticile ingrijoratoare. Numarul total de cazuri confirmate de rujeola in Romania raportate pana pe 22 septembrie este de 9.289, cu 56 mai multe decat in saptamana precedenta, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), in timp ce numarul deceselor cauzate de complicatiile rujeolei a ajuns la 34.

Epidemia de rujeola a provocat suficienta ingrijorare, incat sa determine chiar si Patriarhia Romana sa-si exprime public sustinerea imunizarii. „Descoperirea vaccinului ca metoda de preventie si tratament medical a reprezentat un pas foarte important in medicina moderna. Astfel au fost eradicate boli foarte grave, au fost salvate milioane de vieti si s-a imbunatatit semnificativ calitatea vietii oamenilor. Vaccinurile sunt de o importanta deosebita in prevenirea unor boli si epidemii care pot ameninta viata unor segmente foarte largi de populatie, contribuind astfel la apararea darului sacru al vietii umane. In acest sens, parintii au responsabilitatea de a preveni imbolnavirea copiii si de-a salva viata acestora in caz de boala, vaccinarea copiilor avand un rol important in apararea vietii si a sanatatii acestora”, se mentioneaza intr-un comunicat remis de Patriarhia Romana, pe 7 august.

 

Academicianul Leon Danaila, atat de cunoscut si apreciat pentru „minunile” pe care le-a facut de-a lungul carierei sale de medic pentru pacienti, membru in Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului, s-a declarat total „pentru” vaccinare, pentru aprobarea legii care reglementeaza administrarea vaccinurilor si programele nationale de imunizare si chiar pentru anumite constrangeri. „Vaccinarea este interventia medicala cu cel mai mare grad de eficacitate din istoria umanitatii. In fond, reprezinta un act de siguranta nationala, prin faptul ca daca cineva refuza vaccinarea poate contracta diferite boli cu extindere in masa. Nenorocirea e ca cel care refuza se imbolnaveste, dar se transmite si la altii, care nu au nicio vina. Refuzul vaccinarii nu este motivat in niciun fel. Vaccinul e foarte bun si trebuie facut la gravide, la nou-nascuti, la prescolari, la scolari, la adolescenti si la cei cu maladii cronice avansate, cum sunt maladiile renale, cardiace, oncologice”, a spus celebrul academician, explicand ca imunizarea a scapat omenirea de boli ucigatoare, cum ar variola, rujeola sau poliomielita, care inainte de descoperirea vaccinurilor faceau zeci de milioane de victime.

 

Presedintele PNL, Ludovic Orban, s-a declarat, la randul sau, sustinator al vaccinarii, precizand chiar ca PNL va sustine vaccinarea obligatorie. „Am hotarat pozitia PNL, in BPEx, aceea ca noi sustinem vaccinarea obligatorie”, a declarat Orban.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si-a exprimat public aprecierea si multumirea fata de reactia liderului PNL.

Pentru forma legii vaccinarii propusa de Ministerul Sanatatii s-au pronuntat specialistii in imunologie, Societatea Nationala a Medicilor de Familie, care a desfasurat o ampla campanie PRO-VACCINARE in toata tara, dar si organizatii ale societatii civile. APADOR-CH arata, in observatiile transmise Parlamentului, ca obligativitatea vaccinarii in cazul bolilor transmisibile nu incalca drepturile si libertatile fundamentale, motiv pentru care statul trebuie sa reduca cat mai multe efectele negative care pot aparea in urma refuzului de imunizare. Asociatia considera ca prevenirea raspandirii bolilor transmisibile trebuie sa se faca in continuare prin vaccinare obligatorie, asa cum prevede legislatia in vigoare, dreptul individului de a opta daca urmeaza sau nu un tratament fiind valabil numai in cazul bolilor netransmisibile, care nu pun in pericol sanatatea publica.

 

De cealalta parte, APC Romania sustine ca dezbaterea asupra legii vaccinarii se da pe multiple planuri: medical, bioetic, juridic, moral, uman si civic, iar dincolo de ingrijorarea provocata de epidemia oficială de rujeola, cu 34 de decese raportate, se afla paradoxul cifrelor: mii de morti cauzate de infectii intraspitalicesti, mii de morti in accidente rutiere, mii de copii abuzati fizic si sexual, doua mii de scoli si dispensare fara apa curenta care ar trebui sa-ipreocupe pe guvernanti.

Facand trimitere la posibilele efecte adverse ale vaccinurilor, presedintele APC, Costel Stanciu, sustine, intr-un comunicat remis presei, ca „avand in vedere aceste riscuri, VACCINAREA NU TREBUIE SA FIE OBLIGATORIE! Reamintim factorilor decizionali ca, intr-o tara democratica, nimeni nu are si nu poate avea dreptul de a impune cu forta un tratament unei persoane, sub amenintarea unor represalii si fara a avea mai intai acordul liber exprimat al respectivei persoane sau al tutorelui sau. In loc sa ne concentram pe ceea ce este cu adevarat important, pe programe eficiente de prevenție și educație, pe termen lung si avand un efect care va dura generatii intregi, continuam abordarile heirupiste si care nu au niciun efect pozitiv pentru consumatori, dimpotriva. Statul, prin reprezentantii sai vremelnici, nu poate sa incalce Constitutia Romaniei si sa ne impuna administrarea unor vaccinuri (medicamente) copiilor nostri sub pretextul prevenirii unor boli demult eradicate, unele dintre ele fiind denumite si boli ale saraciei”. Aceeasi pozitie a fost sustinuta si in dezbaterea de la Comisia de sanatate din Senat.

 


Adaugati un comentariu


 

*