Promisiuni guvernamentale pentru copiii cu diabet

Aceștia ar putea beneficia, spre sfârșitul anului, de senzori pentru monitorizarea glicemiei, decontați de CNAS.

 

Coaliția pentru Diabet Juvenil a lansat, la începutul acestei săptămâni, campania „Diabetul nu este o joacă”. Prin această acțiune se încearcă să se aducă în atenția publică problema copiilor cu diabet, urmând ca împreună cu autoritățile și parteneri din societatea civilă, să fie găsite soluții pentru ca aceștia să beneficieze de o îngrijire adecvată. Totodată, campania susține identificarea în stadiul incipient a bolii, pentru evitarea stărilor comatoase care pot surveni în cazul copiilor nediagnosticați din timp.

Campania a debutat cu o dezbatere la care au participat reprezentanți ai autorităților, specialiști din domeniul medical și reprezentanți ai organizațiilor de pacienți, ocazie cu care au fost discutate principalele probleme legate de diabetul juvenil. La dezbatere a fost prezentă și Sorina Pintea, ministrul Sănătății, împreună cu Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe. Ambii au făcut o serie de promisiuni cu referire la unele măsuri concrete ce vor fi luate în viitoarul apropiat, pentru îmbunătițirea serviciilor medicale necesare copiilor care suferă de diabet de tip I, al căror număr se ridică în România la 3.166 de pacienți diagnosticați și aflați în evidențe.

 

Una dintre principalele probleme invocate de părinții copiilor cu diabet și de reprezentanții asociațiilor de pacienți a fost aceea a dispozitivelor cu senzori pentru monitorizaea glicemiei. Acestea i-ar scuti pe copii de chinul zilnic pe care îl presupune procedura clasică de măsurare a glicemiei, constând în recoltarea unei picături de sânge din deget, ceea ce înseamnă mai multe înțepături pe care copilul trebuie să le suporte, zi de zi.

Dispozitivele cu senzori permit o monitorizare permanentă a glicemiei, colectând toate informațiile glicemice și transmitându-le pe un telefon inteligent, prin intermediul unei aplicații, nemaifiind astfel nevoie de testele zilnice de sânge. Astfel de dispozitive nu sunt încă decontate de CNAS, astfel că nu toți copiii cu diabet pot beneficia de ele, chiar dacă diferite organizații desfășoară acțiuni caritabile având ca scop achiziționarea unor astfel de senzori care sunt donați pacienților.

Costurile unui astfel de dispozitiv variază între 200 și 300 de euro pe lună, iar dispozitivele nu sunt accesibile pe piața din România. Prin urmare, părinții sunt nevoiți să procure senzorii din străinătate, însă nu toți își pot permite astfel de cheltuieli, astfel că speranțța lor rămâne la autorități, care trebuie să aprobe decontarea dispozitivelor de către CNAS.

 

Sorina Pintea

În acest sens, Sorina Pintea a dat asigurări că problema este deja în atenția ministerului pe care îl conduce și că s-ar putea rezolva până la sfârșitul anului. Ministrul a menționat că de aceste dispozitive ar putea beneficia gratit și pacienții cu diabet trecuți de vârsta de 26 de ani. „Discuţia aceasta a început în urmă cu două luni, când am început să mă întâlnesc cu reprezentanţii asociaţiei, să stabilim anumite coordonate. Între timp, dispozitivul respectiv a fost aprobat de către Agenţia Naţională a Dispozitivului şi Medicamentului, urmând ca această aprobare, acest dosar, să fie depusă la Casa Naţională, pentru decontare. Cei din comisie deja au stabilit protocoalele, urmează să vedem ce se va întâmpla, dar lucrurile merg bine, spun eu. Eu spun că există şanse. În trimestrul patru, mai precis. Până atunci, ştiţi că există nişte proceduri care trebuie urmate. Eu cred că primul pas a fost deja făcut. Până la finalul anului noi sperăm că vom intra în decontare. Doar pentru copii, în acest moment. În mod normal, ei pot să aibă aceste gratuităţi până în 26 de ani, dar căutăm soluţii ca această monitorizare să nu fie întreruptă doar pentru că împlinesc 26 de ani, pentru cei care vor beneficia de aceşti senzori”, a declarat aceasta în timpul dezbaterii.

 

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că îşi doreşte ca alocarea bugetară de anul viitor să includă sumele necesare în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă copiii bolnavi de diabet.

O altă problemă adusă în discuție a fost cea a deficitului de medici pediatri diabetologi, preşedintele Societăţii de Diabet, Nutriţie şi Endocrinologie Pediatrică, Iulian Velea, precizând că pentru cei 3.166 de copii cu diabet aflați în evidențe în România există doar zece medici pediatri care au dreptul de a prescrie tratamente.

„În marea majoritate a judeţelor, aceşti copii nu sunt monitorizaţi de către pediatri diabetologi, ci de diabetologi pentru adulţi, care au pe cap în jur de 1.250 de pacienţi. Cam ce înseamnă un copil de doi ani care trebuie să stea la uşa unui diabetolog de adulţi şi unde mai există încă 30 de pacienţi adulţi cu problemele specifice diabetului de tip I sau II?”, a pecizat Iulian Velea.

 


Adaugati un comentariu


 

*