Proiectul Legii vacinarii, pe ultima suta de metri

Acesta urmeaza sa fie finalizat in cateva zile, dupa care va fi pus in dezbatere publica, prilej cu care vor fi cunoscute si principalele prevederi ale documentului.

 

vaccinuri1Asa dupa cum ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, anunta in urma cu o luna, activitatea de vaccinare va fi reglementata printr-o lege speciala, ministrul revenind cu o noua declaratie la jumatatea acestei sapatamani, prin care face cunoscut faptul ca proiectul viitoarei Legi a vaccinarii este aproape de final. Comisia este aproape de draftul final, il vom pune in dezbatere publica imediat ce specialistii isi vor spune parerea. Este vorba de cateva saptamani, dar proiectul va ramane in dezbatere publica cat va fi necesar, astfel incat toata lumea sa-si exprime un punct de vedere. Subliniez insa ca primeaza opinia specialistului”, este anuntul facut recent de Baniciuoiu pe aceasta tema. Ministrul a mai precizat ca proiectul a fost realizat dupa modelul legislatiei existente in mai multe tari europene, iar masura adoptarii acestei legi ar trebui sa contracareze campania foarte agresiva desfasurata in ultima vreme impotriva vaccinarii.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)O astfel de masura se impunea, intrucat tot mai multi parinti se lasa influentati de astfel de informatii care circula pe diferite canale, iar urmarea a fost o scadere ingrijoratoare a ratei de vaccinare in Romania, ajungandu-se la un nivel la care este oricand posibila izbucnirea unor epidemii, dupa cum au avertizat reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Acoperirea vaccinala in Romania este sub nivelul de 95 la suta, recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B, in principal din cauza refuzului vaccinarii. Astfel, conform datelor Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile, din 2014, rata medie de acoperire vaccinala este de 69,4  la suta pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si pertusis), pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75, la suta, iar pentru hepatita B este de 91,3 la suta.

 

productie vaccinuriPe langa aceasta campanie antivaccinare care se desfasoara la nivel mondial, scaderea ratei vaccinarii in Romania este influentata si de un factor intern, prin faptul ca unele vaccinuri se procura mai greu din strainatate, in conditiile in care tara noastra dispune de un institut care ar putea sa produca aceste vaccinuri in tara, insa acesta este tras pe linie moarta. Este vorba de Institutul Cantacuzino, care nu mai produce in prezent niciun fel de vaccin si pentru salvarea caruia se desfasoara o ampla campanie in care s-a implicat oficial si presedintele Klaus Iohannis. Nicolae Banicioiu spune ca, in situatia in care institul isi va relua productia de vaccinuri, Ministerul Sanatatii nu va avea nici o problema in a achizitiona vaccinurile de aici, cu conditia ca acestea sa corespunda normelor. „Daca Institutul Cantacuzino reia productia, vom face comenzi numai daca vaccinul va fi conform. Nu este conform, nu il vom lua, pentru ca nu vom da populatiei un vaccin daca nu are toate avizele. Nu vrem sa punem viata niciunui om in pericol”, a precizat in acest sens Nicolae Banicioiu.


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*