Reabilitarea Spitalului de la Parscov, intarziata de pretentiile exagerate ale proiectantilor

22 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Reprezentantii Consiliului Judetean Buzau spun ca sumele cerute de acestia perntru un proiect de reabilitare sunt prea mari, iar in prezent se afla in faza de negocieri cu doua firme care au inteles sa ceara un pret mai rezonabil”.

 

Bigiu-si-Sturzu-477La inceputul acestui an, mai precis la finele lunii ianuarie, cladirea si terenul fostului spital din Parscov, inchis in 2011, pe vremea guvernarii Boc, au trecut in administrarea Consiliului Judetean Buzau, care a decis sa infiinteze aici un Centru Multifunctional, cu statut de sectie externa a Spitalului Judetean. In martie, hotararea privind infiintarea acestui centru a fost aprobasta in unanimitate de consilierii judeteni, presedintele Cristi Bagiu deplasandu-se apoi personal, la Prscov, pentru a evalua starea cladirii si terenului aflate in conservare. Situatia de la fata locului nu era una foarte buna, cladirea avand instalatia de incalzire sparta, acoperisul deteriorat, geamurile sparte, necesitand totodata si o igienizare generala. La acel moment, estimarile erau unele foarte optimiste, preconizandu-se ca pana la sfarsitul acestui an va fi deschis in prima faza un ambulatoriul, cu sase cabinete mediale care sa dispuna si de paturi pentru internare timp de o zi. Conform legilor lui Murphy, care spun ca atunci cand lucrurile merg foarte bine, ceva trebuie sa mearga prost, ceva asemanator s-a intamplat si in cazul spitalului de la Parscov, care este aproximativ in aceeasi stare ca la sfarsitul lui martie, iar sansele ca reluarea activitatii sa aiba loc pana la sfarsitul anului sunt aproape nule.

 

Laurentiu Gavrila,

Laurentiu Gavrila,

Aceasta, intrucat Consiliul Judetean are dificultati in gasirea unui proiectant care sa ceara un pret rezonabil, toti solicitantii care s-au aratat interesati pana acum, venind cu niste solicitari financiare cel putin exagerate. In acest sens, Laurentiu Gavrila, secretarul judetului, a precizat ca la acest moment, Consiliul Judetean are la dispozitie un buget de 100.000 de euro pentru reabilitarea cladririi de la Parscov si infiintarea Centrului Medical Multifunctional, insa au fost intampinate anumite dificultati in gasirea unui proiectant, din cauza preturilor prea mari solicitate de firmele de specialitate. „Bugetul nostru este de 100.000 de euro, iar la acest moment suntem in faza gasirii unui proiectant care sa intocmeasca un proiect de reabilitare. Solicitanti am avut multi, insa preturile cerute de acestia au fost prea mari. Trebuie sa se inteleeaga ca nu ne putem bate joc de banii publici platind 25-30 de mii de euro doar pentru proiectul de reabilitate, cand bugetul nostru este de 100.000. Suma este prea mare, noi fiind dispusi sa platim pentru proiect maxim 10.000 de euro”, a declarat pentru Sanatateabuzoiana.ro, Laurentiu Gavrila.

 

spitalul parscovAcesta a mai precizat ca la momentul actual, se poarta negocieri cu dou firme de proiectare care au inteles ca institutia nu poate plati sume atat de mari si se spera ca in cele din urma se va ajunge la o intelegere agreata de ambele parti.

La data la care a fost inchis pe motiv ca era „nerentabil”, Centrul de Sanatate Parscov era unul dintre putinele centre de ingrijire paliativa din Romania, aici fiind ingrijiti bolnavi cronici sau aflati in faza terminala a bolii. Era deservit de personal medical special pregatit pentru acest tip de ingrijiri, iar inainte cu putin timp de a-i fi pus lacatul pe poarta, fusese modernizat si dotat cu aparatura moderna, devenind unul dintre cele mai bine dotate centre de acest gen din tara, functionand cu 20 de paturi pentru bolnavi cronici si 30 pentru bolnavii incurabili, care aveau nevoie de ingrijiri paliative. De la momentul inchiderii, cladirea si aparatura au intrat in conservare, personalul medical a plecat la alte unitati medicale, alternativele de functionare fiind transformarea lui intr-un Centru pentru ingrijire batrani, intr-un Centru de permanenta sau intr-o unitate medicala privata. Ultima varianta parea la un moment dat posibila, dr. Paul Costache, unul dintre medicii care au lucrat ani buni in fostul spital solicitand concesionarea unitatii medicale. I s-a acordat acest privilegiu, dar spitalul a ramas tot cu lacatul pe poarta, astfel ca autoritatile locale au facut demersuri pentru preluarea in administrarea Consiliului Judetean si repunerea in functiune.

 


Categorii: Autoritati, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Liliana Radu spune:

    Bagiu nu are nici bani si nici medici pentru respectivul spital!

Adaugati un comentariu


 

*