Protestul radical al medicilor buzoieni a pus pe jar autoritatile

25 septembrie 2015 | 7 comentarii |

La solicitarea reporterilor SanatateaBuzoiana.ro de a-si prezenta pozitia fata de acest protest, reprezentantii Ministerului Sanatatii si-au aratat disponibilitatea de a discuta cu liderii sindicatului medicilor, de la care asteapta o lista cu revendicari si propuneri.

 

greva 1Criza care s-ar putea crea in sistemul public de sanatate buzoian prin demisia in bloc a medicilor din Spitalul Judetean de Urgenta, anuntata de Sindicatul Independent al Medicilor si semnalata in premiera de SanatateaBuzoiana.ro, nu a lasat autoritatile indiferente. Se pare ca acestea au inteles ca nu-si pot permite ca cel mai mare spital dintr-un judet sa-si puna lacatul pe usa si, mai ales, sa se creeze un precedent care s-ar putea manifesta dupa principiul blgarelui de zapada, in toata tara.

Mii de medici si pacienti din tara si-au manifestat admiratia fata de „curajul medicilor buzoieni” de a infrunta sistemul si de a cere conditii adecvate desfasurarii unui act medical de calitate, care sa nu mai expuna riscurilor nici pacientii si nici medicii.  Multi dintre acestia si-au manifestat intentia de a se coaliza si de a lua acest exemplu, astfel incat autoritatile sa-i ia in seama, in sfarsit, si sa inteleaga ca sanatatea trebuie sa fie o problema de siguranta nationala, nu doar un „mijloc de manipulare si santaj”, dupa cum s-au exprimat medicii buzoieni si nu doar ei.

Citeste si:Medicii buzoieni, pregatiti de greva generala sau demisia in bloc

 

Ministerul sanatatii 2 jpgAm solicitat, ieri dimineata, un punct de vedere al Ministerului Sanatatii fata de situatia semnalata de medicii buzoieni si fata de riscul ca pacientii sa nu mai poata primi nici macar ingrijiri in urgenta. Purtatorul de cuvant al institutiei, Oana Grigore, a declarat ca la nivelul ministerului nu se stia de nemultumirile medicilor buzoieni, dar a promis ca situatia va fi serios luata in consideratie si analizata de autoritati, care sunt deschise la orice discutie.  „Nu stiam de aceste nemultumiri. Ministerul Sanatatii a facut eforturi pentru a le acorda majorari salariale in doua randuri, de la 1 octombrie vor primi si cresterea de 25 la suta, au fost scoase la consurs 5000 de posturi pana acum… In ceea ce priveste dotarile si conditiile din spitale, a participat si Guvernul in limita bugetului disponibil, dar autoritatile locale ce au facut? Au posibilitatea sa ofere medicilor toate conditiile de care au nevoie pentru a-i atrage si a-i pastra. O sa luam legatura cu DSP Buzau si vom vedea ce este de facut!”, a declarat Oana Grigore, in exclusivitate pentru SanatateaBuzoiana.ro.

 

Daniela Dumitru, director DSP Buzau

Daniela Dumitru, director DSP Buzau

O prima reactie s-a manifestat chiar in cursul zilei de ieri, cand subiectul a fost preluat si mediatizat si de alte publicatii locale si centrale. Ministerul Sanatatii a cerut Directiei de Sanatate Publica Buzau, reprezentantul sau in teritoriu, sa organizeze intalniri, discutii si negocieri la nivel local, pentru ca ulterior, medicii buzoieni sa mearga sa-si prezeinte revendicarile si propunerile la nivelul ministerului, care si-a aratat disponibilitatea de a negocia.

