Puntea între matematică și asistența medicală

22 iunie 2018 | 0 comentarii |

Bogdan Gavrileț, șeful promoției 2018 a Școlii Postliceale Sanitară „N. Paulescu” din Râmnicu Sărat, are în portofoliu mai multe premii la olimpiade și alte concursuri de matematică.

 

Euforia absolvirii celei mai „tinere școli postliceale sanitare din județul Buzău, Colegiul „Nicolae Paulescu” din Râmnicu Sărat, satisfacția primirii diplomelor de absolvire și bucuria petrecerii care a urmat au făcut loc unor noi emoții, generată de susținerea examenului de licență. Cele trei clase de viitori asistenți de medicină generală, de farmacie sau de balneofiziokinetoterapie constituie prima promoție care va susține Examenul de Dipomă în propria instituție care, în urmă cu un an, a primit acreditarea. Lucrările sunt gata, iar dacă examenele vor fi trecute cu bine, cei 73 de absolvenți vor putea spune că sunt asistenți medicali, gata să-și ofere cunoștințele, priceperea și devotamentul celor bolnavi.

După trei ani în care au învățat să aline suferințe, absolvenții sunt marcați, în pragul momentului în care trebuie să dovedească ce-au învățat, de sentimente contradictorii. Pe de o parte, le-ar plăcea să mai rămână elevi, să amâne momentul când vor fi direct responsabili pentru viața și sănătatea celor pe care-i vor îngriji. Pe de altă parte, gândul că-și vor putea practica profesia pentru care s-au pregătit este mai aproape de sufletul lor și de sperantele puse în viitor.

 

Ma  angajez solemn, înaintea lui Dumnezeu și în fața celor prezenți, să duc o viață integră și să îndeplinesc fidel obligațiile profesiei mele. Mă voi abține de la toate practicile delictuale și răufăcătoare. Nu voi lua și nu voi administra voluntar, nici un remediu periculos. Voi face totul pentru ridicarea nivelului meu profesional și voi apăra cu discreție totală, lucrurile private ce mi-au fost încredințate și toate secretele de familie pe care eventual le pot cunoaște în timpul practicării serviciului. Voi ajuta cât mai bine și loial medicul în muncă sa și mă voi devota spre binele celor ce-mi sunt încredițați să-i îngrijesc!” – este jurământul pe care Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern, l-a lăsat generațiilor viitoare de asistenți medicali care, înainte de a debuta profesional, jură „în numele Vieții și al Onoarei” să își exercite profesia cu „demnitate”.

 

Și, pentru că orice absolvire este o sărbătoare în sine, cei 73 de viitori asistenți medicali din Râmnicu Sărat au petrecut, alături de profesori, clipe de mari emoții, la finalizarea studiilor. După ce și-au reamintit momentele importante, unele mai serioase, altele mai amuzante, de pe parcursul celor trei ani de studii, strânse și montate într-un filmuleț care a generat în același timp lacrimi, nostalgii și aplauze, toci albe s-au ridicat către cer, invocând parcă ajutorul divin pentru atunci când viitorii asistenți medicali vor fi nevoiți să învingă boala și suferința. Pentru câteva ore, cu toții au uitat de greutățile din timpul școlii, de teama unei lucrări sau de exigența profesorului de limbi straine. Peste puțin timp încep examenele de absolvire. Trei la număr. Unul oral, unul scris și unul în care își vor susține Lucrarea de Diplomă.

 

Mirela si Paul Negoita

Alături de profesorii care i-au îndrumat și i-au ajutat să descopere atât frumusețea și nobletea cât și responsabilitatea acestei profesii au rostit juramantul profesional, și-au primit diplomele, au petrecut momente de neuitat, iar acum se pregătesc de marele examen al vieții, cel în urma căruia vor putea să-și construiască o carieră.

