Protest la Spitalul Universitar din Capitală

6 august 2018 | 0 comentarii |

Aproximativ 20 de asistenți medicali și personal auxiliar reclamă condiţiile din spital şi faptul că trebuie să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporuri.

 

Aproximativ 20 de asistenţi medicali și angajați din rândul personalului auxiliar au ieșit astăzi în fața Spitalului Universitar din Capitală, pentru a protesta faţă de faptul că sunt obligați să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporuri, dar și față de anumite nereguli care spun că au loc în desfășurarea activității unității medicale.

Protestatarii susţin că nu există dezinfectanţi în spital, pe secţie, decât pentru blocul operator, ceea ce face ca riscurile pentru pacienţi să fie majore, în condiţiile în care aceştia pot contracta infecţii asociate actului medical. Mai mult, ei spun că sunt „nevoiţi să aducem de acasă materiale sanitare. Ni se promit condiţii mai bune, dar degeaba. Scaunele, care trebuiau duse la casat, în loc să fie înlocuite, au fost tapiţate. Nu mai putem lucra aşa”, au explicat cadrele medicale care au protestat în faţa unităţii sanitare, iar doi dintre nemulțumiți și-au anunțat chiar intenția de a intra în greva foamei.

Protestatarii sunt nemulțumiți, de asemenea, că sunt nevoiţi să aleagă între voucherele de vacanţă şi sporuri, în condiţiile în care conducerea unităţii sanitare le-a transmis că nu are bani să le ofere şi vouchere şi sporuri, așa cum ar fi normal, din punctul lor de vedere.

 

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al spitalului, Silvia Nica, susţine că au protestat doar câțiva angajați din personalul auxiliar și 2-3 asistenți medicali, care însă nu au depus niciun act oficial la conducerea spitalului. „A fost un protest spontan, fără să fi solicitat o grevă. Nu a fost niciun medic, este vorba de personal auxiliar şi probabil vreo 2-3 asistenţi”.

La rândul său, managerul unității medicale, Adriana Nica, spune că cele „10-15 persoane” care au protestat „nu reprezintă angajații Spitalului Universitar, care sunt peste 3.600. Noi vorbim de niște nemulțumiri ale unui om sau doi dintr-o anumită secție izolată, s-au mobilizat probabil între ei și s-au gândit să protesteze astăzi. Acest grup nu reprezintă angajații spitalului”, a declarat managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Adriana Nica a subliniat că nu sunt suficienți bani disponibili pentru a acorda vouchere tuturor angajaților, pentru că banii se acordă din veniturile proprii ale spitalului, iar potrivit regulamentului de sporuri, conducerea, împrenuă cu sindicatele au decis „să acordăm sporuri către limita maximă, că putem să le suportam din veniturile proprii. Numai că acești angajați nu înțeleg că acordarea acestor vouchere de vacanţă nu se pot da preferențial, trebui date pentru toți oamenii care lucrează. Impactul financiar e de peste 4,5 milioane de lei și nu putem menține și sporurile către valoarea maximă și să dăm și aceste vouchere. Le-am spus că dacă vreți să menținem sporurile ca acum nu putem să acordăm momentan vouchere de vacanță.  Poate au înțeles greșit și nu au citit bine, poate au omis cuvântul ,,momentan”. Facem toate eforturile ca sa putem acorda, așa cum spune legea, până la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an. Ei vor și sporuri maxime și vouchere de vacanță”, a adăugat Adriana Nica.

 

În legătură cu acuzațiile că ar exista nereguli în ceea ce privește calitatea actului medical, managerul unității medicale a precizat că „toată aparatura se supune verificării ANAF-ului. S-a întocmit un caiet de sarcini la nivelul spitalului, nu există blocul operator central dotat, în acest moment. Urmează să se achiziţioneze această aparatură. Acest bloc operator avea o problemă: nu era inclusă staţia de decontaminare a apelor contaminare. A trebuit făcută această staţie de epurare. Acum funcţionează, acum există. Trebuie să îi dăm drumul blocului operator central. Există o problemă legată de puterea electrică. Noi suntem într-un contract cu ENEL să demarăm procedurile pentru creşterea puterii electrice la nivelul spitalului. După primăvara anului viitor ne putem desfăşura activitatea în acel bloc operator central, avem promisiuni de la Ministerul Sănătăţii, vorbim de dotarea a 11 săli de operaţii”,  a mai spus Adriana Nica, menționând însă că nu este adevărat că instrumentarul medical nu a fost spălat cu săpun lichid şi apă aşa cum susţine unul dintre protestatari, iar Staţia centrală de sterilizare funcţionează.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a trimis Corpul de Control la Spitalul Universitar, pentru a verifica dacă ceea ce au reclamat protestatarii se confirmă sau nu. ,,A fost trimis Corpul de Control al ministrului, vor merge şi cei de la DSP, la Spitalul Universitar. Va fi verificat modul în care spitalul foloseşte fondurile alocate de minister. Verificăm dacă există probleme cu materialele, aşa cum au spus angajaţii”, transmite MS.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*