Record de transplanturi de ficat in Romania

10 decembrie 2013 | 1 comentariu |

De la inceputul acestui an, 117 pacienti din Romania au primit un ficat nou, insa necesarul anual ar fi 300-400 de transplanturi, a spus profesorul Irinel Popescu, intr-o conferinta de presa dedicata istoriei transplantului de ficat in lume.

 

transplant-ficatAnul acesta s-au implinit 50 de ani de la prima incercare de transplant hepatic la om, efectuata intr-un spital din Colorado – SUA, de catre chirurgul Thomas Starzl, care acum are 87 de ani si o cariera fabuloasa in spate. Intr-un mesaj transmis Congresului International al Asociatiei Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor (IASGO), profesorul Starzl vorbeste la superlativ despre chirurgul roman Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic din cadul Institutului Clinic de Urgenta Fundeni.

Irinel, cred ca ai facut o treaba extraordinara cu acest minunat program de transplant. E aproape ca miracolul aparitiei unei oaze in desert, dupa ce cineva e parasutat de undeva de sus, poate de pe Marte. Rezultatele activitatii tale sunt printre cele mai luminoase din toata literatura medicala”, se adreseaza chirurgului roman Irinel Popescu, profesorul Thomas Starzl, „parintele transplantologiei moderne”, cel mai citat autor stiintific in domeniul medical din lume.

Eu n-am vrut sa fac Medicina. Voiam sa fiu jurnalist, dar mama a insistat si opinia familiei a contat mai mult”, marturiseste profesorul Irinel Pepescu, „parintele transplantului de ficat in Romania”, intr-un interviu din „Viata Medicala”, din septembrie. Si totusi, astazi a ajuns unul dintre cei mai apreciati chirurgi din lume care realizeaza acest tip de interventii.

 

Dr. Irinel Popescu

Dr. Irinel Popescu

In acest an jubiliar pentru tranplantul hepatic in lume, Romania inregistreaza, si ea, un record. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Institutul Fundeni, profesorul Irinel Popescu a declarat ca Romania se afla pe un trend ascendent, de la inceputul anului 2013, pana in prezent realizandu-se 117 transplanturi hepatice, astfel fiind depasit targetul de 100 de operatii fixat de specialisti pentru acest an. Cu toate acestea, dr. Irinel Popescu a spus, cu amaraciune, ca numarul de pacienti aflati pe listele de asteptare este inca foarte mare, necesarul de transplanturi hepatice fiind de 300-400 pe an. A mentionat insa ca tara noastra se afla pe drumul cel bun din acest punct de vedere, si ca s-au facut progrese fata de anul anul 2006, atunci cand in Romania se efectuau  doar 20 de transplanturi, si chiar fata de anul trecut cand numarul de transplanturi hepatice a fost de 73.

Un factor important care a generat cresterea numarului transplantatilor de ficat este, in opinia doctorului Irinel Popescu, „schimbarea mentalitatii romanilor cu privire la donarea de organe, ceea ce a condus la cresterea numarului donatorilor si la sporirea sanselor pentru pacientii aflati pe listele de asteptare”.

In Romania au fost efectuate pana acum, peste 500 de transplanturi hepatice, rata de supravietuire in randul pacientilor fiind de 70 la suta.

 

Thomas Stazl

Thomas Stazl

In urma cu 50 de ani, la 1 martie 1963, Bennie Solis, un baietel hispanic de trei ani, intra in sala de operatie a unui spital din Denver, Colorado. Suferea de atrezie biliara, boala pentru care nu exista niciun tratament. In sala il astepta Starzl, alaturi de echipa care urma sa incerce efectuarea primului transplant hepatic din lume la om. Impreuna efectuasera deja mai multe transplanturi renale de succes si peste doua sute de transplanturi hepatice reusite la caini. Operatia nu a putut fi finalizata inainte ca hemoragia sa-i fie fatala lui Bennie. Alte patru transplanturi au fost efectuate in acele luni, pacientii supravietuind operatiilor, dar nu pentru multa vreme. De-a lungul urmatorului deceniu, Starzl avea sa continue sa efectueze peste 170 de transplanturi, cu o rata de supravietuire intre 30 si 50%.

Lucrurile aveau sa evolueze insa pozitiv odata cu descoperirea ciclosporinei si folosirea ei de catre Starzl, tot intr-o zi de martie, a anului 1981, pentru un transplant hepatic. Evolutia a fost apoi rapida. In 1981, Starzl avea sa efectueze 26 de transplanturi hepatice, numarul dublandu-se constant in fiecare din urmatorii cinci ani. Thomas Starzl a parasit apoi spitalul din Denver pentru a reveni la Pittsburgh, de unde plecase. Chirurgi din toata lumea au inceput apoi  sa apara in clinica lui Starzl pentru a invata tehnica noului miracol al medicinii moderne, intre care si medicul roman Irinel Popescu.

