Rata copiilor nascuti prematur a ajuns anul trecut la 11 la suta

16 martie 2016 | 0 comentarii |

Medicii spun ca aproape  jumatate dintre femeile care au adus pe lume copii nascuti prematur nu s-au prezentat la niciun control pe toata perioada sarcinii.

 

prematuri (2)Reprezentantii asociatiei Salvati Copiii, impreuna cu medici din cadrul spitalului Cantacuzino, au organizat o conferinta de presa la sediul unitatii medicale, avand ca tema problema copiilor nascuti prematur si necestiattea existentei dotarilor necesare in spitale pentru asigurarea ingrijirilor speciale de care au nevoie acesti copii. Cu aceasta ocazie, medicul Adrian Craciun, seful sectiei de Neonatologie din cadrul spitalului bucurestean, a precizat ca anul trecut, rata nasterilor premature a fost, la nivel national, de 11 la suta, multi dintre copiii nascuti inainte de termen fiind adusi pe lume la spitalul Cantacuzino. „Rata copiilor nascuti prematur din Spitalul Cantacuzino este, din pacate, de trei ori mai mare decat media tarii. Anul trecut a fost de 33 la suta, iar rata in Romania este de 11 la suta. Noi, fiind un centru de terapie intensiva de nivel trei, primim foarte multi copii si din afara. Au fost anul trecut nu mai putin de 30 de copii transferati in unitatea noastra. Nu mai vorbim de noua nou-nascutii veniti prin transfer in utero, adica in burtica mamei”, a declarat dr. Adrian Craciun, in cadrul conferintei.

Declaratia a fost completata de medicul obstetrician Ilinca Gussi, care a precizat ca sansele de supravietuire pentru un copil prematur sunt mari, dar numai daca acesta vine pe lume intr-o maternitate dotata corespunzator. „Un copil prematur, daca se naste intr-o maternitate de nivel III, bine dotata, are 90 la suta sanse sa supravietuiasca. Daca se naste intr-un loc care nu are ce trebuie, spre exemplu intr-un sat, undeva departe de orice maternitate, are 90 la suta sanse sa moara”, a precizat medicul obstetrician.

 

Dr. Adrian Craciun

Dr. Adrian Craciun

In cadrul aceleiasi conferinte, medicii au explicat ca orice femeie poate naste prematur si niciun medic nu poate garanta ca sarcina poate fi dusa la bun sfarsit. De aceea este necesara monitorizarea viitoarelor mame pe intreaga perioada a sarcinii. Dr. Craciun a atras atentia ca aproape jumatate dintre femeile care au nascut prematur nu se prezentasera la niciun control medical pe durata sarcinii, iar aceasta este una dintre principalele cauze care au dus la nasterea prematura. Alte cauze ale nasterilor premature sunt infectiile intramiotice la mama, care declanseaza ruperea prematura de membrana, ca si varsta prea mare sau varsta mica a mamei.

In ceea ce priveste riscurile pe care le presupune pentru un copil nasterea prematura, acestea sunt multiple, constand in complicatii precum cele cerebrale, oftalmologice, auditive sau tulburari metabolice. „Teoretic, un prematur poate sa dezvolte orice afectare. Daca este bine tratat si avem tot ce ne trebuie, putem face din acestia, copii ca toti copiii. Viitoarele mamici trebuie sa stie ca sarcina trebuie urmarita, pentru ca altfel nu stii ce se intampla. Femeia trebuie sa vina la doctor. Sunt multe mamici care nasc acasa. Nu putem, genetic, sa scadem rata copiilor prematuri, insa putem sa mai scadem factorii de risc” a subliniat dr. Adrian Craciun.

 

gabriela alexandrescu salvati copiiiLa randul sau, Gabriela Alexandrescu, presedintele organizatiei Salvati Copiii, a declarat ca asociatia pe care o reprezinta va continua sa se implice activ in dotarea maternitatilor din tara cu aparatura necesara, in scopul reducerii ratei mortalitatii infantile, care, in Romania, se mentine inca la un nivel ridicat. Maternitatea Cantacuzino a primit, de la organizatia Salvati Copiii, trei incubatoare, o masa de resuscitare si alte echipamente care au ajutat la supravietuirea a peste 200 de copii. De dotari similare au beneficiat si alte 58 de maternitati din tara. Aparatura necesara a fost achizitionata in urma strangerii de donatii de la persoane fizice si companii, in urma unor ample campanii umanitare. „Au fost donate echipamente si pentru alte 58 de unitati din tara, care au fost achizitionate din donatiile persoanelor fizice si companiilor din Romania. S-au strans peste 7,3 milioane de lei, cu care am achizitionat aproape 200 de echipamente pe care le-am donat in 34 de judete la cele 58 de unitati spitalicesti. Acest lucru dorim sa il continuam pentru ca, din pacate, Romania are cea mai mare rata de mortalitate infantila din Europa, mai mult decat dublul mediei europene. Dotarile care exista in tara noastra au o vechime destul de mare. Unele echipamente au peste 14 ani sau peste 12 ani. De obicei, dupa zece ani de la producerea unui astfel de echipament, nu se mai gasesc piese de schimb sau consumabile. Si aceste echipamente, ca oricare altele, trebuie mereu actualizate, cumparate altele noi, performante, pentru ca tehnica a avansat foarte mult si, cu ajutorul echipamentelor pe care le cumparam astazi, copiii nu numai ca supravietuiesc, dar supravietuiesc fara alte vulnerabilitati. Fara incubatoare, fara mesele de resuscitare, fara aparatele de aer, de ventilatie, copiii nu pot supravietui”, a punctat Gabriela Alexandrescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*