Proiectul pentru înființarea centrelor AVC, lansat în dezbatere publică

Doar zece astfel de centre funcționează, în prezent, la nivelul unor spitale, iar proiectul prevede inființarea unui centru AVC la nivelul fiecărui spital județean de urgență.

 

Dr. Renică Diaconescu

La începutul acestei luni, cu ocazia participării la  Școala Internațională de Vară de Neurologie, ministrul Sorina Pintea declara că, până la sfârșitul anului, se va înființa o rețea națională de centre specializate în tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC), urmând ca la nivelul fiecărui spital județean să fie înființat un astfel de centru.

După anunțul făcut în cadrul evenimentului științific de la Eforie Nord, primul demers concret a fost făcut în cursul zilei de ieri, odată cu lansarea în dezbatere publică a proiectului ce prevede înfiinţarea în spitalele judeţene de urgenţă de centre pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Proiectul a fost pus în dezbatere de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, avându-l ca inițiator pe senatorul Renică Diaconescu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat. Acesta spune că proiectul de lege pe care l-a inițiat are caracter de urgență, dat fiind faptul că accidentul vascular cerebral a ajuns să faca anual 5060 de mii de victime în România. „Accidentul vascular reprezintă cauza principală de morbiditate şi dizabilitate pe termen lung în lume. Fereastra de intervenţie pentru un accident vascular este de trei ore şi jumătate. Dacă în aceste trei ore şi jumătate nu introduci substanţa care să facă tromboliza, pacientul va fi tratat clasic şi va rămâne cu un deficit motor pentru toată viaţa, sau va deceda”, a explicat acesta.

 

La ora actuală, în țară funcționează doar 10 astfel de centre, dintre care 8 sunt centre de elită, însă nu sunt nici pe departe suficiente pentru ca fiecare pacient care suferă un AVC să poată primi îngrijirile necesare în decursul celor 3 ore și jumătate, considerate cruciale. Senatorul, medic de profesie, a mai explicat că proiectul vizează înființarea a circa 40 de centre AVC, în fiecare județ,  împărțite în centre de primă intervenție și centre de elită. „Ele vor fi gradate: gradul 2 pentru cele care vor fi de primă intervenţie, gradul 1 pentru cele de elită, unde se vor face operaţii complexe. Este nevoie de tomograf care să facă şi angiografie în fiecare spital, este nevoie de medic neurolog de gardă, este nevoie de această substanţă şi este nevoie să ai alocate câteva paturi pentru monitorizarea pacienţilor după introducerea acestei substanţe. Înseamnă monitorizarea funcţiilor vitale – tensiune, puls şi a funcţiilor cerebrale”, a mai explicat inițiatorul proiectului.

 

 

Dr. Florian Bodog

Documentul a fost lansat în dezbatere publică, astfel ca în septembrie, la sfârșitul vacanței parlamentare, să poată intra în circuitul legal de promulgare. Inițial va fi dezbătul în Seant, pentru ca cel târziu la în luna noiembrie să treacă şi de Camera Deputaţilor, iar la 1 ianuarie să fie deja promulgat și pus în aplicare în toată țara.

Printre susținătorii proiectului se numără și fostul ministru al Sănătății, actualmente senator, Florian Bodog, care consideră că este vital ca spitalele județene să dispună de computere tomograf și personal pregătit, pentru ca astfel de centre să poată funcționa eficient „Avem nevoie de aceste CT-uri şi de pregătirea medicilor, care va dura două săptămâni. În secţia de neurologie se vor aloca 10-15 paturi pentru unitatea de stroke. Sunt spitale care au unitate de terapie acută, aceasta se poate transforma imediat în unitate de stroke. Asta înseamnă o unitate dotată cu monitoare, paturi, o infirmieră şi o asistentă alocată fiecărui pacient. Pe lângă neurologi, mai sunt necesari kinoterapeuţi, logoped, pentru recuperare. În unităţile de gardă vor fi necesari neurologi. Pentru spitalele judeţene avem suficienţi neurologi. În toată această perioadă lucrurile nu stau pe loc, centrele existente vor continua să trateze pacienţii, însă la momentul în care reglementăm practic, obligăm toate spitalele judeţene să-şi pregătească specialiştii şi să funcţioneze acest tip de unitate”, a declarat fostul ministru.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*