 

transplant hepaticDupa numeroase stagii in clinci din strainatate, profesorul Irinel Popescu a realizat primul transplant de ficat in Romania, in 1997. Isi aminteste ca primul sau transplantat a fost „un doctor din Braila, cu o ciroza pe hepatita C terminala, intr-o situatie critica. A doua zi, postoperator, s-a prapadit”. Din 1997 pana in 2000 a mai facut trei operatii, dar nici acesti pacienti nu au fost mai norocosi. Nici a patra operatie, realizata la un tanar inginer, nu a fost perfecta, dar drumul fusese deja „deschis” si nu mai era loc pentru renuntare. Era insa nevoie de dotari corespunzatoare, iar pentru a-si realiza acest „vis”, s-a impacat cu „compromisul politic”.

In vara lui 1999, medicul Irinel Popescu a ajuns secretar de stat in Ministerul Sanatatii, iar in acea perioada a imbunatatit dotarile. „Douazeci de ani mai tarziu, trebuie sa recunosc ca functia in care am fost m-a ajutat sa pot realiza primul transplant hepatic la noi. Apoi, pe cand eram in Parlament, intre 2004 si 2008, am infiintat Agentia Nationala de Transplant, fara de care nu se putea face nimic”, recunoaste dr. Irinel Popescu, neuitand sa-l aminteasca pe dr. Victor Zotta fara aportul caruia „nici astazi n-am fi avut donatori”. In cele 10 luni petrecute la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a infiintat Programul de profilaxie a hepatitei B posttransplant.

In anul 2000, dr. Irinel Popescu a realizat primul transplant unui pacient care traieste si astazi. Jean Penea, asa il cheama, locuieste acum in Filipine.

 „In timpul operatiei ma gandesc foarte putin la Dumnezeu. Ar fi o abordare gresita sa ma gandesc, pentru ca inseamna ca astepti ca cineva de sus sa faca, in locul tau, ceea ce ar trebui sa faci tu. Vorba aceea: eu l-am operat, Dumnezeu l-a vindecat“, mai spune, „parintele transplantului hepatic din Romania”, demonstrand astfel ca si el este, pana la urma, om…

 

Dr. Radu Deac

Dr. Radu Deac

Vorbind despre istoria transplantului in lume, medicul Irinel Popescu a tinut sa remarce si faptul ca numirea profesorului Radu Deac la conducerea Agentiei Nationale de Transplant este un semn ca lucrurile vor sta si mai bine. „Numirea sa este un mare castig. El cunoaste toate detaliile programului de transplant de la noi, stie legislatie si sunt convins ca va face multe lucruri bune pentru agentie”, a declarat profesorul Irinel Popescu.

Totodata, l-a comparat pe profesorul Deac cu americanul Norman Shumway, considerat a fi parintele transplantului de cord, precizand in acelasi timp, ca si in alte tari, este o practica obisnuita ca dupa pensionarea unui chirurg stralucit, specialist in transplant, acesta sa fie numit la Agentia Nationala.

Transplantul hepatic este singurul remediu pentru stadiile avansate de ciroza si se poate face prin donarea de catre o persoana aflata in starea de moarte cerebrala sau de catre o ruda apropiata cu aceeasi grupa sanguina. Specialistii afirma ca un transplant efectuat la timp are o rata de succes de 80 la suta, iar dupa efectuarea operatiei, pacientul poate avea o viata perfect normala.

In conformitate cu recomandarile internationale, orice pacient care sufera de ciroza hepatica, si care in urma evaluarii are o speranta de viata mai mica de un an, ar trebui sa fie luat in considerare pentru un transplant.

 

Dr. Irinel Popescu si pacienti transplantati

Dr. Irinel Popescu si pacienti transplantati

Severitatea cirozei hepatice se claseaza de la A la C. De obicei, toate cirozele tip C si majoritatea pacientilor gradul B sunt candidati pentru transplant. In primele 3 luni de la externare, este important ca pacientul sa revina la Unitatea de Transplant, o data sau de doua ori pe saptamana, scopul vizitei fiind acela de a se monitoriza progresul si a se detecta orice potentiale complicatii. La fiecare vizita, functia hepatica este evaluata cu atentie, astfel incat orice complicatii sa fie identificate si tratate, iar medicatia imunosupresoare este riguros dozata si controlata.

Odata ce evolutia devine stabila, frecventa vizitelor scade. In ciuda problemelor potentiale, majoritatea pacientilor cu transplant revin la un stil de viata normal si isi reiau activitatea in termen de trei-patru luni.

In Romania, bolile hepatice au ajuns sa aiba o mare raspandire in randul populatiei, clasandu-ne pe locul patru in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii provocate de acest tip de afectiuni. Statisticile arata ca acestea sunt responsabile pentru 44,5 decese la suta de mii de locuitori. Cele mai raspandite sunt infectiile cu virusul hepatitei C, in Romania fiind inregistrate peste 600.000 de persoane afectate de acest virus, a caror medie de varsta este de 50 de ani. Infectiile netratate cu virusul hepatic C reprezinta una dintre cele mai mari probleme de sanatate, care decurge din caracterul transmisibil al bolii si din impactul sever asupra morbiditatii si mortalitatii populatiei.

PUBLICITATE



Comentarii (1)

  1. Camelia spune:

    Dar oare cati din cei cu speranta de viata sub un an – carora li se recomanda transplantul- traiesc macar un an dupa operatie???

Adaugati un comentariu


 

*