Am avut o discutie cu domnul secretar de stat Alin Tucmeanu, care mi-a cerut detalii despre situatia de la Buzau. I-am prezentat, pe scurt, deciziile medicilor si faptul ca acestia sunt decisi sa recurga la o masura radicala, dar asa cum au spus si cei din conducerea unitatii medicale, trebuie sa ne gandim si la impactul pe care-l va avea asupra pacientilor demisia in bloc a medicilor si inchiderea celui mai mare spital din judet. Vom avea, in zilele urmatoare, intalniri cu Sindicatul Medicilor, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta, reprezentantii Consiliului Judetean si ai Prefecturii, vom vedea exact care sunt revendicarile medicilor si cum s-ar putea rezolva la nivel local o parte dintre aceste revendicari, iar in final vom transmite Ministerului Sanatatii concluziile. Domnul secretar de stat si-a aratat disponibilitatea de a discuta cu reprezentantii medicilor buzoieni si de a gasi impreuna o solutie”, a precizat, pentru SanatateaBuzoiana.ro, Daniela Dumitru, directorul executiv al DSP Buzau.

Dupa amiaza, deputatul Marcel Ciolacu, liderul social-democratilor buzoieni, a anuntat intr-o conferinta de presa ca ministrul Nicolae Banicioiu a fost informat despre situatia de la Buzau si va veni saptamana viitoare sa discute cu acestia.

 

Dr. Victor Ionita, lider Sindicat medici buzau

Dr. Victor Ionita, lider Sindicat medici buzau

Se pare ca autoritatile au inteles ca protestul radical al medicilor buzoieni este „un cartof fierbinte” care ar putea genera o reactie similara in intreaga tara. Iar asta, cu atat mai mult cu cat medicii buzoieni nu sunt dispusi sa se mai lase dusi cu vorba sau santajati, spunand ca „mai jos de atat nu putem ajunge” si spun ca in urmatoarea perioada vor avea intalniri si cu „colegii altor sindicate din tara, pentru ca situatia de la Buzau nu este una punctuala, ci este general valabila la nivelul majoritatii spitalelor, poate mai putin la al celor universitare dar care si ele au inceput sa ramana fara medici”, asa cum a precizat dr. Victor Ionita, presedintele Sindicatului Independent al Medicilor din Buzau.

In plus, majoritatea pacientilor li s-au alaturat, nu s-au manifestat decat in rare cazuri importiva deciziei lor. Se pare ca cei mai multi au inteles ca finantarea corecta a sistemului sanitar este si in favoarea lor si ca astfel ar putea beneficia de servicii medicale de calitate, ca banii platiti de ei la asigurarile de sanatate s-ar intoarce in sistem si nu s-ar mai scurge prin alte buzunare. Mai mult, prin dotarea corespunzatoare a spitalelor si acordarea unor salarii prin care sa le fie apreciata munca, medicii ar putea fi determinati sa nu mai migreze pentru a contribui la cresterea gradului de sanatate al altora, in timp ce in Romania se moare cu zile, iar actul medical se desfasoara de multe ori la „limita legalitatii” in ceea ce priveste siguranta pacientului si a medicului.

 

upu bolnavi Reamintim ca prin Sindicatul Independent al Medicilor Buzau, initiatorul protestului, 75 la suta dintre medicii Spitalului Judetean de Urgenta au semnat pentru demisia in bloc, dar peste 90 la suta dintre ei si-au manifestat dorinta de a recurge la o forma de protest radicala, care ar insemna demisia in bloc sau greva generala.

Doctorii cer salarii mai mari decat cele ce vor rezulta din crestera cu 25% stabilita deja de guvernanti, considerata „o perdea de fum” care nu-i aduce nici la nivelul salariilor din 2009, iar povara aceastei cresteri sa nu fie lasata pe bugetul actual al spitalului ci sa fie alocata de Guvern. Pentru functionarea corespunzatoare a sistemului de sanatate, medicii considera ca trebuie sa se aloce acestui sector cel putin 7 la suta din PIB, astfel incat sa poata fi create conditii optime de acordare a serviciilor medicale pentru pacienti. De asemenea, se cer pachete salariale motivante pentru medicii tineri, pentru a nu mai determina plecarea acestora in sistemul privat sau in strainatate, asa cum se intampla acum, plata corecta a serviciilor medicale si a orelor de garda.

