Psihoterapie la cort, pe plaja din Vama Veche

Un grup de psihiatri și psihoterapeuți efectuează, în această perioadă, o acțiune pro bono, pentru a schimba percepția greșită a majorității românilor despre mersul la psiholog și psihoterapie.

 

Începând de vineri, printre numeroasele facilități de pe plaja din Vama Veche, turiștii aflați în această stațiune vor avea la dispoziție și un Cort Terapeutic. Aici se vor putea relaxa și vor putea sta de vorbă cu un grup de specialiști în psihologie și psihoterapie pe diferite teme, fiind totodată puși la curent cu ce presupune o ședință de psihoterapie și care sunt beneficiile acesteia.

Este o campanie pro bono pe care un grup de specialiști din cadrul Asociației „Enable Emotions” o desfășoară în perioada 20 iulie – 19 august, scopul principal al acestora fiind acela de a oferi tinerilor și adulților informații despre importanta psihoterapiei și impactul acesteia la nivelul stării de bine și a unei vieți sănătoase. Inițiativa demarării acestei campanii a venit în contextul în care aproape două milioane de romani suferă de depresie, dar foarte puțini au încredere în terapeuți și chiar mai puțini le cer ajutorul acestora la nevoie. Ioana Barbu, unul din membrii echipei de la Cortul Terapeutic spune că „în condițiile în care foarte multe persoane poartă lupte interioare puternice, fie din cauza unor relații dificile, stimă de sine scăzută, nefericire la locul de muncă, gelozie, pierderea speranțelor și a motivației, pierderea cuiva drag sau multe alte situații existențiale complexe, tot atât de mulți sunt, din păcate, și cei care ezită să apeleze la serviciile unui psihoterapeut. Lăsând la o parte toate clișeele generate istoric de percepția colectivă, media sau bancuri, azi pare să fie deja vital să înțelegem cât mai mulți dintre noi că în cabinetul unui psihoterapeut poți găsi locul reîntâlnirii cu sine și începutul unui proces de transformare pozitivă”.

 

La Rândul său, psihologul Adrian Bușilă, inițiatorul proiectului, explică de ce a fost aleasă Vama Veche pentru desfășurarea acestei campanii, în condițiile în care cei care aleg să își petreacă vacanța aici nu par a face parte din categoria persoanelor care se luptă cu depresia. Acesta spune că esențial este ca cei care vor trece pragul cortului terapeutic să își schimbe percepția față de mersul la psiholog și față de psihoterapie, înțelegând că o vizită la un astfel de cabinet nu este sinonimă cu prezența unei afecțiuni psihice.

„Mergem în Vama Veche unde oamenii vin în vacanță și gustă din toate ofertele de acolo: o clatită, o bere, un răsărit, o noapte albă, o beție, o porție de hamsii, un shot, un somn bun pe plajă. Anul acesta, Vama are în ‘meniu’ și Cortul Terapeutic. Și e gratis. Ne bazăm pe curiozitatea oamenilor. De ce în Vamă? Pentru că este cel mai potrivit loc prin nepotrivirea lui. Nu mergem acolo să facem terapie. Mergem să le arătăm oamenilor că viața are în meniul ei și această posibilitate de dezvoltare personală, de cunoaștere a sinelui. Mergem să le arătăm oamenilor că terapia e cool”, a declarat Bușilă.

 

Zilnic, până pe 19 august, Cortul Terapeutic va fi deschis între orele 9.00 și 18.00, iar vizitatorii vor avea parte aici de  o serie de activitați pentru minte și stare de bine și răspunsuri la întrebări precum „Ce este psihoterapia?”, „Care sunt diferențele între psihoterapie, coaching și mentorat?”, „Care sunt beneficiile psihoterapiei?”, „Când este recomandat sa mergi la un psihoterapeut?”, „Cum funcționează psihoterapia?”, „Cum te poate ajuta psihoterapia în viața personală și profesională?”.

Roxana Drăghici, psihoterapeut voluntar în cadrul proiectului, spune că a  observat interesul din ce în ce mai mare pentru psihoterapie, mai degrabă în rândul persoanelor până în 50 de ani. În privința problemelor cu care oamenii vin la cabinet, cele mai frecvente sunt legate de lipsa încrederii în sine, auto-critica, dificultăți în a avea relații de cuplu, anxietate, atacuri de panică, insomnii și o dificultate a oamenilor în a fi fericiți cu viața lor, în a găsi un echilibru între lumea interioara și influențele din exterior.

Pentru unii dintre români, psihoterapeutul este egal cu psihologul. Ceea ce este adevărat și fals în același timp. Un psiholog poate să nu fie psihoterapeut, dar un psihoterapeut nu are cum să nu fie psiholog – cu excepția sociologilor, teologilor și medicilor. Psihoterapia este o specializare. Pentru unele persoane, psihoterapia este pentru oameni slabi, cu probleme psihice, care nu-și pot rezolva singuri problemele. Această părere despre ce face terapeutul este construită mai degrabă pe lipsa de informații”, a subliniat psihoterapeutul.

 


Adaugati un comentariu


 

*