Urându-le succes la examenele care-i așteaptă, medicul Mirela Neagoiță, profesor și unul dintre fondatorii Colegiului „Nicolae Paulescu” – Școală Sanitară le-a cerut tinerilor absolvenți să nu uite că „unii oameni sunt prea obosiți și prea marcați de suferință pentru a mai dărui un zâmbet sau pentru a spune un simplu mulțumesc. Dăruiți-le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet și de o vorbă bună decât acela care nu le mai poate dărui

Medicul a subliniat că  „dincolo de sprijinul financiar al Companiei Iris și onoarea de a oferi comunității un sprijin educațional, rămâne marea recunoștință față de toți cei care s-au implicat în realizarea acestui proiect. Doamna Dana Macovei (directorul școlii – n.r.), profesorii, elevii, părinții, partenerii noștri locali și toți cei care au pus umărul la realizarea visului atâtor tineri merită recunoștința noastră. Îi prețuiesc enorm pe asistenții medicali! Sunt inima sistemului sanitar! Vă doresc tuturor mult succes și șansa de a vă împlini vocația!”.

 

Bogdan Gavrilet, Daniela Sinca

Bogdan Mihail Gavrileț este cel mai bun absolvent al promoției 2018 a Școlii „N. Paulescu” și absolvit cursurile profilului „asistenți medicină generală” (AMG). Pentru „rezultatele excepționale” obținute pe parcursul celor trei ani de studii a fost răsplătit de conducerea școlii cu Medalia de șef de promoție. A fost, deja, ademenit să plece să lucreze în străinătate, dar spune că își dorește să rămână „acasă”, convins că „sistemul medical românesc va înregistra o evoluție pozitivă accelerată”, dar și pentru că întotdeauna și-a dorit să facă parte din societatea în care a crescut și care l-a ajutat să fie ceea ce este astăzi, să contribuie la dezvoltarea și progresul ei. Fost elev al Colegiului Național „B.P.Hasdeu” din Buzău, Bogdan a fost olimpic la matematică, iar la BAC a obținut nota10.00 la această disciplină. Este pasionat de informatică, de istorie, de literatură, dar spune că cea mai mare satisfacție o are atunci când poate ajuta pe cineva aflat în nevoie.

Despre Bogdan, directoarea școlii, Dana Macovei, spune că „este un model. Este conștiincios, responsabil, calm, mereu zâmbitor, implicat  și pregătit să răspundă oricărei solicitări, are mult bun-simț și dă dovadă de empatie în orice împrejurare, este mereu dornic să învețe să aplice ultimele tehnici în practica medicală. Sunt sigură că va fi un bun profesionist, un asistent medical pe care atât pacienții cât și medicii cu care va lucra se vor putea bizui. Suntem fericiți că a fost elevul nostru și am convingerea că ne va reprezenta cu cinste, oriunde va profesa”.

 

Bogdan si dr. Mirela Negoita

Bogdan Gavrileț își dorește să lucreze în Spitalul Municipal Rm. Sărat, într-una din secțiile chirurgicale. După liceu a mers la Politehică, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, dar după doi ani de studii, pe de o parte din cauza unor probleme financiare, iar pe altă parte pentru că era din ce în ce mai convins că are vocație pentru profesia de asistent medical, a optat pentru cea din urmă și acum este fericit că a luat această decizie. „Am în familie mai mulți medici și asistenți medicali, unii care profesează în țară, alții care și-au consolidat cariera în străinătate. Au avut asupra mea un efect extraordinar, prin felul în care și-au descris profesia și mai ales satisfacțiile pe care le poți obține lucrând în sistemul medical unde, practic, poți dărui sănătate, unul dintre cele mai importante daruri al vieții. În plus, am avut șansa de a avea profesori excepționali, care au reușit să mă facă să înțeleg de ce este important să ai vocație în această profesie, să înțeleg ce înseamnă să ai grijă de un pacient și cât de mare este bucuria să-l vezi plecând din spital pe propriile picioare, după ce a venit bolnav, traumatizat, lipsit de speranță”, spune Bogdan, convins că a făcut cea mai bună alegere, că și-a creat șansa de a practica una dintre cele mai nobile profesii. N-a renunțat definitiv la pasiunea pentru informatică și se gândește că, poate, într-o zi, se va întoarce la facultatea abandonată, pentru a o termina. Vrea să rămână să profeseze, însă, în domeniul medical.

