Promisiuni guvernamentale pentru diabeticii din România

14 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

La conferința-dezbatere dedicată Zilei Diabetului, ministrul Sănătății a promis derularea a două noi programe pentru diabet din fonduri europene, iar președintele CNAS a anunțat o creștere cu 20 la sută a bugetului Programului Național pentru Diabet, în 2018.

 

Astăzi este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, care anul acesta are ca temă centrală „Femeia în contextul diabetului zaharat – povești de viața”. În contextul marcării evenimentului, la nivelul județului Buzău au avut loc, anticipat, două acțiuni în cadrul cărora peste 1.000 de buzoieni și-au putut măsura gratuit glicemia și au putut obține recomandări avizate din partea medicilor specialiști din cadrul secției Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice a SJU Buzau.

Evenimente similare au mai avut loc și în alte județe, în cadrul unei caravane care a străbătut țara, iar în cursul zilei de astăzi, la Palatul Parlamentului a fost organizată o dezbatere pe tema diabetului, care a adus în prim-plan provocările actuale cu care se confruntă persoanele cu diabet din România.

Dezbaterea a fost organizată de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, iar printre invitați s-au numărat ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, președintele interimar al CNAS, dr. Răzvan Vulcănescu, conf. dr. Diana Loreta Păun – Consilier de Stat, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, președinții comisiilor de Sănătate din Senat și Camera Deputatilor, dr. Laszlo Attila  și conf. dr. Florin Buicu, prof. dr. Cătălina Poiană – Președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București, medici – nume de referință din mediul academic al Diabetului, Nutriției și Bolilor Metabolice.

 

Florian Bodog nu a pierdut ocazia, de a se lăuda cu realizările Ministerului Sănătății în mandatul său și cu programul de guvernare. Reamintind că în această perioadă au fost introduse pe lista de compensate șase moecule pentru tratamentul diabetului, ministrul Sănătății a promis accesarea de fonduri europene pentru înființarea unui registru național al diabetului consolidat. „Sprijinim eficientizarea Programului Național de Diabet gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Suplimentar, pregătim două noi programe dezvoltate din fonduri internaționale. Ministerul Sănătății va accesa fonduri structurale pentru elaborarea unui program de depistare precoce a diabetului la persoanele cu risc crescut, în special femei gravide și copii. De asemenea, din fonduri norvegiene vom înființa mai multe registre pentru bolile cronice, inclusiv diabet. Ce am făcut în mandatul meu în ceea ce privește depistarea diabetului și în ceea ce privește tratamentul diabetului: așa cum știți, în programul de guvernare am avut prevăzut faptul că introducem molecule noi pentru a crește accesibilitatea pacienților și avem molecule noi introduse pentru diabet. Dacă nu mă înșel, în număr de șase, introduse toate în acest an. Dorim să operaționalizăm registrele de diabet care funcționează sporadic și neorganizat, doar la nivel local, motiv pentru care accesăm un grant european de 300.000 de euro pentru a avea un registru de diabet consolidat. Pe de altă parte, în acest an am crescut numărul de locuri la specialitatea Diabet la rezidențiat, pentru a aduce specialiști în domeniu. De asemenea, în afară de depistarea precoce, suntem preocupați de prevenție”, a declarat Florian Bodog.

 

Razvan Vulcanescu

La rândul său, președintele interimar al CNAS a anunțat, în premieră, că Programul Național de Diabet ar putea beneficia de anul viitor de o majorare cu 20% a fondurilor alocate.

„În premieră, pot să vă confirm faptul că avem în vedere o construcție bugetară pentru anul viitor pentru care ne-am adresat și Ministerului de Finanțe. Este vorba de o propunere a noastră de creștere cu 20% pentru finanțarea acestui program. Ne dorim să creștem numărul testelor zilnice pentru adulți, de la unu la două, și ne dorim să avem capacitatea să discutăm și despre acei senzori pentru măsurarea glicemiei la copii” a declarat Răzvan Vulcănescu.

Acesta a mai explicat că, prin creșterea finanțării programului pentru diabet, va fi asigurată medicația specifică, ar putea fi introduse molecule noi și va crește accesul pacienților la program.

Conform datelor actuale ale CNAS, în România sunt circa un milion și jumătate de pacienți care suferă de diabet, iar peste 800.000 dintre aceștia sunt tratați prin programul național.

Referindu-se la acest aspect, președintele interimar al CNAS a mai precizat că „în ultimii zece ani s-a dublat numărul de pacienți, dar, pe de altă parte, și finanțarea este una semnificativ mai mare decât cea de acum zece ani, ajungându-se la un miliard de lei în 2017”.

 

Dr. Diana Loreta Paun

Dr. Loreta Păun, consilier prezidențial pe probleme de Sănătate, a pus accent pe incidența tot mai mare a acestei afecțiuni atât la nivel mondial dar în mod deosebit la nivel național și despre importanța educației și a prevenției, în acest context.

Din nefericire, țara noastră se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de diabet zaharat. Conform statisticilor aferente primului semestru al anului 2017, există peste un milion de persoane cu diabet zaharat în evidența medicilor diabetologi. Diabetul este afecțiune a cărei incidență poate fi diminuată prin prevenție, prin diminuarea factorilor de risc. Educația pentru sănătate și politicile de sănătate cu accent pe prevenție constituie instrumentele de luptă. Doar prin dialog și colaborarea tuturor actorilor cu responsabilitate în domeniu putem asigura managementul integrat al acestei afecțiuni. Înțelegerea și conștientizarea importanței prevenției încă din copilărie, adoptarea unor comportamente și a unui stil de viață sănătos încă de la cele mai fragede vârste vor avea ca efect pe termen lung reducerea incidenței diabetului în special de tip 2 și implicit îmbunătățirea stării de sănătate a populației”, a declarat la randul său consilierul prezidențial, subliniind că Administraţia Prezidenţială susţine prioritar tema prevenţiei şi a educaţiei pentru sănătate.

 

blood sugar test

Tot în cadrul dezbaterii de astăzi a fost lansată Coaliția pentru Diabetul Juvenil, inițiată de către Asociația „Suflet pentru Dulcinei”, sub auspiciile Federației Asociației Diabeticilor din România. Proiectul își propune identificarea și promovarea unor măsuri care să faciliteze accesul tuturor copiilor și tinerilor cu diabet de tip 1 la dispozitive ce permit monitorizarea continuă a glicemiei, unul dintre aspectele critice la această categorie.

La eveniment au fost prezenți copii care au diabet zaharat și beneficiază de un sistem de monitorizare continuă a glicemiei, prin senzori, care vor fi însoțiți de părinți. De asemenea, veți putea vedea o demonstrație a felului în care funcționează un astfel de sistem modern care permite monitorizare permanentă a glicemiei, de care copiii și adolescenții cu diabet au nevoie, în condițiile în care la ei, nivelul glicemiei poate avea frecvent fluctuații.

Federația Asociațiilor Diabeticilor din România a lansat și Carta Albă a Diabetului, un document care analizează situația persoanelor cu diabet din România, percepția acestora cu privire la sistemul de îngrijire și care identifică direcții concrete menite să îmbunătățească îngrijirea și calitatea vieții românilor care suferă de diabet.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*