Potrivit dr. Victor Ionitain doua saptamani vom avea o lista clara de revendicari si propuneri, pe care le vom adopta in Adunarea Generala a sindicatului si le vom prezenta autoritatilor. Noi credem ca solutionarea lor este absolut necesara, ca nu doar Guvernul actual trebuie sa le aprobe, ci tot spectrul politic, pentru ca daca unele dintre probleme se pot rezolva imediat, fara o strategie clara pe termen lung, asumata de toata clasa politica, indiferent de guvernarea care va urma, vom ajunge de unde am plecat”.

Citeste si: Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, la un pas de a fi inchis

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Medicii buzoieni arata cu degetul catre Guvern si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care ar trebui sa gestioneze sistemul de Sanatate astfel incat pacientii sa poata fi ingrijiti corespunzator, iar medicii sa poata profesa in conditii decente si de siguranta si sa fie rasplatiti conform pregatirii si priceperii lor. La fel de „vinovati” sunt considerati si reprezentantii  Consiliului Judetean, care ar fi putut face presiuni asupra Guvernului pentru a atrage mai multe fonduri, dar si conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care de vreo trei mandate incoace „nu s-a zbatut ca cei din structuroile altor case judetene, care au reusit sa obtina o mai buna finantare pentru judetele lor”, a explicat dr. Ionita.

Iar ca el, multi dintre medicii unitatii medicale, considera ca „asa nu se mai poate, nu ne mai putem bate joc de noi insine si de pacientii pe care suntem nevoiti sa-i tratam in conditiile de acum 30 de ani si sa avem rezultate de secolul 21”.

 

Dr. Ion Japie, presedinte Colegiu Medici Buzau

Dr. Ion Japie, presedinte Colegiu Medici Buzau

Liderul medicilor buzoieni considera ca numai o forma radicala de protest va trezi autoritatile si le va determina sa considere Sanatatea o prioritate nationala, iar „medicilor, cea mai calificata forta de munca din aceasta tara si din lume, sa li se acorde respectul cuvenit. „Noi le punem la dispozitie calificarea noastra, noi stim ce avem de facut, dar ei sunt datori sa asigure conditiile, pentru ca de asta sunt platiti, sa gaseasca solutii. Suntem din ce in ce mai putini, prin migratia masiva a medicilor, generata de veniturile mici, iar acordarea unor servicii de calitate pacientilor nostri este din ce in ce mai dificila si, uneori, la limita legalitatii, din cauza aparaturii insuficiente si invechite. Vrem sa recurgem la o metoda radicala de protest, la greva generala sau demisia in bloc. Majoritatea colegilor au semnat pentru demisia in bloc, iar daca nu se gasesc solutii, atunci Spitalul va fi blocat”, a mai spus dr. Ionita.

Medicii care lucreaza in Spitalul Judetean Buzau spun ca s-au saturat sa fie ignorati, manipulati si santajati, iar forma lor de protest nu face altceva decat sa apere si drepturile pacientilor, pe care pana acum „doar noi i-am aparat, in timp ce decidentii, in responsabilitatea carora ar trebui sa fie aceasta situatie, au alte preocupari. Noi vrem conditii bune in spitale, vrem ca pacientii sa fie tratati asa cum au dreptul, ca orice cetatean european, vrem sa avem tratamentele de care este nevoie, iar noi sa fim remunerati corespunzator pregatirii pe care o avem si actului medical prestat, sa ne facem meseria asa cum trebuie”, a spus la randul sau dr. Ion Japie, medic chirurg ortoped, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor, mentionand ca, personal, a semnat pentru demisia in bloc.

 

Stanciu Paraschiv, Claudiu DamianConducerea Spitalului Judetean si cea a Consiliului Judetean Buzau, in subordinea caruia se afla unitatea medicala din punct de vedere administrativ, admit ca medicii au dreptate in parte, dar considera ca orice alta cale de protest ar fi mai potrivita decat demisia in bloc.