 

Paul Negoita, Bogdan și parintii lui

Am avut curiozitatea să aflu cum explică legătura între pasiunea pentru matematică și profesia pe care și-a ales-o, iar răspunsul lui a fost, pe cât de simplu, pe atât de edificator. Tânărul râmnicean crede că viața însăși se raportează la o logică matematică pe care este construită și evoluează, că are la bază o filosofie a valorilor care dacă ar fi mai mult cultivată, ar duce la un progres mult mai rapid și mai eficient, la creșterea calității vieții tuturor.

„Îmi place chirurgia și mi-aș dori să pot profesa pe una din secțiile chirurgicale ale Spitalului Municipal Rm. Sărat, unde există echipe de medici tineri, foarte bine pregătiți, și asistenți medicali cu experiență, de la care am avut și am ce învăța. Am văzut cât de greu e să relaționezi cu oamenii care au suferit o intervenție chirurgicală, mai ales în urma unor traumatisme, accidente, dar care, după ce au fost vindecați reacționează ca și când s-au născut a doua oară, iar bucuria lor se transmite și celor care au contribuit la salvarea lor. Eu cred că matematica și informatica sunt două elemente care în chirurgie pot fi un atuu, pentru că în chirurgie este nevoie de precizie, iar tehnologia modernă este din ce în ce mai necesară înn actul medical. În acești trei ani de școală sanitară  am învățat despre lume și viață, mai multe decât mi-aș fi imaginat. Iar pentru asta le mulțumesc tuturor: profesori, medici, asistenți medicali, conducerii școlii și nu în ultimul rând părinților care m-au susținut și încurajat permanent”, spune cu emotie, șeful promoției 2018 a Școlii Sanitare „N. Paulescu”.

 

Prof. dr. Paul Iulius Negoita, directorul Școlii Sanitare de Stat din Buzău, unde promoția precedentă și-a susținut lucrările de diplomă, administrator al farmaciilor Iris și unul dintre fondatorii școlii postliceale râmnicene le-a urat, la rândul său, succes absolvenților din acest an, le-a mulțumit profesorilor și tuturor celor care au sprijinit acest proiect. Cu aceeași emoție ca și ceilalți profesori și elevi, el și-a amintit de greutățile pe care le-au întâmpinat cu toții până când unitatea de învățământ a ajuns la nivelul de acum și și-a exprimat satisfacția că în Râmnicu Sărat a întâlnit „oameni minunați, care știu să oună preț pe învățătură, pe cultură în general și pe lucrrile bune făcute pentru comunitate”. Le-a transmis tuturor că „bucuria de a schimba destine nu poate fi înlocuită de nimic. Mulțumesc tuturor celor care ne-ați fost alături în tot și în toate, fără rezerve sau rest!”, urându-le „succes la examene și în profesie”, absolvenților de anul acesta și din anii ce vor veni.

 

Dana Macovei

Școala Sanitară „N. Paulescu” din Rm. Sărat a fost înființată în 2013 și a ajuns la a treia promoție de absolvenți. Anul acesta este primul în care absolvenții celor trei specialități acreditate – Asistenți Medicali Generaliști, Asistenți Medicali de Farmacie și Asistenți Medicali Balneofiziokinetoterapie -, își susțin Lucrarea de Diplomă în propria instituție de învățământ.

Toți cei 73 de absolvenți au încheiat cursurile cu rezultate bune și sperăm ca și după examenul de diplomă să demonstreze că sunt cel puțin la fel de buni, că vor fi capabili să dea dovadă că sunt pregătiți pentru această profesie nobilă. Vreau să le mulțumesc tuturor, să le urez succes atât în profesie cât și în viața personală și să-i asigur că noi rămânem familia lor și după ce vor pleca fiecare încotro”, a mai spus Dana Macovei, directorul școlii, menționând că mulți dintre absolvenții acestei școli au reușit să se angajeze, atât la Spitalul din Rm Sărat, cât și la Spitalul Județean Buzău sau în alte unități medicale, dar și în străinătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*