Psihoterapia, INTERZISA romanilor obisnuiti

15 octombrie 2012 | 2 comentarii |

Una din trei persoane va avea la un moment dat o tulburare psihica, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Desi are un rol eficient in tratamentul bolilor psihice si in multe alte afectiuni, psihoterapia nu este inclusa intre serviciile decontate de Casa de Sanatate.

 

Intr-un clasament european, Romania ocupa un loc codas la numarul de psihoterapeuti. Conform statisticilor, in acest moment, exista 1. 200 de psihoterapeuti inregistrati in FRP (Federatia Romana de Psihoterapie), ceea ce inseamna ca avem doar cinci specialisti in psihoterapie, la o suta de mii de locuitori.

Aceste cifre sunt cu atat mai alarmante cu cat, conform unui studiu al Asociatiei Romane de Sanatate Mintala, problemele de natura psihica sunt mai frecvente in tara noastra decat diabetul. „Unul din zece romani sufera de depresie, indiferent de statutul social, educatie sau stare materiala. Potrivit unor estimari facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, una din trei persoane va avea la un moment dat o tulburare psihica diagnosticabila, iar depresia va fi in 2020 a doua boala din lume”, explica psihologul Petrica Alexa, presedintele Colegiului Psihologilor Buzau, necesitatea recunoasterii psihoterapiei ca si componenta a actului medical, decontata prin Casa de Asigurari de Sanatate.

 

Profesia de psihoterapeut, insuficient reglementata

 

Psiholog Petrica Alexa

Din pacate, Romania nu sta bine nici in privinta statutului profesiei de psihoterapeut, care este insuficient reglementata. In legislatia romaneasca nici nu exista titulatura de psihoterapeut, ci doar cele de psiholog, psihiatru si asistent social. Daca in cele mai multe tari europene serviciile de terapie sunt decontate din fondurile de asigurari, ce-i drept, intr-un numar limitat de sedinte, restul necesar de sedinte fiind suportate din banii pacientului, in tara noastra aceste servicii nu sunt decontate de CNAS.

Psihoterapia nu presupune doar o consultatie a pacientului de catre psihoterapeut, ci ea reprezinta mai multe acte terapeutice, menite sa aduca schimbari in bine in viata pacientului, sa il linisteasca din punct de vedere psihic. Dupa ultimele estimari, 80% dintre afectiunile psihice s-ar putea rezolva prin psihoterapie, iar costurile ar fi mult mai mici. Din pacate, toate adresele si memoriile adresate de Colegiul Psihologilor catre Guvern au ramas fara raspuns”, mai spune psihologul Alexa.

O sedinta de psihoterapie poate costa intre 45 si 100 de lei, iar rezultatele incep sa se observe abia dupa zece sedinte. Cati dintre romani isi permit aceste costuri? Putini, asa ca cei mai multi ajung direct la psihiatru. Iar tratamentele psihiatrice consuma cele mai mari sume din bugetul caselor de sanatate.

 

Anxietatea si depresia

 

Dr. Monica Mosescu

Exista peste 400 milioane de oameni in lume cu tulburari mentale, iar  majoritatea nu primesc nici macar tratamentul de baza. In Romania, se estimeaza ca numarul bolnavilor este de cel putin patru ori mai mare dact al celor aflati in tratament. Iar cel putin jumatate dintre acestia s-ar putea vindeca inainte de a ajunge la tratament medicamentos.

In prezent, anxietatea si depresia sunt cauzele cele mai frecvente care ii trimit pe romani la medic. Stresul si dezamagirile din viata intima sau profesionala pot conduce spre depresie. Depresivii nu mai simt succesul, implinirea, bucuria sau relaxarea, devin extrem de critici cu propria persoana, ajung la ura si dispret chiar, iar de aici si pana la sinucidere mai poate fi un singur pas”, avertizeaza dr. Monica Mosescu, medic psihiatru, director medical al Spitalului de Psihiatrie Sapoca.

De aceea, psihoterapia este extrem de importanta. Cu ajutorul acestei terapii se pot invinge insa si alte tulburari psihice, precum: traume, abuzuri, atacuri de panica, pierderi si tulburari de stres post-traumatic.

La fel de bine pot fi ameliorate starile bolnavilor incurabil si, in general, orice bolnav s-ar vindeca mai usor daca ar beneficia si de ajutorul psihoterapeutului.

Sanatatea mintala poate imbunatati starea generala de bine si poate preveni alte boli. Si, intrucat problemele sanatatii mintale au un impact economic important asupra comunitatilor vulnerabile, aceasta ar trebui sa fie o componenta inseparabila a sanatatii publice.


Categorii: Medici, Mind & Spirit

Comentarii (2)

  1. Mariana Iluc spune:

    Din pacate asa este; oamenii sunt din ce in ce mai stresati din cauze diferite, in schimb lipsa banilor este pe primul loc.

  2. Gabriel Pascu spune:

    Rezultatele in psihoterapie depind in mare masura de abilitatea psihoterapeutului de a raspunde in mod adecvat la problemele clientului. Costurile sedintelor de psihoterapie ar trebui sa tina cont de particularitatile fiecarui caz si sa reflecte dorinta si capacitatea psihoterapeutului de a veni in intampinarea tuturor clientilor cu solutiile cele mai oportune. Aspectul pecuniar al serviciilor psihoterapeutice trebuie sa tina cont de utilitatea psihoterapeutului in societate ca specialist in ajutorarea semenilor aflati in dificultate la un moment dat.

Adaugati un comentariu


 

*