Demisia in bloc a medicilor este o optiune a sindicatului. Problema directiei e sa avem totusi un dialog cu sindicatul, pentru ca nu sta in puterea noastra solutionarea acestor revendicari. La momentul actual chiar si cresterea de 25 la suta a salariilor este un efort deosebit pe care unitatea trebuie sa-l faca. Daca isi vor da demisia, spitalul se va inchide, nu se pune problema sa functioneze la cota de avarie pentru ca nu va fi posibil”, a explicat si dr. Stanciu Paraschiv, directorul medical al Spitalului Judetean Buzau, mentionand ca spitalul are la ora actuala 93 de medici, desi minimul necesar ar fi 120, iar daca si-ar da demisia fie si numai 10 la suta din ei, asta ar insemna inchiderea unitatii medicale.

Iar daca se ia in consideratie faptul ca o treime dintre medicii actuali sunt in prag de pensie, iar cei tineri, unul cate unul, pleaca fie in privat fie in strainatate, tabloul capacitatii de a se mai acorda ingrijiri medicale in cea mai mare unitate sanitara din judet este unul destul de negru, chiar si in conditiile in care medicii ar renunta la protest…

 

 



Comentarii (7)

  1. Raula Raad spune:

    Urmati exemplul medicilor din Buzau, doctorii Buzoieni sunt cei mai curajosi si cei mai demni! Felicitari si curaj in continuare!

  2. Buzoianul spune:

    Academician profesor doctor Stefan Milea, despre sistemul medical: “Doamne, ce bine ca nu mai sunt in sistem!
    Academician profesor doctor Stefan Milea, unul din fondatorii in urma cu un sfert de secol ai Societatii de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania (SNPCAR), a declarat in deschiderea congresului SNPCAR de la Sibiu, ca se bucura ca este pensionar si nu mai are de-a face cu birocratia din sistemul medical, acuzand faptul ca specialistii trebuie sa aleaga medicamentul cel mai bun, care nu este si cel mai ieftin, si nu contabilii.
    Sunt pensionat si privesc de pe margine si spun: Doamne, ce bine ca nu mai sunt in sistem! E atat de birocratic. (…) Psihiatria administrativa este administrativa. Ea nu are decat un dicton: costul minim. E intotdeauna adevarat ca ce este mai ieftin este mai bun? Eu cred ca nu. Ce e mai bun e acela pe care il stabilim noi, specialistii, nu contabilii. Sunt probleme, eu le cunosc, le vad din spate si îmi zic: bine ca nu sunt eu obligat sa decid“, a spus academicianul Stefan Milea, miercuri seara, in deschiderea celei de a 16-a ediţii a Congresului SNPCAR.
    Autor al Istoriei Neuropsihiatriei de la noi din tara, academicianul Stefan Milea semnaleaza faptul ca in Romania nu avem niciun specialist in rezilienta la copii si adolescenti. Potrivit acestuia, “rezilienta este o rezistenta prin sine insusi, capabila sa asigure celui care a depasit solicitarile, un nivel mai mare de capacitate de protectie.”

  3. Elena Oltean spune:

    Autoritatile locale nu fac nimic, singurul lucru care ii intereseaza pe primari este de a-si pune oamenii sefi la spitale, pentru ca si de acolo ies bani. Nu ma refer strict la Buzau, ci la intreaga tara. Nu ii intereseaza sa puna manager capabil, vor unul supus, bun membru de partid cu posibilitati materiale de afinanta campaniile electorale.

  4. Laurian Stanchescu spune:

    Respectul meu!

  5. Mihai Ciubotaru spune:

    Alt spital? Este undeva o echipa de medici in stare sa semneze o demisie in grup? Nu uitati ca hartia aia aprobata inchide spitalul, iar nesemnata nu va inchide posturile si nu pierdeti joburile! Exista si altii din afara Buzaului?
    Toata lumea zice “respect” insa nu se misca….

  6. Mihaela Miron spune:

    Inclusiv presedintele Colegiului Medicilor Buzau a semnat pentru demisia in bloc. Respectele mele!

Adaugati un comentariu


 

*