Proiectul noului Contract-cadru de acordare a serviciilor medicale, lansat in dezbatere publica

5 martie 2015 | 0 comentarii |

Cele mai importante modificari se anunta la nivelul medicinei de familie, iar pacientii fie ca sunt sau nu asigurati, beneficiaza de mai multeservicii medicale .

 

contract-medicMinisterul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au finalizat proiectul de Contract-cadru  (CoCa) privind acordarea de servicii medicale, care a fost lansat in dezbatere publica, pe site-ul oficial al MS. Se  anunta modificari importante pentru medicii de familie, care vor fi obligati sa-si modifice complet structura prin care isi construiesc veniturile, punand accentul pe oferirea de servicii si mai putin pe atragerea pacientilor pe lista.

Prin noul Contract-cadru se incearca interzicerea comisioanelor platite medicilor de familie de catre laboratoare, spitale private sau alti furnizori din sistemul medical, pentru ca acestia sa-si trimita pacientii sa efectueze investigatii suplimentare in laboratorul care acorda un comision. In cazul identificarii unor situatii de acest fel, autoritatile ii avertizeaza ca le reziliaza contractul cu CNAS, pe o durata de 5 ani.

In privinta serviciilor medicale incluse in pachetul de baza oferit populatiei, prin intermediul sistemului social de asigurari si pachetul minimal de servicii oferit persoanelor neasigurate, numarul acestora a fost marit.

Astfel, in pachetul minimal de servicii pentru persoanele neasigurate se acorda gravidelor o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere.

 

calculator medicCea mai importanta modificare se refera insa la modul de plata a medicilor de familie, care se va modifica in sensul ca 20% din plata va fi efectuata per capita, iar 80% plata per serviciu, fata de situatia actuala, cand raportul este de 50/50. Masura va schimba astfel modul in care medicii de familie isi construiesc veniturile, acestia fiind obligati sa puna accent pe oferirea de servicii si mai putin pe atragerea unui numar mare de pacienti pe lista.

Medicul de familie va putea efectua insa si masuratori de spirometrie folosite in depistarea bolilor respiratorii, precum si alte servicii si manevre care pana acum arau decontate doar medicilor din ambulatoriul de specialitate.

Totodata, medicii de familie nu vor mai fi obligati sa aiba un numar de cel putin 800 de pacienti inscrisi pe lista pentru a incheia un contract cu CNAS, iar Comisiile care aveau monopol in stabilirea unui numar anume necesar de medici si pacienti pentru care se incheia contract cu CNAS vor fi desfiintate.

Medicii vor putea incheia contracte cu CNAS si prin transmiterea contractelor in format electronic, iar numarul maxim de consultatii la domiciliu a fost majorat de la 21 la 42.

 

control medicalIn ambulatoriul de specialitate au fost introduse serviciile de  supraveghere a sarcinii si lehuziei, iar numarul de consultatii pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicale acordate copiilor a fost marit de la una la doua consultatii.

Pentru monitorizarea bolnavilor cronici se vor putea acorda maxim 4 consultatii / trimestru / asigurat, dar nu mai mult de 2 consultatii pe luna (in prezent se acorda o consultatie pe luna sau pe trimestru pe asigurat, dupa caz).

Tot la capitolul de servicii acordate in ambulatoriul de specialitate,  pachetul de baza va cuprinde noi proceduri si tratamente, (efectuate pana acum in regim de spitalizare) precum: recoltare material bioptic, tratament postoperator al plagilor abdominale, al interventiilor chirurgicale dupa cezariana, sarcina extrauterina operata, histerectomie, etc.

In cazul investigatiilor imagistice efectuate in ambulatoriul de  specialitate a fost introdusa coplata din partea asiguratului (cu exceptia copiilor si a persoanelor beneficiare ale legilor speciale), pentru investigatiile imagistice de inalta performanta (RMN, CT, angiografie si scintigrafie) incluse in pachetul de baza. Lista investigatiilor imagistice oferite in ambulatoriu de specialitate a fost largita cu noi servicii (ex: CT buco-maxilo-facial, RMN sinusuri etc.).

 

infirmiera-spitalIn asistenta medicala spitaliceasca au fost revizuite reglementarile  privind situatiile in care NU se solicita bilet de internare. Astfel, pentru bolnavii care necesita spitalizare de lunga durata (ani) nu se vor mai  solicita acest document. La fel si in cazul monitorizarii bolnavilor  oncologici in cadrul spitalizarii de zi.

In medicina dentara, o serie de servicii care erau prevazute a se acorda numai copiilor pana la 18 ani, se vor acorda tuturor asiguratilor, indiferent de varsta.

In plus, toti furnizorii de servicii medicale vor avea obligatia de a  solicita cardul national de sanatate sau adeverinta de asigurat cu valabilitate de 3 luni, in cazul celor care au refuzat cardul.

Proiectul legislativ poate fi consultat pe site-ul oficial al Ministerului  Sanatatii, la capitolul „Transparenta decizionala”.

 


Adaugati un comentariu


 

*