Reducerea deficientelor de vedere, in planul OMS

26 mai 2013 | 0 comentarii |

Tarile care fac parte din OMS au convenit lansarea unui plan de actiune pentru reducerea numarului de persoane cu deficiente de vedere evitabile, cu cel putin 25% in urmatorii cinci ani.

 

Dr. Delia Tache

Dr. Delia Tache

285 de milioane de persoane din intreaga lume au deficiente de vedere, iar 39 de milioane dintre ele sunt oarbe, arata ultimele statistici mondiale. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sustin insa ca pana la 80% dintre cazuri sunt evitabile. Plecand de la aceasta constatare, tarile care fac parte din OMS au convenit lansarea unui plan de actiune prin care sa se reduca numarul persoanelor cu deficiente de vedere evitabile cu cel putin 25%.

Potrivit specialistilor, erorile de refractie necorectate si cataracta sunt principalele doua cauze ale deficientelor de vedere, acestea reprezentand 42%, respectiv, 33% dintre cazuri.

Majoritatea defectelor de dioptrii precum miopia, hipermetropia si astigmatismul se mostenesc genetic, atat de la parinti, cat si de la rudele apropiate. De aceea, familia trebuie sa mearga cu copilul la oftalmolog de la o varsta cat mai mica, pentru a se putea lua, la nevoie, masurile de corectie. Este recomandat ca primii ochelari sa fie purtati la varsta de trei ani. Erorile de refractie se pot corecta prin purtarea de ochelari sau, in cazurile unor dioptrii mari, prin interventie chirurgicala (chirurgie refractiva – la varsta de peste 20 de ani)”, spune medicul primar oftalmolog Delia Tache, de la Clinica OPTIMED Buzau, mentionand ca si strabismul este mai frecvent in anumite familii.

 

Dr. Calin Tataru si echipa

Dr. Calin Tataru si echipa

Bagajul genetic influenteaza, de asemenea, aparitia gaucomului si a cataractei, explica medicul chirurg oftalmolog Calin Tataru, care atrage atentia ca nedepistate si netratate la timp, cele doua afectiuni duc la orbire.

Glaucomul se mosteneste, in general, de la rudele de gradul intai. In cazul in care vorbim despre glaucom infantil, acesta se poate instala chiar de la varsta cuprinsa 0-6 luni. In jurul varstei de trei ani vorbim de glaucom infantil, intre 12 si 16 ani avem glaucom juvenil, iar dupa 40 de ani sunt cele mai frecvente cazuri. Glaucomul congenital este foarte grav si trebuie operat cat mai rapid, altfel poate duce la pierderea ireversibila a vederii. Printre semnele distinctive ale bolii se numara ochiul sau ochii mari, lacrimarea si fotofobia (sensibilitate crescuta la lumina). Cataracta este o alta afectiune care poate avea la origine o predispozitie familiala, dar in aceasta afectiune nu s-a putut stabili procentul in care se poate transmite. Desi are ca prima cauza de aparitie imbatranirea retinei, degenerescenta maculara poate fi si ea dictata de gene. Si in acest caz, interventia chirurgicala este salvatoare”, precizeaza prof. univ. dr. Tataru, care mentioneaza ca la OPTIMED Buzau se pot opera in conditii de maxima securitate cele doua afectiuni mentionate.

 

Dr. Carmen Vladut

Dr. Carmen Vladut

Retinoblastomul, cea mai frecventa tumoare intraoculara la copii, are, de asemenea, o componenta genetica, explica la randul sau, dr. Carmen Vladut, medic oftalmolog care face la randul sau parte din chipa de specialisti ai OPTIMED Buzau.

Statisticile arata ca in aproximativ 10 la suta din cazurile de retinoblastom, exista antecedente familiale. Tumorile oculare ereditare apar, de obicei, la ambii ochi si la varste mai fragede decat cele dobandite (cel mai frecvent inainte de varsta de 5 ani). Copiii cu retinoblastom ereditar se incadreaza intr-o categorie de risc ce poate dezvolta si alte tipuri de cancer”, atrage atentia medicul oftalmolog, recoamandand parintilor sa faca un control oftalmologic copiilor lor, chiar si pentru a se asigura ca acestia nu au niciun risc de a dezvolta o boala oculara.

Specialistul mai spune ca si incapacitatea de perceptie a culorilor, o anomalie numita discromatopsie, se mosteneste in multe cazuri de la mame. „Doar femeile transmit gena care provoaca discromatopsie si, de obicei, copiii de sex masculin prezinta boala. Daca mama este purtatoare a genei respective, exista un risc de 50 la suta de a o transmite fiului ei”, explica dr. Vladut.

 

Vederea trebuie ingrijita

Vederea trebuie ingrijita

Planul aprobat de OMS prevede ca fiecare tara sa ia masuri pentru imbunatatirea accesului persoanelor afectate la serviciile de reabilitare si sa aiba programe de control pentru bolile oculare, ca parte a sistemului lor de sanatate. Obiectivul general este de a reduce cu o patrime, intre 2014 si 2019, numarul persoanelor cu afectiuni oculare ce pot fi prevenite.

Pentru atingerea acestui obiectiv, tarile OMS au convenit sa stranga date care sa le permita sa inteleaga amploarea problemei, cauzele si tendintele, precum si sa ia cele mai bune decizii in alocarea de resurse financiare si umane. In acest sens, este considerata fundamentala determinarea numarului de oftalmologi la un milion de locuitori.

OMS considera ca in acest mod s-ar putea reduce considerabil incidenta acestor afectiuni in randul persoanelor care au implinit 50 de ani, categorie de varsta care, potrivit proiectiilor actuale, va concentra 84% din cazuri in perspectiva anului 2019.

Cele mai recente date comunicate de OMS arata ca 82% dintre persoanele oarbe au peste 50 de ani.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*