Proiectul Legii Vaccinarii, pe masa juristilor din Ministerul Sanatatii

29 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

 Acestia au sarcina de a verifica documentul si a face propunerile de armonizare legislativa ce se impun, dupa care actul normativ va intra in dezbaterea Parlamentului.

 

vaccinuri1Dupa dupa ce legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise a fost declarata constitutionala si urmeaza a fi promulgata de presedintele Iohannis, medicii au motive sa fie optimisiti si in privinta Legii Vaccinari, un alt proiect legislativ intocmit la solicitarile insistente ale cadrelor medicale. Legea referitoare la fumat, pentru care au militat medicii penumologi si cardiologii, este aproape de promulgare, dar cea referitoare la vaccinare este inca in faza de proiect, urmand sa fie supusa dezbaterii si aprobarii Parlamentului, dupa care va putea fi trimisa presedintelui, pentru promulgare.

Ultimele informatii despre stadiul in care se afla proiectul legislativ au venit din partea dr. Alexandru Rafila, unul dintre medicii care au lucrat la realizarea acestui document si care a sustinut in numeroase ocazii ca o astfel de lege este necesara, in contextul in care rata imunizarii a scazut in Romania pana la nivelul la care este posibila izbucnirea unor epidemii.

 

dr. Alexandru Rafila

dr. Alexandru Rafila

In calitate de presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila a anuntat ca proiectul gandit de specialisti a ajuns la Ministerul Sanatatii, iar in prezent este analizat de juristii institutuiei, in scopul armonizarii legislative. Fiind unul dintre initiatorii acestui proiect, acesta a declarat ca „toti copiii au dreptul sa fie vaccinati si ar trebui sa discutam mai degraba despre drepturile copilului de a fi vaccinat, astfel incat acesta sa nu se imbolnaveasca, si mai putin despre obligativitatea parintilor de a-l vaccina”.  Medicul a reamintit ca scopul urmarit prin adoptarera legii nu este acela de a scantiona neaparat, ci de a incuraja vaccinarea. „In niciun caz scopul legii nu este de a sanctiona, ci de a incuraja vaccinarea, dar constient, astfel  incat parintele sa fie pe deplin informat asupra beneficiilor si eventualelor riscuri ale vaccinarii. Se doreste inclusiv asumarea de catre statul roman a oricaror riscuri legate de administrarea vaccinurilor. Asumarea oricaror riscuri inseamna compensarea efectelor adverse majore daca aceste efecte sunt legate de vaccinare”, a explicat Dr. Rafila.

 

Georgeta Ionescu

Georgeta Ionescu

Pana cand legea in cauza va fi adoptata, apoi promulgata si pusa in aplicare, la nivelul Capitalei a fost demarat un proiect-pilot care isi propune sa construiasca un dialog intre toate partile interesate de procesul vaccinarii, respectiv cadre medicale, parinti si autoritati responsabile. In prima etapa a acestui proiect se intentioneaza organizarea a doua workshop-uri prin intermediul carora sa se imbunatateasca abilitatile de comunicare cu publicul, astfel incat informatiile pe care le au de transmis medicii si autoritatile sa fie mai bine percepute. „In prima etapa avem in vedere doua workshop-uri pentru medici, care se vor derula in Bucureiti, unul la finele lunii martie si altul la inceputul lunii aprilie. Incercam astfel, impreuna cu responsabilii direct implicati in actul vaccinal, sa imbunatatim abilitatile de comunicare cu publicul, prin care sa crestem increderea parintilor si a apartinatorilor persoanelor care sunt subiecte ale vaccinarii. De asemenea, impreuna cu ei, vrem sa incercam sa vedem care ar fi posibilitatile de a imbunatati intregul proces”, a declarat Georgeta Ionescu, manager de proiect si presedinte al Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti. Aceasta a mai precizat ca in viitorul apropiat va fi disponibil un site dedicat proiectului, la care vor avea acces medicii si pacientii, iar limbajul folosit va fi unul accesibil tuturor.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*